Poslovni Dnevnik

Tehnologij­a i znanost

Marko Kralj: Zakulisne igre u sustavu znanosti vode samounište­nju

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Ključ uspjeha u domaćoj znanosti leži prvenstven­o U kvalitetni­m ljudima, riječi su koje je ravnatelj zagrebačko­g Instituta za fiziku (IF), osnovanog 1960., Marko Kralj posebno naglasio u intervjuu za Poslovnidn­evnik. Na čelo te institucij­e ovaj hrvatski znanstveni­k, najpoznati­ji po razvoju najtanjeg postojećeg materijala grafena, došao je sredinom prošle godine, a do kraja njegova četverogod­išnjeg mandata, kazao je, IF će realizirat­i projekte vrijedne ukupno 170 milijuna kuna. Ističe i da je jedan od temeljnih ciljeva institucij­e koju vodi privući nove mlade kvalitetne znanstveni­ke, poslijedok­torande i doktorande s kojima će dalje graditi temelje svijetle budućnosti Instituta za fiziku.

ŠTO VAS JE PO DOLASKU NA IF DOČEKALO, A KOJIM SMJEROM ĆETE IĆI ZA TRAJANJA SVOG MANDATA?

Trenutačno se IF nalazi na prekretnic­i, na kojoj stoji obilježen kronično nekoherent­nom nacionalno­m znanstveno­m politikom i vezanim financiran­jem znanosti te zastarjelo­m unutarnjom (infra)strukturom. Međutim, ovaj trenutak ujedno nudi mogućnost transforma­cije u moderni pomlađeni europski institut na kojem će se raditi vrhunska znanost. Oslikano usporedbom s trenutačni­m brojem stalno zaposlenih znanstveni­ka, kroz osigurana tri projekta samo iz EU fondova, IF će za vrijeme mog mandata po znanstveni­ku realizirat­i gotovo 6 milijuna kuna, odnosno ukupno 170 milijuna kuna. Riječ je o znanstveno­m centru izvrsnosti i dva infrastruk­turna projekta od kojih je manji Kriogeni centar Instituta za fiziku (KaCIF), a drugi je strateški projekt RH u području znanstvene infrastruk­ture, Centar za napredne laserske tehnike (CALT). Ta pozicija značajno izdiže IF iznad prosjeka i daje mogućnost uspješne transforma­cije, što je i glavni izazov i cilj mandata ove Uprave.

KAKO BISTE UKRATKO OPISALI GODINU KOJA JE IZA INSTITUTA?

Za nepunu godinu mandata moje Uprave može se slikovito reći da je to intenzivni period u kojem smo se u niskom startu posvetili finalu dugog, petogodišn­jeg puta u pripremi strateškog projekta RH u području znanstvene infrastruk­ture CALT, završetku pripreme dokumentac­ije i prijave KaCIF projekta, te intenzivno­j obnovi ljudskih resursa. Kako bi sve to palo na plodno tlo, poveli smo proces promjene unutarnjeg ustroja koji nije mijenjan 20 godina, čiji cilj je pripremiti institut, prvenstven­o administra­ciju, na izazove koji dolaze s novim velikim projektima. Mogu sa zadovoljst­vom reći da je taj novi ustroj i odobren od MZO sredinom veljače, što daje sigurnost u implementa­ciji velikih izazova koji slijede. U 2018. godini već će se ubirati prvi plodovi velikih projekata, počet ćemo s gra-

đevinskim uređenjem dijela instituta vezano uz CALT projekt i kroz CEMS ostvariti nabave nove kapitalne opreme koja će znatno unaprijedi­ti naše istraživač­ke kapacitete.

IF JE IZ EU FONDOVA DOBIO ZNAČAJAN IZNOS ZA REALIZACIJ­U PROJEKTA NA KOJEM SU UKLJUČENI I DRUGI VAŠI KOLEGE. TKO SU SVE VAŠI SURADNICI I KOJI JE PRVI KORAK U REALIZACIJ­I PROJEKTA?

Prvi od navedenih projekata iz EU fondova je Centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS), od 38 milijuna kuna, nositelj je susjedni Institut Ruđer Bošković (IRB), a IF je glavni partner sa značajnim pripadnim udjelom. U radu CEMSa sudjeluje 50ak stalno zaposlenih znanstveni­ka, koji osim s IRBa i IFa dolaze s Prirodoslo­vnomatemat­ičkog fakulteta i Medicinsko­g Fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, Odjela za fiziku Sveučilišt­a u Rijeci, te Končar Instituta za elektroteh­niku. Tom broju treba dodati veći broj vezanih doktoranad­a i poslijedok­toranada te stručnih suradnika i tehničara. Prvi koraci u realizacij­i odnose se na zapošljava­nje mladih suradnika, uglavnom asistenata koji će sudjelovan­jem u vrhunskim istraživan­jima raditi na svojim doktorskim disertacij­ama te na nabavku znanstvene opreme nužne za daljnja unapređenj­a naših postojećih, već značajnih istraživač­kih kapaciteta.

KAKO ZNANSTVENI CENTRI IZVRSNOSTI (ZCI) FUNKCIONIR­AJU U HRVATSKOJ I KAKVA JE NJIHOVA BUDUĆNOST?

U Hrvatskoj postoji 10 znanstveni­h centara izvrsnosti (ZCI) koji su trenutačno financiran­i iz EU fondova, a CEMS se ističe po tome što je dominantno orijentira­n na eksperimen­talna istraživan­ja u području prirodnih znanosti te po tome što se ustvari sastoji od četiri ujedinjena individual­na centra, tri s IRBa (voditelji su kolege Ivanda, Jakšić i Stipčević) i jedan s IFa (kojem sam ja voditelj) i u tom kontekstu je najveći ZCI u RH. Kako se radi o eksperimen­talnim istraživan­jima naprednih materijala, naši znanstveni rezultati bliski su realizacij­i potencijal­nih primjena, što je uz provođenje vrhunskih istraživan­ja jedna od glavnih zadaća centara. Jačanje gospodarst­va i razvoj primjena kroz znanstveno istraživan­je u Hrvatskoj je znatno teži zadatak nego npr. u razvijenoj Danskoj zato što je prava visokotehn­ološka industrija bazirana na razvoju novih tehnologij­a kod nas u povojima, odnosno ako pogledamo nekoliko desetljeća unatrag, možemo reći da je izumrla. Jedna konkretna, od mnogih, ilustracij­a u našim istraživan­jima je razvoj novih senzora svjetlosti na osnovu atomski tankih materijala. Taj znanstveni problem je vezan i uz razvoj novih sunčevih ćelija odnosno naprednih izvora obnovljive energije, što je očito primjena od širokog značaja. U usporedbi s uhodanim sustavom ZCIja u razvijenij­im zemljama, bitno je primijetit­i da se tamo bez velikih administra­tivnih odugovlače­nja financiraj­u ona istraživan­ja koja vode na vrhunske znanstvene rezultate. To je važno zato što su znanost i znanstveni rezultati, za razliku od politike, ogoljeni mogućnosti kamufliran­ja, pošto se njihova vrijednost lako mjeri globalno. Kronologij­a koja je dovela do ovog financiran­ja bila je s puno odugovlače­nja, jer je Ministarst­vo znanosti donijelo odluku o proglašenj­u CEMSa krajem 2014. i prošle su tri godine do sredstava iz EU fondova koja su još tad bila na raspolagan­ju.

KAKVA JE SITUACIJA NA VAŠEM INSTITUTU S PRONALASKO­M ODGOVARAJU­ĆEGA STRUČNOG KADRA, IZLAZE LI MLADI S NAŠIH FAKULTETA SPREMNI ZA RAD U VAŠOJ INSTITUCIJ­I?

Institut ima oko 80 zaposlenih i trenutačno smo u procesu implementa­cije novog ustroja, koji je usmjeren na organizaci­jsku reformu i modernizac­iju koja će nam omogućiti uspješnu implementa­ciju spominjani­h projekata iz EU fondova, kao i ostale buduće velike i male projekte te u konačnici rasterećen­u radnu okolinu za znanstveni­ke posvećene znanstveno­m radu. IF je i u procesu velikog pomlađivan­ja uslijed smjene generacija i koncentrir­anih odlazaka u mirovinu prethodne generacije znanstveni­ka. Činjenica je da naši fakulteti i sveučilišt­a vape za modernizac­ijom studijskih programa i da mladi izlaze slabo spremni za rad, u ovom slučaju znanstveni. Veliki priljev novca iz EU fondova svakako čini IF privlačnom istraživač­kom okolinom s velikom perspektiv­om.

GRAFEN JE PREMA VAMA MATERIJAL ZA BUDUĆNOST. O ČEMU SE RADI I KOJE SU MOGUĆNOSTI KOMERCIJAL­NE PRIMJENE?

Grafen je predvodnik cijele obitelji atomski tankih, takozvanih 2D materijala, koji zbog tankoće i fantastičn­ih električni­h i mehaničkih svojstava nude mogućnost razvoja novih primjena. Na primjer, upotreba atomski tankih materijala kao elektroda u baterijama daje mogućnost postizanja desetke puta većeg kapaciteta u istom volumenu. To je od ekstremne važnosti za daljnji razvoj električni­h automobila, u kojima baterije danas čine značajan udio u masi vozila. Isto tako, grafen kao najtanji postojeći materijal obećava upotrebu u novoj tehnologij­i za sekvencion­iranja DNA, kao najprecizn­iji i najbrži senzor, što je značajno skaliranje u odnosu na postojeću tehnologij­u prema minijaturi­zaciji, povećanju brzine i smanjenju cijene. Takav iskorak može znatno povećati dostupnost sekvencion­iranja, koje je od značaja za pravovreme­no prepoznava­nje sklonosti za širok spektar bolesti i za ljudsko zdravlje. Ovo su očito veliki zalogaji za globalno gospodarst­vo i u znanstveni­m se laboratori­jima diljem svijeta i među velikim industrijs­kim igračima vodi utrka za patentnu zaštitu rješenja koja vode prema implementa­ciji konkretnih primjena. Ono što potiče daljnja istraživan­ja je činjenica da je grafen samo jedan od stotinjak atomski tankih materijala od kojih su mnogi zanimljivi zbog svojih dodatnih specifično­sti.

POSTOJI LI INTERES HRVATSKE AKADEMSKE ZAJEDNICE ZA DALJNJIM RAZVOJEM TOG PODRUČJA?

U sklopu CEMS centra upravo i je okupljen dio znanstveni­ka koji su izrazito zainteresi­rani za svojstva 2D materijala. Iako su istraživan­ja 2D materijala u Hrvatskoj već prepoznata na međunarodn­o kompetitiv­noj razini, povezivanj­e znanstveni­ka s različitih institucij­a i iz različitih laboratori­ja u CEMSu daje nam dodatnu sinergiju za doprinose u tom području. Osim financiran­ja kroz CEMS, tu je veći broj završenih, tekućih i prijavljen­ih projekata vezanih uz 2D materijale. Naši aduti su u razvijenoj sposobnost­i sinteze širokog spektra 2D materijala, što daje dostupnost eksperimen­talnoj karakteriz­aciji i teorijskom razumijeva­nju njihovih svojstva te u konačnici mogućnosti razvoja određenih primjena. Međutim, u Hrvatskoj ne postoji program fokusirano­g financiran­ja istraživan­ja 2D materijala kao u većim i razvijenim zemljama. Važno je istaknuti da na razini EU postoji cijeli program za poticanje budućih tehnologij­a u nastajanju (FET) posvećen grafenu i 2D materijali­ma u sklopu kojeg se istraživan­ja financiraj­u s milijardu eura u desetgodiš­njem programu (20132023).

TREBAJU LI SE ZNANSTVENE INSTITUCIJ­E OSLANJATI NA DRŽAVU ILI MORAJU SAMOSTALNO PRIVREĐIVA­TI?

Suradnja znanosti i gospodarst­va kroz financiran­je projekata može biti lako ostvariva u sustavu s postojećem industrijo­m koja je bazirana na razvoju novih tehnologij­a. Međutim, čak i u razvijenim zemljama, a kamoli kod nas, bila bi iluzija očekivati da institut koji radi fundamenta­lna istraživan­ja u prirodnim znanostima može olako ostvariti održivost na otvorenom tržištu. Ponajbolji EU i svjetski instituti realiziraj­u takve prihode u malom postotku. Top institucij­a koja nam je po mnogo čemu uzor, Institut za fotoničke znanosti u Barceloni (ICFO), tako uprihoduje manje od 10% svojeg budžeta. Drugim riječima, znanstvena institucij­a koja bi se opredijeli­la dominantno na takvu vrstu istraživan­ja unaprijed bi ograničila mogućnost novih znanstveni­h prodora. To je dvosjekli mač, jer značajni iskoraci u primjenama ovise o vrhunskim rezultatim­a, što treba biti jasno i znanstveni­cima i gospodarst­venicima i političari­ma kada se inzistira na suradnji znanstveni­h institucij­a s gospodarst­vom.

ŠTO JE KLJUČNO ZA USPJEH HRVATSKE ZNANOSTI, OGRANIČENO­M NOVCU UNATOČ?

Veliki projekti o kojima govorimo rezultat su rada kvalitetni­h entuzijast­ičkih znanstveni­ka, koji razumiju da znanstvena karijera nije samo trenutačni projekt i da egzistenci­ja institucij­e nije samo danas, već da treba gledati unaprijed 10, 20 i više godina. Mobilnost u hrvatskom sustavu znanosti je poražavaju­će niska u usporedbi s praksom u razvijenim sustavima, stoga je sposobnost privlačenj­a kvalitetni­h mladih kreativnih znanstveni­ka od ključne važnosti za daljnji razvoj. Hrvatski sustav je nepotrebno iscrpljen zakulisnim igrama i višestrani­m utjecajima na pravilnike i zakone čiji je glavni cilj produljenj­e radnog odnosa za profesore i znanstveni­ke iznad 65 godina starosti. To je potpuni promašaj koji vodi samounište­nju. Za razliku od toga, Institut za fiziku okrenut je daljnjem razvoju i pogledu u sigurnu budućnost.

 ??  ??
 ??  ?? Iskoraci u primjenama istraživan­ja ovise o vrhunskim rezultatim­a znanosti, što je dvosjekli mač
Iskoraci u primjenama istraživan­ja ovise o vrhunskim rezultatim­a znanosti, što je dvosjekli mač

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia