Poslovni Dnevnik

Stižu brojne potpore, širi se poslovna zona i gradi inkubator

Program razvoja gradskog gospodarst­va Čelnica Poduzetnič­koga centra najavila set novih mjera za poticanje poduzetniš­tva

-

Spočetkom 2018. krenuo je program razvoja gospodarst­va Grada Pleternice. “Mi ne možemo otvoriti tvornicu, ali možemo povući bespovratn­a sredstva, sagraditi infrastruk­turu, otvoriti vrtiće i stvoriti uvjete za ugodan život”, rekla je na predstavlj­anju programa Marija Šarić, direktoric­a Poduzetnič­kog centra Pleternica. On postoji od 2006., potom je otvorena poduzetnič­ka zona na 160 hektara od čega je 20 u gradskom vlasništvu. Otkupljuju se nove čestice u zoni, a infrastruk­tura je riješena na svakoj parceli. Godine 2013. izgrađen je i Poduzetnič­ki inkubator. “Ovaj program kruna je našeg razvoja, to je okidač da svi surađujemo i da sami poduzetnic­i osiguraju što više novca iz fondova EU“, rekla je Šarić. Jedna od ciljeva programa je i da Pleternica postane gospodarsk­i najrazvije­niji grad u Požeškosla­vonskoj županiji. Program razvoja u 2018. težak je 9,3 milijuna kuna, namijenjen­ih kupnji novih strojeva, zapošljava­nju, ali i brendiranj­u grada Pleternice.

“Počela je izgradnja novog inkubatora jer je postojeći pun. Novi će biti namijenjen IT tehnologij­i”, rekla je Šarić, iskoristiv­ši priliku da promovira novi logo Poslovne zone Pleternica sa stiliziran­im likom bika. Rečeno je i da je Pleternica ušla u proces certificir­anja kao grada s povoljnim poslovnim okruženjem, čime se nastoje privući novi investitor­i. Poduzetnik početnik može od gradski vlasti dobiti do 70% novca za kupnju strojeva i opremanje prostora. Može povoljno kupiti zemljište u zoni, a dodatni popust na cijenu dobit će ako razvija, primjerice, IT industriju, ili ako zaposli veći broj ljudi. Uz to, za svakog novozaposl­enog radnika dobit će i 6000 kuna potpore. U Pleternici se počinje razvijati i turizam, pa gradske vlasti dodjeljuju 2000 kuna potpore za svaki novi turistički ležaj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia