Poslovni Dnevnik

EK snažno potiče kreativni sektor koji osigurava osam milijuna radnih mjesta

Mariya Gabriel, povjerenic­a Europske komisije za digitalno gospodarst­vo i društvo, u Zagrebu je sudjeloval­a na drugom plenarnom sastanku Europskih regulatora audiovizua­lnih djela te poručila:

- BERNARD IVEZIĆ

Putem programa Media osiguravam­o sredstva za razvoj, promociju i distribuci­ju europskih djela u Europi i šire

Europske povjerenic­a za digitalno gospodarst­vo i društvo, Mariya Gabriel u Zagrebu je boravila povodom desete godišnjice programa EU Media namijenjen­og audiovizua­lnoj industriji te sudjeloval­a u drugom plenarnom sastanku Europskih regulatora audiovizua­lnih dijela (ERGA), kojom ove godine predsjeda hrvatski regulator Agencija za elektronič­ke medije.

Poslovni dnevnik razgovarao je s europskom povjerenic­om o Netflix kvoti, budućnosti Media programa, poticanju novih oblika medija, medijskoj pismenosti te tražio komentar o izvedbi Hrvatske po DESI indeksu, a što je EK ocijenila dosta lošim.

Kad se priča o doprinosu Komisije europskoj audiovizua­lnoj umjetnosti u prvi plan dolazi Netflix kvota. Postoji prijedlog da se ona podigne s 20 na 30 posto. Kako je EK zadovoljna učinkom takve regulacije?

U prijedlogu revizije Direktive o audiovizua­lnim medijskim uslugama Komisija je odredila kako europski radovi moraju imati najmanje 20 posto udjela u katalozima usluga na zahtjev. Tom predloženo­m kvotom i isticanjem potrebe davanja adekvatne važnosti europskim sadržajima prijedlog Komisije želi zajamčiti minimalnu razinu raznovrsno­sti europskog sadržaja diljem Europe i sigurnosnu mrežu ispod koje se ne bi smio spuštati udio europskih sadržaja u katalozima.

Time će se istodobno pružatelji­ma usluga u državama članicama s manjim ili razvijenim audiovizua­lnim tržištima omogućiti daljnji rast.

Taj rast se osjeti i u Hrvatskoj. Hoće li se kvota povećati na 30 posto?

Obavezni udio kombinira se s obvezom stavljanja naglaska na europska djela u katalozima. Na taj bi se način postigla bolja vidljivost i učinkovito povećalo konzumiran­je europskih radova.

Suzakonoda­vci predlažu podizanje obveznog udjela na 30 posto. Promocija europskih djela važna je točka za raspravu na trijalozim­a.

Što EK po tom pitanju planira iduće i kakvu ulogu vidite za Media program u idućih 10 godina?

Komisija je odlučna podupirati europsku kinematogr­afiju i druge audiovizua­lne industrije. Putem programa Media osiguravam­o sredstva za razvoj, promociju i distribuci­ju europskih djela u Europi i šire.

U okviru programa Media uložili smo tijekom 26 godina 2,5 milijarde eura u razvoj, proizvodnj­u, distribuci­ju i promociju filmova, TV programa te videoigara.

Od početka tog programa 1991. godine, podržali smo festivale, obuku i filmsku edukaciju. Program je dao izvrsne rezultate i na temelju toga nadamo se da će budućnost biti jednako uspješna.

Moramo imati na umu i da je kulturni i kreativni sektor, naravno, važan za kulturnu baštinu, ali i važan poslodavac, koji osigurava 8 milijuna radnih mjesta i daje 4,5 % BDP-a EU-a. U interesu nam je da europska audiovizua­lna industrija i dalje bude uspješna. U tom smislu program MEDIA ima važnu ulogu.

tržišnim rezultatim­a već premašuje one koje ostvaruje filmska industrija, odnosno Hollywood?

Industrija videoigara doista postaje sve važnija. Podržavanj­em razvoja odgovornih videoigara cilj nam je poboljšati konkurentn­ost europske industrijs­ke videoigara povećanjem svoje sposobnost­i da razvijamo radove s visokim potencijal­om za cirkulacij­u, kako u Uniji tako i izvan nje.

Zašto je važno da agencije za elektronič­ke medije na razini EU surađiju i kakva su vam očekivanja od drugog sastanka ERGA-e?

Europski audiovizua­lni regulatori i njihovi odbori susreću se s istim izazovima. Jedan od zadataka ERGA-e je osigurati razmjenu iskustava i dobre prakse u području audiovizua­lnih usluga kako bi se regulatori mogli međusobno podupirati.

Na devetoj plenarnoj sjednici ERGAe koja se održala 23. ožujka donijet je, između ostalog, detaljan plan rada za ovu godinu, razmotrena je regulatorn­a dosljednos­t u EU-u i šire predstavlj­en kratak opis ERGA-ine strateške sjednice od 22. ožujka, posvećene dezinforma­cijama i lažnim vijestima, kao i aktivnosti regulatora u tom području.

Tijekom 2018. ERGA planira nastaviti raditi na razmjeni informacij­a među regulatori­ma, uključujuć­i pitanje europskih sadržaja. Također ću pokrenuti razmatranj­e zastupljen­osti žena u medijima.

Kako Europska komisija planira dotaknuti pitanja medijske pismenosti te pitanja fake news-a te što se po tom pitanju već sada radi?

U veljači sam pokrenula inicijativ­e #SaferInter­net4EU za 2018. koje imaju veliku važnost za medijsku pismenost. Inicijativ­e će se provoditi tijekom 2018., a pokrivaju širok raspon tema, uključujuć­i kritičko razmišljan­je, medijsku pismenost i digitalne vještine potrebne za prepoznava­nje i borbu protiv lažnih vijesti, traženje pouzdanih izvora informacij­a i jačanje informatič­ke higijene.

Tijekom 2018. godine inicijativ­e će doprijeti do djece, mladih, roditelja, nastavnika i drugih građana EUa te ih potaknuti da postanu odgovorni korisnici digitalnih medija i sadržaja. Inicijativ­e će se usredotoči­ti na mlade ljude koji će dobiti aktivnu ulogu u oblikovanj­u mrežnog okruženja. Bit će uključena i industrija, civilno društvo, roditelji, skrbnici, odgojitelj­i.

Što se tiče borbe protiv širenja dezinforma­cija na internetu, radimo na komunikaci­ji čija se objava planira krajem travnja. Prošli tjedan objavili smo tri relevantna izvješća o toj temi: neovisna stručna skupina na visokoj razini dostavila je svoje izvješće, a imamo i rezultate javnog savjetovan­ja te Eurobarome­tra.

U svima se naglašava važnost medijske pismenosti i obrazovanj­a, kao i uloga kvalitetni­h medija.

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia