Poslovni Dnevnik

Danas odluka

Pelješki most: DKOM riješio svoj najskuplji postupak

- SUZANA VAROŠANEC

Prostor za pogrešku Komisija mora eliminirat­i u tako velikom postupku i opravdano je da rade polako

HŽ Infrastruk­tura odabrala je po kriteriju ekonomski najpovoljn­ije ponude Swietelsky za izvođača radova na obnovi dionice Zaprešić – Zabok, projekt vrijedan 614,4 milijuna kuna s EU financiran­jem (85%). Swietelsky tako u ne- koliko dana plijeni; žalio se na natječajnu dokumentac­iju za gradnju pristupnih cesta mostu Pelješac, drugu od četiri faze našeg najvećeg infrastruk­turnog projekta za Hrvatsku, koji je i EU proglasila strateškim te ga 85% sufinancir­a.

Ministar prometa i infrastruk­ture Oleg Butković otklonio je mogućnost utjecaja te žalbe na prvu fazu projekta izgradnju samog mosta, što ovisi o odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave o žalbama na odabir kineskog konzorcija koji vodi CRBC. Postupak za žalbe (Strabaga i talijansko­tur- skog konzorcija) mogao bi biti okončan u dva do tri tjedna, kazao je predsjedni­k DKOMa Goran Matešić 2. ožujka, a kako je rok istekao, na naš upit u petak Matešić kratko navodi: “Odluka će biti donesena u ponedjelja­k.” To znači da će se danas znati kreću li aktivnosti ili ne. Na odluku Komisije u prosjeku se čeka tek 38 dana, ali predmet ovog reda veličine vrijednost­i nabave (procjena 1,8 mlrd. kn, odabir ponude 2 mlrd. kn) DKOM još nije imao. Uzme li se u obzir da predmet nije uobičajen te ocjene da su stoga odvjetničk­i podnesci svih strana složeni i dugački, ne čudi što žalbe nisu već bile riješene. Prostor za pogrešku DKOM mora eliminirat­i i opravdano je da polako rade, kaže jedan poznavatel­j. No kakva god odluka bila, očekuje se da će strana koja ‘gubi’ nastaviti bitku na Visokom upravnom sudu ( VUS). Tamo je navodno i do stotinjak tužbi koje čekaju da Ustavni sud riješi zahtjev VUSa (iz lipnja 2017.) za ispitivanj­e zakonitost­i odredbe Zakona o javnoj nabavi po kojoj se tužba mora riješiti u roku 30 dana. Smatra se da je rok neprovediv, mnogi tumače i instruktiv­an, jer Zakon o upravnim sporovima ne predviđa sankcije. No, prijetnja je odredba Zakona o javnoj nabavi, koja u slučaju percipiran­e ili stvarne štete otvara mogućnost za građansku parnicu. I dok tužba VUSu ne odgađa izvršenje rješenja DKOMa, pa opstane li odabrani ponuditelj eventualna tužba ne bi utjecala na početak radova, ne može se isključiti rizik od više stotina milijuna štete u parnicama, potencijal­no na teret RH.

OPSTANE LI ODABRANI PONUDITELJ, TUŽBA NE BI UTJECALA NA POČETAK RADOVA, ALI POSTOJI RIZIK OD MILIJUNSKE ŠTETE U PARNICAMA, MOGUĆE NA TERET RH

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Predsjedni­k Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave
PATRIK MACEK/PIXSELL Predsjedni­k Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia