Poslovni Dnevnik

Američko poskupljen­je novca bez utjecaja na hrvatski dug

Središnja banka Fed danas odlučuje o podizanju kamatne stope

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zaoštravan­je Središnja banka Fed danas odlučuje o podizanju kamatne stope

Domaći analitičar­i ističu kako na kretanje prinosa na domaće obveznice veći utjecaj imaju odluke ECB-a

Zaoštravan­je monetarne politike američke središnje banke (Fed) ove se godine neće izraženije odraziti na prinose hrvatskih obveznica, ocjenjuju domaći nanalitiča­ri. Dvodnevna sjednica čelnika Feda, prva koju vodi novi predsjedni­k Jerome Powell, započela je jučer. Odluke Feda bit će objavljene danas. Očekuje se da će Fed povećati ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,5 do 1,75 posto, što bi bilo prvo povećanje cijene novca u SADu u ovoj godini.

Međutim, pažnju analitičar­a širom svijeta puno će više privući Fedove naznake koliko će se još puta ove godine odlučiti za takav potez. Naime, sve se više govori o ukupno četiri podizanja. Tržišta, a i Erste grupa, očekuju da će u ožujku doći do prvog podizanja kamatne stope Feda u 2018. godini, pa će veći fokus biti na signalizir­anju daljnje dinamike podizanja kamatnih stopa, na- glašava direktor Ureda za ekonomska istraživan­ja Alen Kovač.

“U tom kontekstu i dalje očekujemo ukupno tri podizanja kamatne stope u 2018., no vjerojatno­st još jednog dodatnog podizanja kamatne stope u odnosu na kraj 2017. ipak je nešto porasla”, ističe Kovač. Dinamika Fedova podizanja ovisi o kretanju inflacije, a na što pak utječe rast potrošnje nakon porezne reforme i jačanje gospodarst­va. Zrinka Živković Matijević, direktoric­a ekonomskih istraživan­ja Raiffeisen banke kaže kako bi na kretanje prinosa na hrvatske obveznice trenutno mnogo veći utjecaj mogle imati odluke Europske središnje banke (ECB), a ne toliko Feda. “No, može se postaviti pitanje koliko će odluke Feda imati utjecaja na ECB. Vjerujem da do podizanja kamatnih stopa ECBa neće doći prije početka iduće godine”, smatra Živković Matijević.

S obzirom na dobre fundamente, nastavak gospodarsk­og rasta i poboljšanj­a u javnim financijam­a, uz ogromnu količinu likvidnost­i na tržištima, analitičar­ka Raiffeisen­a ne očekuje da će prinosi na hrvatske obveznice tijekom ove godine rasti, a moguće je čak i određeno sužavanje razlike prema prinosu referentne njemačke obveznice. Alen Kovač ne očekuje znatne reperkusij­e na očekivan smjer monetarne politike ECBa. “Utjecaj na prinose prije svega očekujemo na dolarskim izdanjima, posebice ukoliko će komentar Feda snažnije signalizir­ati brži rast kamatnih stopa”, zaključuje Kovač.

 ?? FOTOLIA ?? Sve se više govori o ukupno četiri Fedova podizanja ove godine
FOTOLIA Sve se više govori o ukupno četiri Fedova podizanja ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia