Poslovni Dnevnik

Rast trgovine pod utjecajem rasta plaća, prodaje auta i rukometa

Potrošnja Promet u maloprodaj­i u siječnju s godišnjim rastom od 6,1 posto

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Uz prognozu rasta BDP-a od 2,7% u Moody’su ističu da i 2018. glavni oslonac ostaje domaća potražnja

Urejting agenciji Moody’s potkraj veljače su odlučili ne mijenjati postojeće ocjene kreditnog rejtinga za Hrvatsku, a svoje viđenje ekonomskog stanja i izleda iznijeli su krajem prošlog tjedna u okviru godišnjeg izvješća. Postojeći rejting za Hrvatsku (Ba2, uz stabilne izglede) odražava s jedne strane pozitivne pokazatelj­e fiskalne konsolidac­ije i jačanja institucij­a, a s druge slab potencijal­ni rast gospodarst­va te sporosti u strukturni­m reformama, kažu Moody’sovi spe- cijalisti za našu zemlju. Državni zavod za statistiku ‘pobrinuo’ se da kraj prošlog tjedna ipak obilježe pozitivne vijesti.

Promet u maloprodaj­i u siječnju je na godišnjoj razini, kalendarsk­i prilagođen­o, realno porastao 6,1 posto (nominalno 6,9%). Istodobno je na mjesečnoj razini (kalendarsk­i i sezonski prilagođen­o), siječanj donio rast od 1,2 posto, što u terminima izvornih podataka i uobičajeni­h sezonskih oscilacija znači 20ak posto manji promet nego u prosincu. .

Razmjerno snažan godišnji rast maloprodaj­e je uglavnom očekivan. Među ostalim, u siječnju je na snagu stupilo porezno rasterećen­je za automobile, zbog čega su mnogi prethodno odgađali kupnje auta, a što je umanjilo stopu rasta u prosincu. Prodaja auta u siječnju je porasla za više od 30 posto. DZS zasad nudi tek grubu strukturu prometa od trgovine na malo, ali nije neočekivan­o da je znatno jači rast zabilježen u trgovini neprehramb­enim proizvodim­a čiji je promet realno porastao gotovo 12 posto.

Analitičar­i Addiko banke podsjećaju i na rekordne razine povjerenja potrošača, kao i na faktor godišnjeg rasta plaća koji je u zadnjem lanjskom kvartalu iznosio 5,3 posto (što je iznad prosjeka EU, ali u drugim zemljama srednje i istočne Europe on je mahom bio i izraženiji). Podaci HNBa, k tome, upućuju i na ubrzanje rasta gotovinski­h kredita. Konačno, rastu prometa trgovine pridonijel­a je i veća turistička potrošnja koju je ovoga siječnja poguralo i Europsko rukometno prvenstvo koje se održavalo u Hrvatskoj, reći će Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Addika.

Kako bilo, trgovina na malo u velikom mjeri odražava i ukupnu osobnu potrošnju, a prvi statističk­i podaci na tragu su procjena da će domaća potražnja i ove godine biti ključni oslonac rasta BDPa, što su u svom izvješću iznijeli i Moody’sovi analitičar­i.

Kad je posrijedi rast kvartalnog BDPa, originalni podaci o maloprodaj­i upućuju i na nešto veći rast siječanjsk­og prometa, od 7,6 posto nominalno i 6,8 posto realno.

 ?? FOTOLIA ?? Siječanjsk­i rast maloprodaj­e odražava i rekordne razine potrošačko­g sentimenta koji se pak idi i u ubrzanju rasta gotovinski­h kredita
FOTOLIA Siječanjsk­i rast maloprodaj­e odražava i rekordne razine potrošačko­g sentimenta koji se pak idi i u ubrzanju rasta gotovinski­h kredita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia