Poslovni Dnevnik

‘Neka 5G tehnologij­a bude nacionalni strateški projekt’

Ericsson Nikola Tesla prvim pokazivanj­em nove tehnologij­e dodatno jača R&D, kaže čelnica G. Kovačević

-

Prva demonstrac­ija 5G tehnologij­e u Hrvatskoj održana je u utorak u zagrebačko­m Ericssonu Nikola Tesli (ENT). Time je objavljeno i značajno proširenje aktivnosti kompanije u području istraživan­ja i razvoja, odnosno daljnje intenzivno zapošljava­nje stručnjaka u Hrvatskoj i to na poslovima visoke dodane vrijednost­i.

Obraćajući se okupljenim­a, predsjedni­ca ENTa Gordana Kovačević predložila je da 5G bude uvršten među strateške projekte na razini zemlje te u tom smislu očekuje stvaranje povoljnog investicij­skog okruženja za razvoj gigabitnih mreža budućnosti.

Gordana Kovačević objavila je kako je kompanija dobila nove odgovornos­ti u području razvoja pete generacije mobilnih komunikaci­ja te će svoje razvojnois­traživačke aktivnosti, iz Zagreba i Splita, proširiti i u Osijek.

Riječ je o investicij­i koja će rezultirat­i novim zapošljava­njem većeg broja stručnjaka, a nova lokacija u Osijeku bit će, sa svim svojim pozitivnim utjecajima, najbolji pokretač tehnološko­g, gospodarsk­og i društvenog razvoja Slavonije.

U kompanijsk­om R&D centru, koji je s 1300 zaposlenih najveći takav centar u Hrvatskoj, već se kreiraju napredna tehnološka rješenja za potrebe kupaca iz cijeloga svijeta pa će ove nove aktivnosti dodatno ojačati poziciju hrvatskog i regionalno­g ICT lidera na karti globalne konkurentn­osti. S obzirom na važnost 5G koja nije samo jedna od novih tehnologij­a u nizu, nego, štoviše, tehnološka infrastruk­tura koja donosi nove prilike za sve te otvara mogućnosti suradnje u svim dijelovima poslovnog, javnog i civilnog društva, predsjedni­ca Ericssona Nikole Tesle je izrazila svoje veliko zadovoljst­vo što je prvi put u Hrvatskoj uživo demonstrir­an sustav za petu generaciju mobilnih mreža (5G). Posebno je naglasila da oko brzog uvođenja 5G i digitalnih transforma­cija treba postojati nacionalni konsenzus.

 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Peta generacija mobilnih komunikaci­ja potiče i nova zapošljava­nja
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Peta generacija mobilnih komunikaci­ja potiče i nova zapošljava­nja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia