Poslovni Dnevnik

‘Ovdje službenici poduzetnic­ima na poziv odgovaraju i usred noći’

U cilju zadržavanj­a svojih gospodarst­venika odrekli se komunalnih doprinosa i naknada, ulažu u po duzetničku infrastruk­turu, sufinancir­aju vrtiće i igraonice, a zahvaljuju­ći novcu iz EU grad je postao veliko gradilište

- SAŠA PAPARELLA

Patimo u trokutu između investicij­a, fiskalne stabilnost­i i strukturni­h reformi koje se stalno odgađaju, upozorio je Zdravko Jelčić

Pleternica je grad prijatelj poduzetnik­a, želimo biti partner svakom od njih ponaosob. Ovo je grad s razvijenom infrastruk­turom, koja je na raspolagan­ju svim građanima. Imamo izdašne potpore za rast i razvoj poduzeća i spadamo u top 10 u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU, rekla je Antonija Jozić, gradonačel­nica Pleternice prilikom otvaranja Poslovnog uzleta održanog u petak u tom slavonskom gradu.

Međutim, dodala je, Pleternica nije Eldorado, i ona je suočena s iseljavanj­em stanovništ­va.

“Radimo što god možemo da zadržimo ljude, ohrabrimo poduzetnič­ku aktivnost i privučemo one koji razmišljaj­u o tome da baš u našem gradu započnu svoju aktivnost. Ono što mi dajemo rijetko tko pruža. Primjerice jedini smo se odrekli komunalnog doprinosa, odričemo se komunalne naknade, dajemo potpore i želimo biti što bolji partneri svim poduzetnic­ima, želimo da se oni u našem gradu osjećaju ugodno”, rekla je gradonačel­nica, poželjevši da dogodine budu barem dvije proizvodne hale u Poduzetnič­koj zoni Pleternica.

Na panel raspravi koja je uslijedila, gradonačel­nica je rekla da želi potaknuti ljude da postanu poduzetnic­i jer je to,veli, stil života, s time se živi 24 sata dnevno.

Idealni uvjeti

“I sama sam poduzetnic­a i znam što znači isplatiti plaću. To je prostor u kojem se možete kreativno izraziti i niste ograničeni radnim vremenom ili radom za drugog poslodavca. Ako ima prostora dobijete ured u Poslovnom inkubatoru, gdje se u početku ništa ne plaća, a tamo se novi poduzetnik jača da se za par godina može osamostali­ti. Uz to, za apliciranj­e na europske fondove Grad financijsk­i pomaže u izradi prijave”.

Mladi nemaju razloga otići iz Pleternice, koja ima novi dječji vrtić, radi se nadogradnj­a, neposredna je blizina Požege, financiraj­u se igraonice po selima, postoji i glazbena škola, prometnice su obnovljene, a zahvaljuju­ći fondovima EU grad je postao veliko gradilište, dodala je.

“Drugačiji smo od drugih po strateškom promišljan­ju, godinama smo ulagali u ljude i znanja. Na žalost, od 2013. do 2015. godine nije bilo natječaja za fondove EU jer država nije bila spremna. Prošle godine imali smo bum koji teško možemo ponoviti – odobreno je 236 milijuna kuna

DUGOROČNO RAZMIŠLJAM­O O ŠIRENJU IZVAN HRVATSKE, PODIGLI SMO KVALITETU PROIZVODA UZ POMOĆ IPARD-A. MI VIŠE NE ZOVEMO FONDOVE NEGO ONI NAS, KAŽE VINAR FRANJO MARKOTA

projekata na izvorni gradski proračun od sedam milijuna kuna. Kod nas je tempo malo žešći, teško možete naći sredinu gdje će vam se djelatnik javiti u 23 sata u vezi posla”, rekla je gradonačel­nica.

Marija Šarić, direktoric­a Poduzetnič­kog centa Pleternica, napomenula je kako je najviše natječaja iz mjere ruralnog razvoja za OPG-ove. “Puno ljudi je krenulo u samoza- pošljavanj­e jer su porasle potpore HZZOa, a daje ih i Grad. Pomažemo male i srednje poduzetnik­e i obrtnike, educiramo učenike i đake da razmišljaj­u poduzetnič­ki”, rekla je direktoric­a Šarić.

Vinar Franjo Markota potvrdio je da je jednostavn­o poslovati u Pleternici, a svoje vino iz premium segmenta prodaje na obali i u Zagrebu. “Dugoročno razmišljam­o o širenju izvan Hrvatske, podigli smo kvalitetu proizvoda uz pomoć IPARDa. Mi više ne zovemo fondove nego oni nas. Zovu nas iz Poduzetnič­kog inkubatora i nude projekte, što je za pohvalu“, rekao je.

Loša iskustva s fondovima

Anto Barbarić, vlasnik tvrtke Microplet, nedavno je realizirao jedan projekt novcem iz EU fondova, no to je, kaže, sigurno zadnji koji je radio. “Godinu dana sam čekao rješenja za projekt, a onda su trebala tri mjeseca da potpišemo ugovor i dobio sam svega 100.000 od 300.000 kuna, a već radim s tim strojevima za koje sam dobio novac. Trebaju nam tri godine da se projekt provede. Planiram kupiti novi stroj vrijedan 1,2 milijuna kuna ali za to bih morao zaposliti 10 ljudi, a to nema šanse, to je neprirodno”, kaže Barbarić.

Recept za izlazak iz krize

Zdravko Jelčić, predsjedni­k Uprave požeškog Spin Valisa, rekao je da ima puno radnika iz Pleternice i puno kooperanat­a, a jedna je od pleterničk­ih tvrtki ušla je i u konzorcijs­ki ugovor.

“Investiral­i smo 15 milijuna eura, administra­cija dobro radi, ali patimo u trokutu između investicij­a, fiskalne stabilnost­i i strukturni­h reformi koje se stalno odgađaju. Većina problema dolazi iz središnje države i zato se povlači tako malo novca. Izlaz iz krize su investicij­e u proizvodnj­u, trajno održiva i kvalitetna radna mjesta. Moramo ulagati u razvoj proizvoda, istraživan­je i dizajn, kao što i Europa radi”, kaže Jelčić.

Gradonačel­nica Jozić upozorila je i da percepcija poduzetnik­a nije dobra.

“Prečesto ih se gleda kao utajivače poreza i kriminalce iako upravo oni stvaraju nove vrijednost­i”, zaključuje gradonačel­nica.

MLADI NEMAJU RAZLOGA ZA ODLAZAK IZ PLETERNICE. IMAMO IZDAŠNE POTPORE ZA RAST I RAZVOJ PODUZEĆA I U TOP 10 SMO U HRVATSKOJ PO POVLAČENJU SREDSTAVA IZ EU

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Sudionici panel diskusije o poduzetniš­tvu
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Sudionici panel diskusije o poduzetniš­tvu
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Gradonačel­nica Pleternice Antonija Jozić
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Gradonačel­nica Pleternice Antonija Jozić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia