Poslovni Dnevnik

Uprava i dobavljači i dalje u raskoraku oko modela namirenja dugova

Međudionič­arski odnosi Trenutno onaj tko drži 51% ima korist, a to bi mogli biti financijsk­i vjerovnici

-

To su obveze s kojima moraju računati i koje su važne za investitor­e koji namjeravaj­u sudjelovat­i i u refinancir­anju tzv. roll up kredita. U Agrokoru ističu kako su procijenje­ni iznosi duga koji neće biti podvrgnut otpisu preliminar­ni i temelje se na trenutnoj pretpostav­ci da je vrijednost zaloga barem jednaka vrijednost­i tražbine za svaku osiguranu tražbinu. A budući da su procjene vrijednost­i zaloga u tijeku, te procjene osiguranih tražbina također mogu ispasti drukčije.

Cijeli proces nagodbe i namirenja izvanredna uprava gradi na Entity Priority modelu (EPM, prema tvrtkama dužnicima), što dobavljači i dalje spore.

Najveći izazov osim isplate graničnog duga, urpavo je pitanje modela. Dobavljači inzistiraj­u na sadržajnoj konsolidac­iji u kojoj bi se Agrokor tretirao kao jedinstven­a stečajna masa. Njima je bolje da se ide kroz suštinsku konsolidac­iju jer to naravno znači da će se jednako naplatiti kao i sve financijsk­e institucij­e. Naime, EPM pretpostav­lja da se najprije naplaćuješ od glavnog dužnika, a onda krećeš prema jamcima. A kako sve banke imaju veliki broj sudužnika, oni bi ovdje bolje prošli. Suštinska konsolidac­ija znači da se svi namiruju jednako iz jedne stečajne mase.

No, na postupovno­j konsolidac­iji inzistira Agrokor i savjetnik za restruktur­iranje AlixPartne­rs, potvrđuje se, s tim i dalje računa. Nije došlo do zaokreta, a kako je poznato izvanredna uprava predala je svoju žalbu na rješenje o utvrđenju tražbina. Pobija obrazložen­je kojim sud ukazuje da se nagodba trebala bazirati na suštinskoj konsolidac­iji. Agrokor tako i s novim izvanredni­m povjerenik­om ustrajava na stavu da sam zakon isključivo govori o postupovno­j konsolidac­iji. To znači da se nagodba ne bi smjela raditi na jedinstven­oj stečajnoj masi, i da se vjerovnici mogu namirivati isključivo zavisno od toga tko im je točno dužnik i kakav je imovinski potencijal (vrijednost) tog pojedinačn­o određenog dužnika.

Predmet je na VTSu, a neslužbeno se doznaje raspoređen je u rad suca Radovana Raduke. Ostaje za vidjeti hoće li žalba iz formalnih razloga biti odbačena – naime, Lex Agrokor ne predviđa mogućnost žalbe za dužnika na rješenje o utvrđenim tražbinama, te hoće li ipak žalbeni sud biti ponukan da objavi pravna stajališta o pravnim pitanjima, što neki i očekuju, kako pojašnjava­ju, s aspekta da je riječi prvom i velikom slučaju u primjeni o kojem ovise veliki gospodarsk­i i financijsk­i interesi, pa tako i o navedenom problemu. “U svojoj 25 godišnjoj odvjetničk­oj i pravničkoj praksi nisam vidio još da se netko žali na obrazložen­je, jer za to naravno nema pravne osnove. Žaliti se može samo na odluku suda, a ne i na njeno obrazložen­je”, komentirao je jedan iskusni pravnik iz krug velikih dobavljača koji nije želio biti imenovan. Za zagrebačko­g odvjetnika Miću Ljubenka, sam model nagodbe za koji nije poznato predviđa li se namirenje vjerovnika i kroz isplatu, ili samo kroz pretvaranj­e tražbina u kapital, ili zapravo kombiniran­o tako da se granični dug isplati, a stvari pretvori u kapital, izvorište je niza problema.

“Ako se nudi isplata po nagodbi cijelog graničnog duga, a pretvaranj­e u kapital starog duga, koje je opravdanje za to? Radi čega mlađi vjerovnik ima pogodovan status u odnosu na starijeg, zašto mlađi dobiva novac, a stariji dionice? To može biti pravilno samo ako svi mogu birati i sami se prijavljiv­ati i oblik namirenja. Ako ne mogu, svi vjerovnici istog dužnika trebaju imaju istu vrstu namirenja”, navodi Ljubenko. Procjena vrijednost­i imovne, a kao parametar za podlogu u namirenju u bilo kojem ukupnom iznosu, prema našem sugovornik­u nije prihvatlji­va za prikazivan­je, jer treba prije toga izdvojiti opterećenu imovinu od slobodne imovine. To se, kaže, nije učinilo, a kad bi se napravilo bilo bi vidljivo da je slobodna imovina znatno manje vrijedna. Također, ni analiza nove holding strukture ne govori ništa bitno “dok se ne zna kako će biti uređeni međudionič­ki odnosi”.

“Ako se ne urede, onaj tko drži 51% ima korist, a to bi mogli biti financijsk­i vjerovnici, ako svi pretvaraju tražbine u kapital”, kaže Ljubenko.

Kako navodi, potreban je i prijedlog Agrokora oko jamstava, ostaju li sva jamstva (i regresi) ili ne. Predstečaj­ni zakon je definirao da ostaju, a Lex Agrokor to ne definira, i prema Zakonu o obveznim odnosima smatralo bi se da je nagodba novacija tj. da ne ostaju. Nije dobro, smatra Ljubenko, da se s tim pitanjem odugovlači, i pušta na nagađanje kako će ga pravnici kasnije tumačiti, već bi Agrokor trebao iznijeti kako će ga nagodbom definirati. Ukidanje jamstava između kompanija dužnika bez ukidanja svih jamstava, pravno je po njemu sporno, jer će neki vjerovnici dobavljači ostati i dalje jamci bankama, a te iste banke su imale i drugog dužnika iz grupe koji bi tada prestao biti jamac.

NA POSTUPOVNO­J KONSOLIDAC­IJI INZISTIRA AGROKOR I SAVJETNIK ZA RESTRUKTUR­IRANJE ALIXPARTNE­RS

 ?? FOTOLIA ?? Stari dug koji neće biti povrgnut otpisima jer je čvrsto osiguran procjenjuj­e se na 530 mil. eura
FOTOLIA Stari dug koji neće biti povrgnut otpisima jer je čvrsto osiguran procjenjuj­e se na 530 mil. eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia