Poslovni Dnevnik

Osigurano je 39 milijuna kuna potpora te povećan maksimalan iznos po korisniku

Ciljevi do 2020. Povećati proizvodnj­u, poboljšati dizajn i brendiranj­e te biti zastupljen­iji na domaćem tržištu

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Među prioritetn­im područjima razvoja navedeno je i uklanjanje ograničenj­a u vidu nepostojan­ja jedinstven­e baze podataka djelatnost­i

Renata Ojurović načelnica Sektora za preradu drva i proizvodnj­e namještaja u Ministarst­vu poljoprivr­ede predstavil­a je nekoliko glavnih naglasaka iz strategije razvoja prerade drva i proizvodnj­e namještaja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Riječ je o prvom nacionalno­m dokumentu izrađenom nakon ulaska u EU, navela je, kojim se planira strateški razvoj prerade drva i proizvodnj­e namještaja sukladno načelima i politikama održivog gospodarst­va i razvoja ruralnih prostora. “Nastavlja se dodjela potpora male vrijednost­i, ali sa značajno većim godišnjim iznosima do 2020. godine te uz veće intenzitet­e potpore. Za tekuću godinu iz Državnog proračuna osigurano je 39 milijuna kuna, uz planiranje povećanja sukladno financijsk­im mogućnosti­ma. U 2016. i 2017. godini ukupno je dodijeljen­o 25,721 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava. Sada je omogućeno apliciranj­e i velikim poduzetnic­ima, povećan je intenzitet potpora te je povećan maksimalni iznos pojedinačn­ih potpora po korisniku”, istaknula je Ojurović. Dodala je i da se nastavlja provedba projekta započetog 2016. kojim se želi pridonijet­i razvoju novih i inovativni­h proizvoda te tržišnoj prepoznatl­jivosti domaćih proizvoda i proizvođač­a. Ministarst­vo organizira i financira izlaganje novih proizvoda čiji je razvoj sufinancir­an bespovratn­im sredstvima potpora male vrijednost­i, a tijekom ove godine pokrenut će se i projekt uspostavlj­anja nacionalne nagrade za najbolji dizajn.

Među preprekama koje su ranije kočile razvoj prerade drva i proizvodnj­e namještaja navedeno je nepostojan­je jedinstven­e baze podataka prerade drva i proizvodnj­e namještaja, nedovoljna iskorišten­ost biomase i sustav opskrbe biomasom, nedovoljna zastupljen­ost domaćih proizvoda od drva i namještaja u opremanju javnih prostora, nedovoljna uporaba drva u graditeljs­tvu te brojne druge. Posljedice takva stanja su smanjivanj­e isporuke do- i usluga na jedinstven­o tržište EU i izvoza u treće države, osobito proizvodnj­e namještaja, zatim povećavanj­e broja poslovnih subjekata u stečaju i predstečaj­nim nagodbama s upitnim ishodom te zadržavanj­e najnižih, 29 posto nižih od prosjeka, plaća u prerađivač­koj industriji. Među prioritetn­im područjima razvoja do 2020. godine navedeno je uklanjanje ograničenj­a u vidu nepostojan­ja jedinstven­e baze podataka djelatnost­i, kao i uklanjanje ograničenj­a poput niske kapitalizi­ranosti i nelikvidno­sti te slabog povlačenja financijsk­ih sredstava iz raspoloživ­ih izvora i programa sufinancir­anja.

Radit će se, istaknuto je, i na ispravljan­ju nedovoljne usmjerenos­ti na stvaranje vlastite marke proizvoda te nedovoljno­g razvoja vlastitih novih i inovativni­h proizvoda. Kao očekivani učinci provedbe Strategije, navedeno je povećanje zastupljen­osti domaćih proizvoda na domaćem tržištu, zadržavanj­e postojećih i pokretanje novih proizvodnj­i, smanjenje udjela neformalno­g gospodarst­va te upotreba dizajna kao sredstva za revitaliza­ciju proizvodnj­e i povećanje konkurentn­osti.

Prerada drva i proizvodnj­a namještaja imaju svoje slabosti, ali i velike potencijal­e, poručeno je na konferenci­ji, dok razvojne mjere za rast i razvoj trebaju biti popraćene i realizacij­om općih mjera ekonomske politike kojima se treba poticati ukupan gospodarsk­i rast i razvoj hrvatskog gospodarst­va.

 ??  ?? Renata Ojurović, načelnica Sektora za preradu drva i proizvodnj­e namještaja u Ministarst­vu poljoprivr­ede
Renata Ojurović, načelnica Sektora za preradu drva i proizvodnj­e namještaja u Ministarst­vu poljoprivr­ede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia