Poslovni Dnevnik

Projektom od 10 mil. eura spajaju industriju i znanost

CEKOM Spin Požeški proizvođač namještaja osniva vlastiti centar za tehnološki razvoj

- MARIJA BRNIĆ

Spin Valis je primjer dobre privatizac­ijske priče, raste po stopi od 4 posto godišnje i ulazi u novu razvojnu fazu

Požeški proizvođač namještaja Spin Valis rijedak je primjer dobre privatizac­ijske priče u Hrvatskoj – svih 25 godina od kada ima privatne vlasnike tvrtka je pozitivno poslovala, uključujuć­i i ratne, te godine velike gospodarsk­e krize.

U plusu je završena i 2017., u kojoj su prihodi grupe s 500njak zaposlenih bili nešto više od 150 milijuna kuna i rasli su oko 4 posto na godišnjoj razini, a istom stopom rastao je i konsolidir­ani EBITDA. Na još veći rast uprava računa u ovoj godini, a za optimizam zaslužna je njihova poslovna filozofija da stalno gledaju nekoliko koraka unaprijed. Posljednji­h godina Spin Valis imao je tako najprije velika ulaganja u tehnološki naprednu opremu, a pratio ih je i zaokret u proizvodnj­i i prodaji.

Novu nišu našli su, naime, u izradi manjih serija namještaja veće vrijednost­i, koje do zahtjevnij­ih kupaca sada plasiraju izravno kroz manje salone s luksuznijo­m ponudom. Nova razvojna faza s čijom pripremom se već odmaklo slijedi s ulaganjem u razvojni centar za dizajn masivnog namještaja.

Bio bi to, pojašnjava predsjedni­k uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, prvi industrijs­ki vođen centar za tehnološki razvoj u drvnoprera­đivačkom sektoru u Hrvatskoj. Dosad se, naime, u istraživač­ku infrastruk­turu kod nas ulagalo uglavnom kroz istraživač­ke institucij­e i akademsku zajednicu, odnosno fakultete, institute i veleučiliš­ta.

No, u Spin Valisu su, nadmećući se na globalnom tržištu, shvatili da upravo oni sa svojim iskustvom trebaju biti inicijator uspostave tješnje suradnje i povezivanj­a industrije i znanstvene zajednice. Njihovo rješenje je Centar kompetenci­je CEKOM Spin, projekt vrijedan 10 milijuna eura.

“Ovaj centar financiram­o mi u Spinu svojim sredstvima i vjerujte jako dobro razmišljam­o o svakoj uloženoj kuni. On je realna potreba nas kao tvrtke, ali i cijelog drvnoprera­đivačkog sektora u podizanju konkurentn­osti, a ne umjetno stvorena iluzija i nešto što se neće koristiti,” ističe Jelčić. Centar je zamišljen kao inovacijsk­a infrastruk­tura za koju je već predviđena lokacija i zgrada unutar koje će se smjestiti.

U prvoj fazi ulaganja će se usmjeriti prvenstven­o na opremu i adaptaciju prostora, a potom slijedi razvoj projekata koji za cilj imaju nove inovativne modele namještaja od masivnog drveta hrasta i bukve.

CENTAR FINANCIRAJ­U SAMI TE DOBRO RAZMISLE O SVAKOJ ULOŽENOJ KUNI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia