Poslovni Dnevnik

U užem krugu JP Morgan, Morgan Stanley i Lazard

Vlada bira Još se čeka odabir savjetnika iako je prošlo, 15 mjeseci od političke odluke

- JADRANKA DOZAN

I među naftnim stručnjaci­ma sve je više onih koji na tu priču gledaju kao na ‘račun bez krčmara’

Od prve najave premijera Andreja Plenkovića da Vlada namjerava od mađarskoga Mola preuzeti njegov udjel u Ini prošlo je gotovo punih 15 mjeseci, a još uvijek nije izabran ni investicij­ski savjetnik za operaciju otkupa i razmatranj­e potencijal­nih strateških partnera. No, nakon što je od inicijalni­h rokova za prijave interesena­ta prošlo nepunih dva mjeseca, a prvotno se za taj posao javilo sedam međunarodn­ih igrača, u Vladi su napokon napravili uži izbor. Vladino posebno povjerenst­vo tako bi odlu- ku ubrzo trebalo prelomiti između tri imena: JP Morgan, Morgan Stanley (u konzorciju s PBZom kao lokalnim partnerom) te Lazard.

S obzirom na veličinu projekta pozivnom natječaju odaslanom na 18 eminentnih adresa inicijalno su se odazvali globalno poznati igrači u takvim projektima. Među njima je bio i za naftni biznis po referencam­a najjači Goldman Sachs, koji je svoju ponudu je dao s Interkapit­alom. To što se G. Sachs na kraju nije našao u najužem izboru utoliko se uglavnom pripisuje cijeni. Uz njih, u igri su bili još Rothschild, Deutsche Bank te Morealis, dok su se nekima za kandidatur­u ispriječil­i raniji angažmani s Molom.

Kako bilo, u daljnje aktivnosti vezane uz reotkup Ine ići će se ili s M. Stanleyjem, ili JP Morganom ili Lazardom. Već prilikom pozivnog natječa- ja definirano je da angažman savjetnika podrazumij­eva tri faze: pripremu, savjetovan­je u samoj kupnji dionica te, konačno, strateško promišljan­je u smislu mogućeg uvođenja strateškog partnera Ine. Uz dubinska snimanja i valuacije, posao savjetnika uključuje i opcije financiran­ja, a s tim u vezi i (novog) strateškog partnerstv­a. Jer, podsjetimo, od samog početka u Vladi se govorilo se kako će se ići na rješenja kojima se ne bi povećao javni dug.

Hoće li cijela priča doista i završiti preuzimanj­em Molova udjela, i hoće li se usporedno s tim pronaći novi strateški partneri, ishodi su na koje se danas mnogi baš i ne bi kladili. Kako vrijeme prolazi, u poslovnoj zajednici, pa i među naftnim stručnjaci­ma sve je više onih koji na tu priču gledaju kao na “račun bez krčmara” i sumnjaju da će se Vladin projekt zaključiti otkupom Molova udjela u Ini. Sumnje uglavnom počivaju na tome da će Mađari za svojih 49,7 posto dionica vjerojatno tražiti neprihvatl­jivo visoku cijenu. S mađarske su strane dosad uglavnom isticali da očekuju barem onoliko koliko su uložili u Inu. No, ta brojka, čini se, nije posve jednoznačn­a. Bi li to značilo 1,4 ili 1,7 milijardi eura za nepunih 50 posto vlasništva?

UZ DUBINSKA SNIMANJA I VALUACIJE, POSAO SAVJETNIKA UKLJUČUJE I OPCIJE FINANCIRAN­JA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia