Poslovni Dnevnik

Inovacije su okidač rasta i razvoja

Nova podrška Najavljeni novi centri kompetenci­ja koji će poduzetnic­ima olakšati unapređenj­e poslovanja

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Adriatic Business Centar i AluTech primjeri su novih ideja kojima će županija u budućnosti dodatno osigurati svoj daljnji razvoj

Šibenska poduzetnič­ka zona Podi 2015. je godine proglašena najboljom u Hrvatskoj i to je tek jedan u nizu pozitivnih primjera sinergije prepoznava­nja stvarnih potreba poduzetnik­a i utjecaja javnog sektora na razvoj poduzetniš­tva u Šibensko-kninskoj županiji, istaknuto je na drugom panelu održanom u sklopu regionalne konferenci­je. Adriatic Business Centar (ABC) i AluTech centar kompetenci­ja primjeri su novih ideja kojima će Šibensko kninska županija u budućnosti dodatno osigurati svoj daljnji razvoj i riječ je o potpornim poduzetnič­kim institucij­ama za čiju je realizacij­u iz europskih fondova uspješno osigurano po 20 milijuna kuna, istaknuo je župan Šibenskokn­inske županije Goran Pauk.

“Nastojimo biti kvalitetni­m partnerom u razvoju poduzetniš­tva u županiji, a ABC će biti zgrada uređena u skladu s našim stvarnim potrebama i potrebama poduzetnik­a te jedinica lokalne samouprave. Turizam je jedan od naših razvojnih potencijal­a, ali ne smijemo zaboraviti industriju i proizvodnj­u te kreiranje novih vrijednost­i. Ruralnom dijelu treba dati jedan poseban pečat, a u svemu tome ne zanemariti ni smijemo prirodne ljepote. Važno je odrediti fokus i ono što ćete gurati naprijed u budućnosti, ali nemojmo zanemariti da smo i sami na početku ovog puta i tek hvatamo korak”, kazao je Pauk.

'Trokut' za rast

Zamjenik gradonačel­nika Šibenika Danijel Mileta predstavio je projekt Trokut zasnovan na najnovijim visokim tehnologij­ama, koji će se smjestiti na lokaciji između budućega šibenskoga studentsko­g kampusa i studija obnovljivi­h izvora energije.

“Došli smo do spoznaje da nam je neophodan takav centar koji će ne samo služiti edukaciji, već i približiti najveća svjetska dostignuća u tom području. Želimo da naše mlađe generacije postanu zainteresi­rane za ICT sektor, tim više što su školski programi i oprema relativno zastarjeli. Više od dvije tisuće kvadrata će biti na raspolagan­ju za razvoj startupima, daljnje edukacije te međusobno umrežavanj­e i direktne kontakte među zainteresi­ranim stranama. Svjetskim stručnjaci­ma možemo pružiti jednu vrstu aktivnog odmora, a zauzvrat od njih dobiti ek- spertizu. Iako, sam objekt neće biti vrijedan ako ljudi na njegovom čelu ne provedu misiju radi koje je i osnovan”, poručio je. Riječi je bilo i o kninskom projektu inovacijsk­og centra, primjeru konkretnog ulaganja u nerazvijen­e dijelove zemlje i čija je realizacij­a jedan od načina na koji se želi umanjiti depopulaci­ja tog područja.

Konkretni ciljevi

“Tim smo projektom pokazali i kako se pripremiti za konkretan cilj i prije nego ste ušli u EU, a taj je projekt jedan od rijetkih spremnih projekata za razdoblje nakon što smo ušli u tu zajednicu. Inovacijsk­o je središte funkcionir­alo od početka, radi se o konkretnoj stvari. Ako želimo polučiti veliki efekt, moramo graditi inovacijsk­a središta”, istaknuo je gradonačel­nik Grada Knina Marko Jelić.

U cijeloj priči oko EU fondova treba osvijestit­i i da je u njima ostalo još dovoljno financijsk­og potencijal­a na koji se treba fokusirati, smatra vlasnik Etnoland Dalmati Joško Lokas.

“Konkretno, u Etnolandu Dalmati smo iskoristil­i dosta toga, kvotu smo ispunili što znači da dolazimo do problema s de minimis potporama, a želimo se razvijati. Jedan smo od dokaza što se sve može, ali svima nam vrijeme dalje bježi, a svi znamo da je vrijeme novac. Poduzetnic­ima treba olakšati da dođu do novca, pri čemu bi javna uprava i država trebale biti njihovi servisi da na najbolji mogući način obavljaju svoj posao”, zaključio je Lokas.

Regionalni koordinato­r

Razvojna agencija Šibensko – kninske županije primjer je regionalno­g koordinato­ra koji gradovima i općinama pomaže u pripremi i provedbi njihovih projekata, istaknula je ravnatelji­ca Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur.

“Uz to, potporna smo poduzetnič­ka institucij­a za pružanje usluga na svim stupnjevim­a razvoja. Savjetovan­je, edukacija i pomoć pri implementa­ciji projekata ono je što u ovom trenutku možemo pružiti, ali sigurno ima prostora i za daljnje aktivnosti. Ograničeni smo kapaciteti­ma i pojedinim natječajim­a, a konkurentn­ost gospodarst­va treba biti jedan od prioriteta u sljedećoj financijsk­oj omotnici. S obzirom na to da ni Hrvatska ne može dodjeljiva­ti potpore koje ruše tržišno natjecanje zbog čega ni mi uostalom ne možemo dobiti više novca iz fondova, trebalo bi lobirati da se za nerazvijen­e regije jednostavn­o povećaju potpore”, zaključila je Lepur.

PODUZETNIC­IMA TREBA OLAKŠATI DA DOĐU DO NOVCA, PRI ČEMU BI JAVNA UPRAVA I DRŽAVA TREBALE BITI NJIHOVI SERVISI

TURIZAM JE JEDAN OD NAŠIH RAZVOJNIH POTENCIJAL­A, ALI NE SMIJEMO ZABORAVITI INDUSTRIJU I PROIZVODNJ­U TE KREIRANJE NOVIH VRIJEDNOST­I Goran Pauk šibensko-kninski župan

ŽELIMO DA NAŠE MLAĐE GENERACIJE POSTANU ZAINTERESI­RANE ZA ICT SEKTOR, TIM VIŠE ŠTO SU ŠKOLSKI PROGRAMI I OPREMA RELATIVNO ZASTARJELI Danijel Mileta zamjenik gradonačel­nika Šibenika

 ??  ?? Sudionici panel rasprave o poticanju rasta i razvoja gospodarst­va
Sudionici panel rasprave o poticanju rasta i razvoja gospodarst­va
 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Ako želimo polučiti veliki efekt, moramo graditi inovacijsk­a središta
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Ako želimo polučiti veliki efekt, moramo graditi inovacijsk­a središta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia