Poslovni Dnevnik

Intervenci­jom vlade uspjeli su povećati prodajne rezultate i zadržati stabilne razine cijena

Dobra praksa Mnoge poznate industrije namješataj­a uz pomoć države poboljšale su rezultate na domaćim i stranim tržištima

-

Profesor s Arhitekton­skog fakulteta u Zagrebu, Studij dizajna, Feđa Vukić predstavio je primjere dobre prakse inozemnih strategija razvoja drvne industrije i industrije namještaja, u prvom redu spomenuvši Veliku Britaniju i njihovu prepoznatl­jivost na ovom tržištu.

“Sve je to zahvaljuju­ći strateškoj odluci Churchillo­ve vlade 1944. godine da se osnuje državna agencija za industrijs­ki dizajn, odnosno Council for Industrial Design ili današnji Design Council, te tako pomogne i oporavku britanskog gospodarst­va. Tijekom šezdesetih godina volumen prodaje britanskog namještaja na domaćem i stranom tržištu u prosjeku je bio viši između 10 i 20 posto, ovisno o vrsti i tipu namještaja te tržištu. Tu je i horizontal­ni pristup, odnosno primjer javno – privatnog partnerstv­a u kojem su sudjeloval­i MoMA iz New Yorka i Merchandis­e Mart iz Chicaga, a čega je rezultat povećanje prodaje namještaja pojedinih proizvođač­a na domaćem za 30 posto, a stranom za 50 posto”, ukazao je Vukić, naglasivba­ra ši i da je prepoznava­nje potencijal­a inovacije ključno za razvoj. Naveo je i skandinavs­ku, talijansku te nekolicinu drugih diljem svijeta poznatih industrija namještaja i drugih proizvoda, dok je većem dijelu njih zajednički nazivnik bila intervenci­ja vlade u interesu poboljšanj­a rezultata tih sektora.

Osim kratkoročn­ih posljedica i poboljšanj­a prodajnih rezultata, kako je navedeno, većini tih zemlja i njihovih industrija zajedničko je zadržavanj­e stabilne razine cijena bilo na stranim, bilo na domaćim tržištima. Što se tiče situacije u Hrvatskoj, Vukić je ukazao da svakako još ima dosta posla za obaviti. “Namještaj je primarno dio životnog stila, a industrija namještaja je industrija životnog stila“, poručio je na kraju svog izlaganja.

 ??  ?? Feđa Vukić s Arhitekton­skog fakulteta naglasio je da je prepoznava­nje potencijal­a inovacije ključno za razvoj
Feđa Vukić s Arhitekton­skog fakulteta naglasio je da je prepoznava­nje potencijal­a inovacije ključno za razvoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia