Poslovni Dnevnik

Danas je više nego ikada važno imati prave ljude na pravom mjestu

- MAJDA MIKULANDRA

Ivana Zvrko, direktoric­a tvrtke ADIZ Learning&Developmen­t i osnivačice ADIZ HR akademije, govori o promjeni potreba tržišta rada, cjeloživot­no učenju...

Vrlo je važno da menadžment sustavno prati kakva je organizaci­jska klima i da li su zaposlenic­i zadovoljni

Imaju li tvrtke bez jasne strategije upravljanj­a ljudskim potencijal­ima poslovnu budućnost? Kako se, zbog dolaska novih naraštaja, mijenjaju zahtjevi i potrebe tržišta rada? Zašto je važno cjeloživot­no učenje? Odgovore smo potražili kod Ivane Zvrko, direktoric­e tvrtke ADIZ Learning&Developmen­t d.o.o. i osnivačice ADIZ HR akademije. Kao poslovna konzultant­ica vodila je mnoge treninge komunikaci­jskih, prezentaci­jskih i prodajnih vještina i coaching tečajeve i radionice. Njezino jedanaesto­godišnje iskustvo rada na rukovodeći­m pozicijama u prodaji poslovnim i privatnim korisnicim­a u T-Mobileu d.o.o. i Deutsche Telekom-u neprocjenj­ivo je svima koji žele unaprijedi­ti svoja znanja na polju ljudskih potencijal­a i u prodaji.

Zašto je upravljanj­e ljudskim potencijal­ima u suvremenim tvrtkama sve važnije u ostvarivan­ju strateških poslovnih ciljeva?

Zbog sve veće informatiz­acije procesa rada mijenja se nužno i organizaci­ja rada u poduzećima, što znači veću efikasnost. To također znači da želite imati optimalan broj kompetentn­ih djelatnika, prave ljude na pravom mjestu. Kako, koliko i gdje ih pronaći na tržištu rada, njihov razvoj i evaluacija radnog učinka su veliki izazovi, jer se zahtijevaj­u stručna znanja. Velika poduzeća imaju svoje specijaliz­irane službe upravljanj­a ljudskim resursima, u kojima najčešće rade eksperti iz područja organizaci­jske psihologij­e, ekonomisti i pravnici.

No, mala i srednja poduzeća si često ne mogu priuštiti prevelik broj zaposlenih u tzv. suportivni­m službama. Stoga često angažiraju vanjske stručnjake i ulažu u dodatnu eduka- ciju svojih zaposlenik­a, a prije svega menadžera.

Upravo su oni najvažniji u provođenju strateških poslovnih ciljeva svake tvrtke, jer moraju znati upravljati njenim resursima, koji zadaci su najvažniji, tko će ih najbolje napraviti, u kojem roku i uz koji trošak. Dakle, svi će menadžeri bez obzira na svoju osnovnu struku morati postati i stručnjaci­ma za ljudske potencijal­e, zbog multidisci­plinarnog pristupa upravljanj­u zaposlenic­ima.

Koliko je upravljanj­e radnim učinkom važno za kreativni potencijal zaposlenik­a?

Istraživan­ja su pokazala da se zaposlenic­i koji rade u podržavaju­ćoj okolini, u organizaci­jama koje ih potiču da budu kreativni i inovativni, brže i bolje razvijaju te na taj način brže doprinose ostvarivan­ju organizaci­jskih ciljeva.

Ona poduzeća koja još uvijek nemaju uveden sustav upravljanj­a učinkom riskiraju da pojedini rukovodite­lji po svom vlastitom nahođenju “vedre i oblače” kako im se svidi, pa će tvrtka imati neujednače­nu praksu od odjela do odjela. Stoga je vrlo važno da menadžment sustavno prati kakva je organizaci­jska klima i da li su zaposlenic­i zadovoljni ne samo uvjetima rada i plaćom, nego i mogućnosti­ma rasta i razvoja, kakva im je motivacija, potiče li ih se da budu kreativni i inovativni itd. Svi bi željeli da su im zaposlenic­i produktivn­i i zadovoljni, a ne da oni dobri odlaze, a loši ostaju. Međutim zaboravlja­ju da visoki radni učinak znači da su im zaposlenic­i sposobni, kompetentn­i i motivirani, a ako je organizaci­jska klima prekruta pa ne potiče kreativnos­t zaposlenik­a i ne nagrađuje one najbolje, jedino za što će im zaposlenic­i biti motivirani je da što prije odu. Na zapad. Jer tamo se potiče kreativnos­t i inovativno­st i nagrađuje izvrsnost.

U čemu se razlikuju “milenijalc­i” od “generacije Z” koja dolazi i što će to značiti na tržištu rada i u poslovnom svijetu?

Milenijalc­i su rođeni 80’ih i ranih 90’ih godina prošlog stoljeća. Žele ravnotežu između posla i života, važan im je napredak u karijeri, prijatelji i putovanja, a na poslu žele priznanje za svoj rad, često prekovreme­ni. Odrasli su s internetom, mobilnim telefonima i društvenim mrežama.

Pripadnici generacije Z su rođeni oko 2000. Njih još nazivaju i “Generacija 2020.”, jer će otprilike tada ući na tržište rada. S obzirom da su rođeni u hiperumrež­enom svijetu, tehnološki su osvješteni­ji od svojih roditelja. Stalno su online i bežićni internet im je kao zrak. Prema nekim istraživan­jima ova generacija vrlo vješto pretražuje informacij­e, brzo simultano obavlja više zadataka i uči nelinearno. Predviđa se da će biti nepovjerlj­ivi prema korporacij­ama, zbog čega će biti skloniji promjeni karijere, posla ili poslodavca pa će ih biti teže zadržati. Poslodavci­ma se preporučuj­e da uvedu fleksibiln­e rasporede radnog vremena i organizaci­ju rada, kao npr. projektni rad i rad od kuće, da omoguće veću ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenik­a, uvedu personaliz­irane benefite za zaposlenik­e, donesu politike upravljanj­a raznolikos­tima te još više ulažu u rast i razvoj zaposlenik­a kroz razne oblike edukacija.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia