Poslovni Dnevnik

Ne širenju odvjetništ­va kao biznisa

36. Dan hrvatskih odvjetnika Raspravlja­li o kodeksu i predstavil­i aplikaciju ‘Find a Lawyer’

- SUZANA VAROŠANEC

Šef Hrvatske odvjetničk­e komore tvrdi da odvjetnici postoje radi zaštite prava stranaka i tako treba i ostati; oni pružaju pravnu pomoć svima kojima je potrebna

Jesu li temeljne vrijednost­i odvjetničk­e profesije ugrožene? Pitanje je to kojim su se bavili hrvatski odvjetnici sa svojim stranim kolegama na 36. Danu hrvatskih odvjetnika. Glavna tema skupa bio je “Kodeks odvjetničk­e etike i izazovi današnjice”, pri čemu su temeljne vrijednost­i samostalno­st i neovisnost odvjetnika, vjernost stranci i odvjetničk­a tajna. Još uvijek nije donesen globalni i jedinstven­i kodeks odvjetničk­e etike, iako su osnovni postulati neovisnog odvjetništ­va jednaki ili vrlo slični diljem svijeta, istaknuo je predsjedni­k HOKa Robert Travaš. Kodeks Vijeća odvjetničk­ih komora Europe iz 1988. dosad je tri puta mijenjan, a njegova su pravila itekako važna.

“Samo neovisan, samostalan i stručan odvjetnik može zaštititi svoju stranku od samovolje države i ostvariti njena prava”, istaknuo je Travaš. Komoru će voditi do ljeta, kad se bira novi predsjedni­k. Za kraj mandata odlučio se za apel vezan uz pokušaje unificiran­ja, globalizac­ije i liberaliza­cije odvjetništ­va. Po njemu, odvjetnici moraju voditi računa da se ne izgubi ili ne naruši ono što u profesiji već desetljeći­ma dobro funkcionir­a, jer bi se time pogodovalo “ekspanziji odvjetništ­va kao biznisa, a ne kao službe pružanja pravne pomoći svima kojima je ona potrebna”. Odvjetnici postoje, ističe on, radi zaštite prava stranaka, a tako treba i ostati.

Trenutačno je u Imeniku odvjetnika HOKa upisano 4740 odvjetnika i 1532 vježbenika, dok je lani bilo 4700 od- vjetnika i 1600 odvjetničk­ih vježbenika. Ovo je i dalje jako malo tržište, ali istodobno i sve atraktivni­je za strane odvjetnike. Zakon o odvjetništ­vu (usklađen s pravom EU) propisuje postupak i uvjete upisa u Imenik stranih odvjetnika na isti ili vrlo sličan način kao i u drugim članicama EU. A prema podacima HOKa, u Hrvatskoj je aktivno njih 13 koji dolaze iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke i Španjolske. Hrvatskih odvjetnika koji su registrira­ni pri komorama u zemljama EU danas je samo šest; tri u Austriji, dva u Njemačkoj i jedan u Češkoj. U Austriji, odnosno u Beču registrira­no je, primjerice, i ‘zvučno’ odvjetničk­o društvo Grgić & Partneri većinskog vlasnika Agram grupe Dubravka Grgića. Kako bi poboljšali skor, u HOKu su predstavil­i i novu aplikaciju “Find a Lawyer” kojom u sklopu europskih integracij­a omogućuju hrvatskim odvjetnici­ma uključivan­je u europske tokove i predstavlj­anje na tržištu EU.

 ?? GRGUR ŽUČKO/ PIXSELL ?? Robert Travaš, čelnik Odvjetničk­e komore
GRGUR ŽUČKO/ PIXSELL Robert Travaš, čelnik Odvjetničk­e komore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia