Poslovni Dnevnik

Prvo podizanje kamatnih stopa u SAD-u moglo bi se dogoditi već u ožujku

Analiza Na čekanju S ove strane Atlantika ne treba se nadati da će ECB tako skoro krenuti u promjenu monetarne politike, nakon snažnog gospodarsk­og rasta lani i u 2018. se očekuje nastavak sličnog trenda sa stopom rasta oko 2,5%, ali stopa inflacije i dal

- MARIJA VAN HEMERT* redakcija@poslovni.hr *Marija van Hemert analitičar­ke Addiko banke

NISKA INFLACIJA U EUROZONI OSTAJE GLAVNO UPORIŠTE ZA NASTAVAK EKSPANZIVN­E MONETARNE POLITIKE I U OVOJ GODINI

Očekivanja za rast američkog gospodarst­va u 2018. godini kreću se oko 3%.

Porezna reforma, najavljena fiskalna ekspanzija i infrastruk­turne investicij­e podržavaju priču o ekonomskom rastu, a u prilog tome svakako idu i nedavno objavljeni podaci o rastu plaća i zaposlenos­ti, te visoka razina poslovnog i potrošačko­g povjerenja.

Posljedičn­o, inflatorni su pritisci znatno ojačali uslijed veće domaće potražnje.

Obzirom na izraženu orijentaci­ju američke ekonomije na uslužni sektor, rast cijena u segmentu stanovanja, obrazovanj­a i medicinski­h usluga, kao i rast cijene rada, dodatno su potaknuli nagađanja da bi do kraja godine stopa inflacije mogla dostići razinu nešto ispod 2%. U skladu s navedenim, očekivanja o bržem podizanju kamatnih stopa su sve veća.

Optimistič­na tržišta

Iako je u svom nedavnom obraćanju čelnik Feda Jerome Powell potvrdio već poznate planove o podizanju referentni­h stopa u tri navrata tijekom godine, tržišta optimismje­rnice stično kalkuliraj­u s ubrzanjem tempa rasta kamatnjaka.

Štoviše, prvo podizanje kamatnih stopa moglo bi se dogoditi već tijekom ožujka, te bi do kraja godine stope mogle porasti do razine od 2,502,75%.

Dok su očekivanja o podizanju kamatnih stopa u SADu sve snažnija, s ove strane Atlantika ne treba se nadati da će ECB tako skoro krenuti u promjenu monetarne politike. Nakon snažnog gospodarsk­og rasta u 2017. godini, i u 2018. se očekuje nastavak sličnog trenda sa stopom rasta oko 2,5%. No unatoč snažnim ekonomskim izgledima, stopa inflacije i dalje je znatno ispod željene razine od 2%.

Niska inflacija stoga ostaje glavno uporište za nastavak ekspanzivn­e monetarne politike i u ovoj godini. Mogući scenariji vezani uz otkup državnih obveznica uključuju nagli prekid, nastavak programa sadašnjim tempom (30 mlrd. eura mjesečno) ili postupno smanjivanj­e otkupa. No pitanje je kako će odluke ECB u konačnici utjecati na prinose državnih papira. Član Upravnog vijeća ECBa Benoît Coeuré nedavno je naglasio kako Središnja banka može prestati s programom otkupa državnih obveznica bez većih bojazni o pojačanom pritisku na rast njihovih prinosa.

Bez veće premije

Prema njegovom mišljenju dugoročni prinosi najviše ovise o očekivanji­ma o budućem kretanju kamatnih stopa u kratkom roku, te o ročnoj premiji.

I dok bi se ovo prvo trebalo jasno iščitati iz smjernica buduće monetarne politike, drugo je ipak ovisno o potražnji investitor­a.

No, obzirom na činjenicu da je količina obveznica u rukama privatnih investitor­a trenutno prilično niska, ne treba očekivati da bi njihovi zahtjevi uključival­i znatno veću premiju.

Obzirom na dosljednos­t u svom strpljivom i opreznom pristupu, očekujemo da će

IZGLEDNO JE DA ĆE SE U EU PROGRAM OTKUPA VRIJEDNOSN­IH PAPIRA

NASTAVITI I NAKON RUJNA, IAKO MOŽDA U NEŠTO MANJEM OBUJMU

buduće monetarne politike ECBa ostati iste.

Drugim riječima, izgledno je da će se program otkupa vrijednosn­ih papira nastaviti i nakon rujna, iako možda u nešto manjem obujmu, dok će podizanje kamatnih stopa najvjeroja­tnije morati pričekati sredinu slijedeće godine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia