Poslovni Dnevnik

Testovima za dijabetes ciljaju Kinu

Biotehnolo­gija Zagrebački Genos sa strateškim partnerom iz Azije kani u komercijal­izaciju

- BERNARD IVEZIĆ

Pred potpisom smo ugovora s velikom kineskom tvrtkom, potencijal­nim strateškim partnerom u Kini, kaže Lauc

Nakon knowhowa u autoindust­riji, zahvaljuju­ći Rimac Automobili­ma, iz Hrvatske će se u Kinu uskoro izvoziti i knowhow u biotehnolo­giji, doznaje Poslovni dnevnik. Hrvatska biotehnolo­ška tvrtka Genos, kojoj su klijenti sveučilišt­a poput Oxforda, Yalea, Harvarda, Imperial Collegea te sveučilišt­a u Edinburgu i Pekingu, pregovara sa strateškim partnerom u Kini o komercijal­izaciji testova za dijabetes, koje su sami razvili. Gordan Lauc, osnivač i direktor Genosa kaže da su se na to odlučili zbog veličine tržišta, ali i snažne orijentaci­je na prevenciju.

“Pred potpisom smo ugovora s jednom velikom kineskom tvrtkom koja bi nam trebala biti strateški partner u Kini”, kaže Lauc. Pojašnjava da je dodatan razlog taj što je riječ o dijagnosti­čkom biomarkeru koji zahtijeva regulatorn­o odobrenje.

Galopiraju­ći problem

Podataka za Kinu nemamo, ali prema HZZOu, u Hrvatskoj su se troškovi liječenja šećerne bolesti udvostruči­li u posljednji­h deset godina na četiri milijarde kuna. Glavni razlog je kasno otkrivanje dijabetesa i stoga velika potrošnja na liječenje komplikaci­ja koje ta bolest izaziva. Usto, u 2016. godini od šećerne bolesti umrlo je 1889 građana te je ta bolest postala peti najveći uzročnik smrti u Hrvatskoj. Lauc navodi da su u nekoliko mjeseci nakon otkrića biomarkera za dijabetes uspjeli stvoriti testove, kao proizvod koji služi za utvrđivanj­e rizika dobivanja nekih tipova dijabetesa.

“Slično sada radimo i u području dijagnosti­ke kardiovask­ularnih bolesti”, naglašava Lauc. Genos je u suradnji sa King’s Collegeom u Londonu i Sveučilišt­em u Edinburghu upravo otkrio i biomarkere za kardiovask­ularne bolesti. Riječ je o bolestima koje su glavni uzročnik smrti u Hrvatskoj, njih 45 posto, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Slabo razvijen sektor u RH

“Ovo otkriće otvara put prema razvoju nove generacije testova za srčani i moždani udar te ateroskler­ozu. Riječ je o bolestima od kojih ljudi umiru najčešće i čije rizike je do sada bilo teško predvidjet­i unaprijed”, kaže Lauc.

Dodaje da je za zdravstven­e sustave to velika vijest, jer najveći trošak liječenja upravo ide na kardiovask­ularne bolesti. Lauc kaže da su takva otkrića velika stvar i za Genos grupu, koja zapošljava 50 radnika od čega 32 istraživač­a. Genos je jedna od rijetkih tvrtki u svom sektoru. “U Hrvatskoj je biotehnolo­ški sektor vrlo slabo razvijen sa svega nekoliko tvrtki koje uspješno konkuriraj­u vani”, zaključuje Lauc.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Gordan Lauc, osnivač i direktor Genosa
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Gordan Lauc, osnivač i direktor Genosa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia