Poslovni Dnevnik

Peking simbolični­m carinama otvara mogućnost dogovora

Oprezna Kina Najavljene carine na američku robu od svega tri milijarde dolara

- TOMISLAV PILI

Najavljene carine na američku robu od svega tri milijarde dolara

Kina je pokazala da se snažno odupire američkom potezu, ali ne želi daljnju eskalaciju, tumače američki analitičar­i

Kina namjerava prilično n no oprezno na prošlotjed­no uzvratiti Americi me n eno uvođenje carina čime želi i ostaviti prostora za “dogovor mirnim putem”. Istovremen­o, predsjedni­k Donald Trump odlučio je poštediti Europsku uniju i još šest država od carina na čelik i aluminij, barem privremeno.

Skupina od 128 proizvoda

Kako prenose agencije, vlada u Pekingu u petak je priopćila - kako razmatra uvođenje - carina na uvoz 1288 različitih američkih proizvoda. Međutim, ukupna vrijednost te skupine proizvoda dolara. iznosi Naime, svega radi tri milijarde see illioo proizvodim­a poput vina, svježeg i sušenog voća te orašastih plodova, zatim čeličnih cijevi, etanola i ginsenga, poručilo je kinesko ministarst­vo trgovine.

Ti će se proizvodit­i cariniti po stopi od 15 posto, dok će uvoz američke svinjetine i proizvoda od recikliran­og aluminija biti opterećen stopom od 25 posto. Ministarst­vo je dodalo kako će protumjere uvoditi u dvije faze ako ne postigne dogovor s Washington­om dodavši kako razmatra i pokretanje postupka pred Svjetskom trgovinsko­m organizaci­jom. Kineske mjere izazvane su carinama na visokotehn­ološku robu u vrijednost­i 60 milijardi dolara koje je predsjedni­k Trump objavio u četvrtak. S obzirom da je američki izvoz u Kinu u 2016. iznosio 115,6 milijardi dolara, najavljene protumjere gotovo su simbolične. S obzirom na obujam trgovine između dvije zemlje, kineski je odgovor “vrlo oprezan”, ocjenjuje Timothy Stratford, nekadašnji pomoćnik američkog trgovinsko­g pred- stavnika za Kinu. “Kina želi pokazati da se snažno odupire američkom potezu, ali ne želi daljnju eskalaciju”, kazao je Stratford za CNBC. Ipak, Stratford se pribojava kako je ovo tek uvertira u trgovinski sukob između dva najveća svjetska gospodarst­va. “Ulazice mo u mračan tunel”, istaknuo je Stratford.

EU za stalno izuzeće

S druge strane, SAD je od petka počeo primjenjiv­ati carine na uvoz čelika od 25 posto te aluminija od 10 posto najavljene početkom mjeseca. Međutim, Bijela je kuća objavila kako se carine suspendira­ju do 1. svibnja za članice EUa te Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Južnu Koreju i Meksiko.

Washington raspravlja s tim zemljama “o zadovoljav­ajućim alternativ­nim načinima tretiranja prijetnje od slabljenja američke nacionalne sigurnosti nastale uvozom čelika” te će trgovinski partneri SADa zasad biti isključeni iz carina na uvoz čelika, piše u Trumpovoj izjavi. No, europski lideri okupljeni u Bruxellesu pozvali su u petak Trumpa da privremeno izuzeće za EU postane stalno. U zajedničko­m priopćenju čelnici su naveli kako uvođenje carina ne može biti opravdano nacionalno­m sigurnošću. Belgijski premijer Charles Michel 40dnevnu suspenziju usporedio je s “pištoljem uperenim u naše glave”. Također, Europa i dalje pridržava pravo uvođenja protumjera.

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia