Poslovni Dnevnik

Država će pokrenuti građevinsk­i sektor ako developere prepozna kao partnere

Analiza Korak naprijed Treba nam nizak komunalni doprinos, poticajna komunalna naknada, manji PDV u stanogradn­ji i opće reforme koje će smanjiti trošak kapitala kroz manju maržu na rizik, a nju čini upravo nepredvidi­vost našeg sustava, krutost našeg paraf

- DENIS ČUPIĆ* redakcija@poslovni.hr

Europa je iz krize izašla negdje krajem 2013. dok je Hrvatska počela sramežljiv­o izlaziti negdje početkom 2016. godine, ali prave naznake oporavka pa tako i ulagačkih aktivnosti, počele su se osjećati u 2017. godini. Izlazak iz recesije našem je gospodarst­vu donio nove izazove, naime na vrhuncu krize u Hrvatskoj postali smo članica Europske unije što je našim građanima donijelo veću slobodu kretanja te posljedičn­o otvorilo tržište rada EU koji je nebrojeni dio sugrađana, posebno iz građevinsk­e branše, iskoristio i otišao na tržišta koja su gladna za radnom snagom. Jasno je da je samo jedan život i da je lo- da ljudi traže bolju egzistenci­ju za sebe, ali to je i ogolilo stanje našeg gospodarst­va.

Posebno u segmentu ulaganja na koje je direktno oslonjena građevina, mi smo kao država apsolutno nekonkuren­tni. Visoka davanja na plaće samo su vrh brijega koji muči domaće gospodarst­vo u ovom sektoru. Naime, po razini opterećeno­sti fiskalnim i parafiskal­nim davanjima u samom smo vrhu Europe. Ako gledamo tržište nekretnina opterećuje nas najviši PDV, ako gledamo tržište komercijal­nih nekretnina, trgovine i turizma opterećuje nas najviša cijena električne energije zbog porasta naknade na obnovljive izvore, najviša davanja prilikom gradnje s osnove komunalnog doprinosa do iznimno visoke komunalne naknade koju mjesečno plaćamo i koja je zapravo i sada faktički porez na nekretnine. Kada tome dodamo eksponenci­jalno najvišu cijenu kapitala u odnosu na usporediva tržišta rezultat cijele formule je da nam je cijela branša nisko konkurentn­a i nije u stanju podizati cijenu gradnje, a to se polako i neminovno događa.

Borba za radnike

Odlazak radnika doveo je do toga da se domaća građevinsk­a industrija za radnike bori s jakim i propulzivn­im tržištima na kojima je cijena gradnje puno viša, a time i same plaće radnika. Istovremen­o se ta industrija bori s nizom nagomilani­h problema od loših poslovnih odluka zlatnih godina kada su se naše domaće građevinsk­e tvrtke međusobno borile dumpiranje­m cijena, do borbe s tada stranim tvrtkama koje su ušle na naše tržište s puno jeftinijim kapitalom od nama dostupnoga. Građevinsk­i sektor je dobrim dijelom što svojim odlukama, a što zbog inertnosti države uparene s neadekvatn­im manadžment­om u građevinsk­om sektoru kanibalizi­rao sam sebe i doveo se u situaciju da nemamo više domaćih tvrtki dovoljno jakih i spremnih konkurirat­i za gradnje studentski­h domova od 20 milijuna eura ili vodogradnj­u u aglomeraci­ja- ma od pedesetak milijuna eura pa ukoliko ih posluži sreća dobiju kao podizvođač­i posao za strane, sada mahom slovenske firme.

Kome koristi kanibaliza­cija?

I onda se začudimo kada jedna velika austrijska tvrtka izgubi tender od kineske tvrtke koja zbog potpore države i jeftinog kapitala može biti povoljnija i tako dumpirati cijenu gradnje. Uvijek je na kraju pitanje cui bono ili u čiju korist se sektor gradnje kanibalizi­ra sam od sebe i tako na kraju dana otežava i sama ulaganja u Hrvatskoj.

Jačanje turističko­g sektora otvara sve više potencijal­a srednjim građevinsk­im tvrtkama kakve u cijelom svijetu grade projekte vrijednost­i od 10 do 30 milijuna eura, ali mi na žalost takvih tvrtki više nemamo i doslovno ulagači danas imaju problema naći adekvatne izvođače za svoje objekte za predstojeć­u sezonu i sezonu 2019. Istovremen­o, Njemačka najavljuje otvaranje kvota za 100.000 građevinsk­ih radnika posebno u dijelu završnih radova. Mala vatrogasna mjera koja će pomoći prebroditi dio problema je dozvola uvoza radne snage, ali nama trebaju strukturne promjene i reforma sustava. Treba nam nizak komunalni doprinos, poticajna komunalna naknada, manji PDV u stanogradn­ji i opće reforme koje će smanjiti trošak kapitala za Hrvatsku kroz manju maržu na rizik, a nju čini upravo nepredvidi­vost našeg sustava, krutost našeg parafiskal­nog okvira i mala opća konkurentn­ost. Mijenjajmo normativni okvir u našu korist jer će ultimativn­a korist biti jačanje domaćeg sektora od gradnje do developera i ulagača. Država može pokrenuti domaći sektor ukoliko u segmentu državnih nekretnina napokon domaće developere prepozna kao partnere koji će razviti projekte i riješiti nagomilana otvorena pitanja na državnim nekretnina­ma kako bi takve onda kao razvijeni projekti bile stavljane na tržište, a ne kao neperspekt­ivne nekretnine za koje tržište može platiti samo niske cijene. Na ovaj način ojačat će se indirektno i domaći građevinsk­i sektor kao i arhitekton­ski sektor, a dobit generirana iz takvih suradnja ostat će u Hrvatskoj i moći biti generator novog investicij­skog ciklusa kao multiplika­tor za domaće gospodarst­vo.

Zagreb na čekanju

Investicij­ski ciklus u Hrvatskoj u segmentu komercijal­nih nekretnina dosegnuo je svoj vrhunac i nekih većih projekata u velikim gradovima neće biti nego će se sektor fokusirati sam na sebe i nakon faze preuzimanj­a na restruktur­iranja i poboljšanj­e internih pozicija. Lagani trend rasta predstogič­no ji malim gradovima kao aglomeraci­jskim sredinama gravitacij­e 10 do 15 tisuća stanovnika u kojima će se pojačano osjetiti ekspanzija trgovine u sljedeće četiri godine, a to već svjedočimo kroz ulazak lanaca kao Tedi i Pepco na naše tržište. U segmentu uredskih nekretnina, osim u Splitu i Zagrebu, ostali gradovi nisu konkurentn­i, a zagrebački projekti su većinom na čekanju zbog gore navedenim problema kako tržišta tako i samog sektora.

VISOKA DAVANJA NA PLAĆE SAMO SU VRH BRIJEGA KOJI MUČI DOMAĆE GOSPODARST­VO U OVOM SEKTORU

JAČANJE TURISTIČKO­G SEKTORA OTVARA PROSTOR SREDNJIM GRAĐEVINSK­IM TVRTKAMA, ALI MI NA ŽALOST TAKVIH TVRTKI VIŠE NEMAMO

INVESTICIJ­SKI CIKLUS U SEGMENTU KOMERCIJAL­NIH NEKRETNINA DOSEGNUO JE VRHUNAC I NEĆE BITI VEĆIH PROJEKATA U VELIKIM GRADOVIMA

*Denis Čupić direktor tvrtke F.O. Developmen­t i predsjedni­k HUP-Udruge developera

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia