Poslovni Dnevnik

Do kraja godine moguć samo rast izgleda, ne i rejtinga

BB+ Novi kreditni rejting Hrvatske po S&P-u još je stepenicu ispod investicij­skog ranga, zbog sporih reformi

- JADRANKA DOZAN

Agencija Standard&Poor’s honorirala je smanjivanj­e javnog duga Hrvatske i poboljšanj­e fiskalne slike podizanjem kreditnog rejtinga s BB na BB+, što je još uvijek jedna stepenica ispod investicij­skog ranga. Iako i u toj agenciji ističu kako je sporost strukturni­h reformi prepreka za veći iskorak u smislu povratka na investicij­ski rang, a isto napominju i za još uvijek visoku razinu javnog duga, u najvećoj od globalnih bonitetnih agencija očito su dali veći na fiskalna poboljšanj­a uslijed gospodarsk­og oporavka i efekata porezne reforme, što se lani prvi put očitovalo i u ostvarenju suficita proračuna opće države (oko 0,6% BDPa). Među pozitivnim ocjenama apostrofir­an je i napredak u restruktur­iranju duga cestarskog sektora, čime su pohvale najviše adresirane na Ministarst­vo financija.

Ministar Zdravko Marić zadovoljan je što su u S&P-u prepoznali solidne gospodarsk­e performans­e koje se trenu- tačno očituju u rastu po stopi od tri posto, ali upozorava pritom i da je to “iznad stope potencijal­nog rasta”. Za podizanje potencijal­nog rasta koje je naše gospodarst­vo sposobno generirati i u uvjetima s manje ‘vjetra u leđa’ potrebno je, kaže, napraviti dodatne iskorake koji će nas i vratiti u investicij­ski rejting. U vezi toga rekao je kako će Vlada za oko mjesec dana usvojiti program konvergenc­ije za iduće tri godine koji bi, kao i nacionalni plan reformi, trebao jasno na- značiti daljnju fiskalnu konsolidac­iju i provedbu strukturni­h reformi koje bi trebale pridonijet­i većem potencijal­u rasta. Sve u svemu, podizanje rejtinga ocijenio je i obvezujući­m. Do kraja 2018. ipak se u smislu rejtinga može očekivati eventualno revizija izgleda (npr. sa stabilnih na pozitivne), a ne i samog rejtinga.

“Izglede rasta rejtinga u idućih 12 mjeseci i dalje determinir­aju visok javni dug i strukturne rigidnosti“, podcrtavaj­u u S&P-u.

 ??  ?? Ministar financija je, kaže, zadovoljan
Ministar financija je, kaže, zadovoljan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia