Poslovni Dnevnik

Prodaja Krke u Rusiji 20% veća, ključni cilj je osvajanje Kine

Slovenska farmaceuts­ka kompanija lani je povećala neto dobit za 41%

-

Krka u Kini želi registrira­ti što više svojih proizvoda koji su već registrira­ni u Europi

Slovenska farmaceuts­ka kompanija Krka iz Novog Mesta ima puno razloga za zadovoljst­vo prošlom godinom, prodaja je porasla za 8%, na 1,27 milijardi eura, a neto dobit čak 41 posto (na 152 milijuna eura) u odnosu na 2016. godinu. Jože Colarič, direktor Krke, kaže da to potvrđuju ispravnost strategije kompanije koja zapošljava gotovo 11.000 ljudi i posluje u 70 zemalja diljem svijeta, piše Dnevnik.

Više prodali u svim regijama

Ove godine Colarič na razini grupe predviđa prodaju od 1,3 milijarde eura i 153 milijuna eura neto dobiti, dok jedan od glavnih ciljeva u srednjoroč­nom razdoblju ostaje prodor na veliko kinesko tržište, koji postaje najveće tržište generičkih lijekova u svijetu i gdje je prošle godine Krka osnovala zajedničku tvrtku s Kinezima u kojoj ima 60% vlasništva. “Namjera nam je registrira­ti što više naših proizvoda koji su već registrira­ni u Europi. Postupak registraci­je u Kini sada je znatno kraći, a ključni uvjet je da se lijek proizvodi u Kini. Ova je industrija relativno sla- bo razvijena u Kini zbog toga što su donedavno uglavnom koristili tradiciona­lnu medicinu. Prve značajne prodajne rezultate očekujemo za dvije do tri godine“, kaže Colarič. Prodaja Krke prošle je godi- rasla u svih šest regija, najviše u istočnoj Europi, za 17 posto, koja je s udjelom većim od 30 posto njena najveće prodajna regija. Na ključnom tržištu Ruske Federacije prodaja je porasla za petinu, tj. 20%.

Veći kapaciteti u Rusiji

U srednjoj Europi prodaja je porasla za 6%, na 303,6 milijuna eura, u zapadnoj Europi porasla je za 1% na 286,1 milijun eura, a u jugoistočn­oj Europi za 6% na 160,9 milijuna eura. Prema strategiji za naredno petogodišn­je razdoblje, koju je predstavio Colarič, cilj je rast prodaje od pet posto godišnje, za investicij­e će godišnje potrošiti u prosjeku 135 milijuna eura, a za dividende će osigurati najmanje 50 posto neto dobiti.

Među sadašnjim Krkinim ulaganjima Colarič ističe četvrti razvojni i kontrolni centar, vrijedan 54 milijuna eura, koji je već djelomično u funkciji. Na matičnoj lokaciji grade 31 milijun eura vrijedno višenamjen­sko skladište, a u pogonu Notol 2, otvorenom 2015. godine, instaliran­a je nova tehnološka oprema. Tu se trenutno proizvode dvije milijarde tableta i kapsula, a cilj je dosegnuti 4,5 milijardi godišnje. Krka je dovršila drugu fazu opremanja postrojenj­a u Rusiji, povećavaju­ći kapacitet proizvodnj­e na 2,5 milijarde tableta i kapsula godišnje.

 ?? FOTOLIA ?? Prodaja Krke lani je najviše rasla u istočnoj Europi, čak 17%
FOTOLIA Prodaja Krke lani je najviše rasla u istočnoj Europi, čak 17%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia