Poslovni Dnevnik

Bruxelles predlaže lakšu prodaju i naplatu loših kredita

Uteg za banke Europska komisija objavila paket mjera za smanjenje udjela nenaplativ­ih plasmana u europskim bankama

-

Uvođenje pokrića za novoodobre­ne kredite te lakša naplata i prodaja glavni su naglasci paketa mjera Europske komisije za smanjenje udjela loših kredita. Paket objavljen u srijedu sadrži više elementa, među kojima je i prijedlog da banke trebaju osigurati dostatno pokriće gubitaka u slučaju budućih loših kredita, odnosno uvesti minimalnu razinu pokrića za novoodobre­ne kredite. Time bi se uklonio rizik od nedostatno­sti sredstava za pokriće gubitaka uzrokovani­h budućim lošim kreditima te spriječiti njihovo gomilanje.

Također se predlaže mogućnost ubrzane izvansudsk­e naplate kredita osiguranih kolateralo­m. Ako dužnik ne ispuni svoje obveze, banka ili drugi osigurani vjerovnik može brzo dobiti povrat kolaterala kojim je kredit osiguran, bez odlaska na sud. To bi vrijedilo samo za kredite odobrene poduzećima, ne i za potrošačke kredite.

Komisija također želi potaknuti razvoj sekundarni­h tržišta za loše kredite usklađivan­jem zahtjeva i stvaranjem jedinstven­og tržišta za servisiran­je kredita i prijenos bankarskih kredita trećim stranama u cijelom EU-u. “Europa mora iskoristit­i trenutačni zamah ponovnog jačanja gospodarst­va i ubrzati smanjenje udjela loših kredita. To je ključno kako bismo dodatno smanjili rizike u europskom bankarskom sektoru i ojačali njegovu otpornost. Smanje li se udjeli loših kredita u bilancama banaka, povećat će se njihova sposobnost kreditiran­ja kućanstava i poduzeća”, izjavio je potpredsje­dnik EK Valdis Dombrovski­s.

 ?? REUTERS ?? Potpredsje­dnik EK Valdis Dombrovski­s
REUTERS Potpredsje­dnik EK Valdis Dombrovski­s

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia