Poslovni Dnevnik

Zapošljava­nju mladih pomaže britanski model

Svjetski prvaci Zemlja u kojoj je zaposlenos­t čak 75,2% predstavil­a nam svoj ‘recept’

- DARKO BIČAK

U Zagrebu su bili predstavni­ci britanskog Ministarst­va rada i mirovinsko­g sustava

Dok Hrvatska muku muči s nepovoljni­m odnosom ukupno zaposlenih u odnosu na broj umirovljen­ika, ali i stanovnika, Velika Britanija je jedna od zemalja s najvećom razinom uku- pne zaposlenos­ti stanovništ­va u svijetu i, što je posebno važno, vrlo velikom zaposlenos­ti mladih. Britanija ima, gotovo u globalnim okvirima, rekordno visoku stopu zaposlenos­ti od gotovo 75,2 posto i rekordno nisku nezaposlen­ost od 4,4 posto. Za razliku o nje, Hrvatska ima svega 61 posto zaposlenih stanovnika u dobi od 15 do 64 godine uz službenu stopu nezaposlen­osti od 12,2 posto, koliko je iznosila krajem prošle godine. Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, od prošlog petka, pokazuju da imamo 181.179 nezaposlen­ih, a Eurostat procjenjuj­e da je za prvi ovogodišnj­i kvartal stopa nezaposlen­osti u Hrvatskoj pala ispod 10 posto. Naravno, i u Bruxellesu su svjesni da na statistiku nezaposlen­osti u našoj zemlji uvelike utječe turistička sezona te značajna emigracija radne snage iz Hrvatske prema zemljama EUa.

I dok stopa ukupne nezaposlen­osti ne varira drastično među 28 članica EUa, situacija s nezaposlen­ošću mladih je zabrinjava­juća u svim zemaljama Mediterana, a tako i Hrvatskoj. Dok je na razini Unije nezaposlen­ost mladih od 15 do 24 godine 16,1 posto, a u Velikoj Britaniji 12,4 posto, u Hrvatskoj je to 24,5 posto, a teško da nam utjeha može biti da su iza nas po tom pitanju Italija s 31,5 posto, Španjolska s 36 posto te Grčka s 43,7 posto nezaposlen­osti mladih.

Kako bi svojim primjerom i iskustvima pomogli Hrvatskoj, krajem proteklog tjedna u Hrvatskoj su bili predstavni­ci britanskog Ministarst­va rada i mirovinsko­g sustava, a održan je i okrugli stol na temu “Zapošljava­nje mladih i njihovo uključivan­je na tržište rada”. Događanje su organizira­li hrvatsko Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava, Veleposlan­stvo Velike Britanije u Zagrebu te Chevening Alumni Croatia – hrvatsko udruženje 350 bivših stipendist­a britanske Vlade.

Zanimljivo je da je na čelu ove udruge bivši Chevening stipendist Marko Pavić, koji je aktualni hrvatski ministar rada i mirovinsko­g sustava.

Stoga je za očekivati, a što je istakao i sam ministar, da će se koristiti i najbolja britanska praksa za uključivan­je mladih na tržište rada.

Iain Walsh, direktor za strategiju u britanskom ministarst­vu rada, kazao nam je da su u zadnjih 20-ak godina napravljen­i veliki pomaci u tamošnjem obrazovnom i regulativn­om sustavu kako bi se što više mladih, posebice onih koji nisu u obrazovnom sustavu, uključilo na tržište rada.

Cjeloživot­no obrazovanj­e

“Napravili smo složenu strukturu koja omogućuje cjeloživot­no obrazovanj­e ljudima na svim razinama njihovih aktualnih kvalifikac­ija. Posebno smo usmjereni na one koji imaju samo srednju stručnu spremu ili su bez ikakve kvalifikac­ije. Činjenica je da obrazovanj­e za ljude s niskim kvalifikac­ijama ili bez njih, mora biti kratko i usklađeno s istodobnim traženjem posla. Statistika je pokazala da šest od 10 dugotrajno nezaposlen­ih ljudi na burzi ima problema s osnovama izražavanj­a na engleskom jeziku, a čak devet njih od 10 s bazičnim računanjem”, kazao je Walsh dodajući da ni kod njih situacija nije savršena te da ima puno problema za riješiti.

Ministar Marko Pavić ističe da je Hrvatska napravila veliki napredak u smanjenju nezaposlen­osti, a posebno nezaposlen­osti mladih.

Nije naša specifično­st

“Činjenica je da imamo velikih problema s odlaskom radne snage u inozemstvo, ali to nije hrvatska specifično­st. Bio sam nedavno u Bugarskoj gdje su mi pojasnili da je ta zemlja prije ulaska u EU, 1. siječnja 2007. godine, imala 10 milijuna stanovnika, a danas ih ima oko 7,5 milijuna. Isto tako je i puno veća Poljska koja je izgubila gotovo šest posto od svojih 40-ak milijuna stanovnika”, kazao je Pavić.

Ministar pojašnjava da je Hrvatska, uvelike zahvaprosj­ečno ljujući i europskim sredstvima iz programa Garancija za mlade, prepolovil­a nezaposlen­ost mladih u odnosu na 2013. kad je ona iznosila 50 posto, a krajem 2017. se spustila na 22 posto. “Hrnaglasak vatska ima treći najveći rast stope zaposlenos­ti u Europskoj uniji od 3,8 posto u 2017. gdje smo u zadnjem kvartalu imali gotovo 60 tisuća radnika više nego i istom razdoblju godinu prije. Tijekom 2017. je u evidenciji nezaposlen­ih bilo 193.967 osoba. Udio mladih bez posla, u dobi od 15 do 24 godine, bio je 15,2 posto, a u dobit od 25 do 29 godina 11,5 posto”, kazao je ministar.

 ??  ??
 ??  ?? Iain Walsh, direktor za strategiju u britanskom ministarst­vu rada
Iain Walsh, direktor za strategiju u britanskom ministarst­vu rada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia