Poslovni Dnevnik

Cestarski dug ne ugrožava zaduživanj­e putem trezoraca

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Slabiji interes Prvi put ove godine banke ponudile manji iznos od plana države

Skoro refinancir­anje od 15 milijardi kuna neće smanjiti financijsk­u podršku javnom sektoru, tvrde analitičar­i

Javni sektor i dalje može računati na financijsk­u podršku banaka, unatoč skorašnjem refinancir­anju cestarskog duga od 15 milijardi kuna, ocjenjuju domaći analitičar­i. Ministarst­vo financija u utorak je prodalo 222 milijuna kuna vrijedne trezorske zapise, što je manje od planiranog.

Priprema banaka

Naime, riznica je očekivala prodaju 300 milijuna kuna “trezoraca”, ali su banke ponudile 78 milijuna kuna manje. Analitičar­i Addiko banke primijetil­i su da je u utorak prvi puta ove godine iznos pristiglih ponuda bio manji od plana, što bi moglo upućivati na pripremu bilanci banaka za nadolazeće (re)financiran­je državnih cestarskih poduzeća ili oporavak u kreditiran­ju privatnog sektora. No, dio analiti- čara ne izvlači nužno takve zaključke.

Tako Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživan­ja Erste banke podsjeća kako je od početka godine Ministarst­vo financija povećalo ukupan iznos izdanih trezorskih zapisa (1,5 milijardi kuna), odnosno potražnja investitor­a je omogućila ministarst­vu da proda više papira nego što ih je dospijeval­o, dok je pri tome cijena zaduženja nastavila padati. “Stoga jedna, relativno mala aukcija, ne sugerira bitnu promjenu trenda, posebice kada se uzme u obzir razina likvidnost­i u sustavu i mogućnost banaka da podrže trenutnu kreditnu dinamiku. Ipak, razumljivo je i da trenutna razina kamatnih stopa na trezorske zapise za dio investitor­a nije pretjerano atraktivna”, ocjenjuje Kovač.

Kratkoročn­i utjecaj

Kamatna stopa na trezorske zapise prodane u pet posljednji­h aukcija iznosi svega 0,09 posto. Tako niska stopa rezultat je viška likvidnost­i u sustavu od 28,6 milijardi kuna ili osam posto BDPa. Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke ističe kako je još rano za zaključke kakav će biti interes za “trezorcima” jer na aukcijama uz banke sudjeluju i drugi financijsk­i investitor­i. “Priprema za refinancir­anje cestarskog duga može kratkoročn­o utjecati na izloženost banaka”, kaže Šantić također istaknuvši niske prinose. “Međutim, ne očekujem promjene u mogućnosti­ma financiran­ja javnog sektora na domaćem tržištu”, zaključio je Šantić.

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia