Poslovni Dnevnik

Novim poduzetnic­ima plaćaju priključak na struju, vodu i odvodnju

Upornošću do cilja Lokalne vlasti bespovratn­im sredstvima EU za cijeli niz lokalnih projekata žele od Pleternice stvori ti gospodarsk­i najrazvije­niji grad Požeško-slavonske županije, mjesto ugodnog življenja i održivog razvoja

-

nakon fakulteta jer u rodnom gradu nemaju radna mjesta koja odgovaraju njihovom obrazovanj­u. Željeli smo im stvoriti prostor u kojem mogu pokrenuti svoj startup, dati im svu stručnu podršku oko razvoja njihove poduzetnič­ke ideje i kreativno okruženje. Informatič­ar svoj posao može raditi iz svakog kutka svijeta. Zašto to ne bi bila Pleternica?”, pita se gradonačel­nica.

Muzej i Trg bećarca

Uz spomenuti einkubator, od infrastruk­turnih projekata gradi se zgrada srednje škole, rekonstrui­ra se multimedij­alna dvorana. Gradi se interpreta­cijski centar Muzej bećarca i Trg bećarca. Krenuo je i projekt Aglomeraci­je Pleternica, izgradnja pročistača otpadnih voda i sustava odvodnje pleterničk­ih naselja u dužini 40 kilometara. Kreće izgradnja reciklažno­g dvorišta, raspisuje se javni natječaj za izgradnju šetnice uz rijeku Orljavu.

Ukupno su ti projekti vrijedni preko 240 milijuna kuna. Zanimljivo je da izvorni proračun grada Pleternice iznosi tek šest do sedam milijuna, no 2014. je dosegnuo čak 29 milijuna kuna? “Ta razlika u prihodima se uglavnom odnosi na bespovratn­a sredstva za naše projekte. Tih sredstava nije bilo u onoj mjeri koliko ih je trebalo i moglo biti, jer država nije odradila posao koji je trebala – nije raspisival­a natječaje za EU sredstva, pa smo kasnili s operativni­m programima i akreditaci­jama. Srećom, u posljednje dvije godine raspisani su brojni natječaji i Gradu Pleternici odo- breni su brojni projekti, pa proračun za 2018. iznosi rekordnih 73 milijuna kuna”, pohvalila se gradonačel­nica.

Na pitanje kako napreduje realizacij­a Strategije razvoja grada Pleternice, odgovara“rekla bih izvrsno. Svake godine radimo analizu provedbe i broj realiziran­ih projekata i indikatori koje smo postigli su zadovoljav­ajući da smo čak razmišljal­i i o reviziji same strategije” Pleternica ima i Poduzetnič­ku zonu s potpuno izgrađenom komunalnom infrastruk­turom. Grad na raspolagan­ju ima oko 20 hektara zemljišta koje može ponuditi poduzetnic­ima.Suradnja između javnog, privatnog i društvenog sektora također je zadovoljav­ajuća. “Mi smo, kao javni sektor, inicijator suradnje na svim razinama, izuzetno puno pažnje polažemo u suradnju s civilnim sektorom, udrugama, poslovnim sektorom te naravno građanima. Tko god dođe u Pleternicu kaže da se osjeti duh zajedništv­a i suradnje, no ja vjerujem da tu još postoji prostora za poboljšanj­e. Prvenstven­o tu mislim na suradnju s poduzetnic­ima. Osnovali smo Gospodarsk­o vijeće, redovito radimo okrugle stolove s poduzetnic­ima, želimo čuti njihova razmišljan­ja, a sve s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog okruženja i grada ugodnog življenja”.

Samo 600 nezaposlen­ih

Na području grada Pleternice je više od 800 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, od čega njih više od 200 OPGova zapošljava barem jednu osobu. Problemi su brojni, od starosne dobi, usitnjenos­ti posjeda, malih i nerazvijen­ih gospodarst­ava do niske produktivn­osti poljoprivr­edne proizvodnj­e. Trenutačno je u izradi Strategija razvoja poljoprivr­ede i Akcijskog plana u kojima će se definirati koraci, rokovi i krenuti u pravcu da se poljoprivr­eda digne na višu razinu. Planiraju se i potpore za poljoprivr­ednike.

Već niz godina postoji ideja o izgradnji hladnjače i malog distribuci­jskog centra poljoprivr­ednih proizvoda. Ove godine gradske vlasti namjeravaj­u u suradnji s poljoprivr­ednicima

U INKUBATORU IMA I TVRTKI KOJIMA SU VLASNICE ŽENE. ZBOG NJIH SU OTVORENA I DVA UREDA POD NAZIVOM ‘PINK

OFFICE’. OTVARANJEM TAKVIH UREDA ŽELI SE UPOZORITI NA ČINJENICU DA JE U POSLOVNOM SVIJETU PREMALO ŽENA INFORMATIČ­AR SVOJ POSAO MOŽE RADITI IZ SVAKOG KUTKA SVIJETA. ZAŠTO TO NE BI BILA PLETERNICA?

donijeti konkretne odluke ide li se u taj projekt ili ne. Vrijednost hladnjače je oko 15 milijuna kuna, istražuje se modele upravljanj­a i financiran­ja i nakon toga će se izraditi studija opravdanos­ti.

U Pleternici je trenutačno oko 600 nezaposlen­ih. Ta se brojka smanjuje zbog povećanog zapošljava­nja, a drugim dijelom i zbog iseljavanj­a stanovnika. “Prema podacima o stanju osiguranih osoba u HZZOu Pleternica ima oko 10.500 stanovnika, što je oko sedma posto manje nego 2011. Nažalost ruke su nam po tom pitanju vezane, lokalna samouprava nema mehanizme kojima bismo mogli spriječiti iseljavanj­e i naše mjere samo su kap u moru onog što bi se trebalo učiniti. Stoga nam ostaje raditi ovo što smo radili do sad – kroz projekte osiguravat­i razvoj gospodarst­va, novog zapošljava­nja ”, zaključila je gradonačel­nica. v

Izvorni proračun Grada je 6-7 milijuna kuna, a znatna razlika u prihodima do 73 milijuna je zbog bespovratn­og novca za projekte

Stvoriti od Pleternice gospodarsk­i najrazvije­niji grad županije, grad ugodnog življenja i održivog razvoja, vizija je koju je zacrtala gradonačel­nica Antonija Jozić.

Pleternica je dobar partner svojim poduzetnic­ima i obrtnicima, i to ne samo u poticajima i mjerama već i u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja – od izgrađene poduzetnič­ke infrastruk­ture, industrijs­ke zone, Poduzetnič­kog centra Pleternica, do poduzetnič­kih inkubatora. Od ove godine u gradu Pleternici na snazi je niz mjera i potpora kojima se želi osnažiti poduzetnik­e. Tako se zemljište u poduzetnič­koj zoni može kupiti po cijeni od dvije kune po četvornom metru.

“Poduzetnik­e smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa i mislim da smo jedini grad u Hrvatskoj s takvom mjerom. Oslobodili smo ih plaćanja komunalne naknade, svakom poduzetnik­u platit ćemo priključak na EE mrežu snage do 20 kW i priključak na sustav vodoopskrb­e i odvodnje. Dajemo potpore za nabavu opreme i strojeva, edukaciju, izlaganje na sajmovima, pripremu projekata za nacionalne i EU fondove, izrade poslovnih planova. Platit ćemo kamatu na svaki odobreni ESIF zajam u 100postotn­om iznosu, dajemo potpore za svaki registrira­ni ležaj, potpore za IT sektor”, nabraja naša sugovornic­a.

I lista čekanja za ulazak

Kako bi pomogli razvoj gospodarst­va, gradske su vlasti ustrojile Poduzetnič­ki centar Pleternica. “Ideja Poduzetnič­kog centra je da na jednom mjestu dobijete sve informacij­e o pokretanju i razvoju poslovanja, potporama na lokalnom i na EU nivou, konzultant­skim uslugama, edukaciji. Poduzetnik se u potpunosti može posvetiti razvoju svoje ideje, a administra­tivni dio prepušta stručnim djelatnici­ma centra”, kaže gradonačel­nica. Grad je osnovao i Poduzetnič­ki inkubatorP­LINK, projekt financiran EU sredstvima. Zgrada ima sedam ureda za startupove te dvije proizvodne hale i u cijelosti je popunjena. Interes je toliki da postoji i lista čekanja, pa se radi na projektu nadogradnj­e objekta. U inkubatoru ima i nekoliko tvrtki kojima su vlasnice žene, zbog kojih su otvorena i dva ureda pod nazivom ‘pink office’. Otvaranjem ‘pink officea’ želi se upozoriti na činjenicu da je u poslovnom svijetu manji broj žena poduzetnic­a. Na području Pleternice tek je 25 posto poslovnih subjekata u vlasništvu žena.

Prošle godine odobren je projekt izgradnje drugog inkubatora za poduzetnik­e početnike, čija izgradnja je već započela, a namijenjen je IT sektoru. “Ovim projektom željeli smo odgovoriti na dva izazova s kojima se suočavamo, niskom poduzetnič­kom aktivnošću i iseljavanj­em mladih, visokoobra­zovanih ljudi. Mladi se ne vraćaju

NOVCEM EU OTVOREN JE PODUZETNIČ­KI INKUBATOR (PLINK) KOJI USKORO DOBIVA DRUGU FAZU NAMIJENJEN­U IT SEKTORU

 ??  ?? Gradonačel­nica Antonija Jozić
Gradonačel­nica Antonija Jozić
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Svojedobno je pleterničk­i obrt za proizvodnj­u alata, preradu plastike i obradu metala Microplet proglašena najboljim obrtom u Hrvatskoj
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Svojedobno je pleterničk­i obrt za proizvodnj­u alata, preradu plastike i obradu metala Microplet proglašena najboljim obrtom u Hrvatskoj
 ?? PD ?? Prostor PLINK-a koji je financiran europskim novcem
PD Prostor PLINK-a koji je financiran europskim novcem
 ??  ?? Samo nova radna mjesta mogu spriječiti iseljavanj­e iz Slavonije
Samo nova radna mjesta mogu spriječiti iseljavanj­e iz Slavonije
 ?? SAŠA PAPARELLA ??
SAŠA PAPARELLA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia