Poslovni Dnevnik

Facebook se suočava s velikim padom povjerenja

Rezultati ankete Samo 41% Amerikanac­a vjeruje da društvena mreža poštuje regulativu o zaštiti privatnost­i

- TOMISLAV PILI

Korisnici sve manje vjeruju Facebooku no to nužno neće rezultirat­i negativnim odrazom na priljev oglasa, glavnog generatora prihoda i dobiti najveće društvene mreže. Dvije ankete provedene u SADu i Njemačkoj pokazuju kako se kompanija suočava s padom povjerenja oko zaštite osobnih podataka.

Anketa Reutersa i Ipsosa provedena prošloga tjedna na 2237 ispitanika pokazala je da 41 posto Amerikanac­a vjeruje da Facebook poštuje regulativu o zaštiti osobnih podataka. Istovremen­o, 51 posto u to ne vjeruje. To je najlošiji rezultat među tehnološki­m kompanijam­a. Naime, 66 posto vjeruje Amazonu, 62 posto Googleu, a Microsoftu 60 posto. Podsjetimo, vrijednost dionica Facebooka strmoglavi­la se prošlog tjedna 14 posto nakon medijskih napisa da su podaci o 50 milijuna korisnika poslužili britanskoj tvrtki Cambridge Analytica za dizajniran­je Trumpove predsjedni­čke kampanje. Nakon tog skandala uzdrman je položaj društvenih mreža. Anketa njemačkog lista Bild am Sonntag pokazala je da tek 33 posto ispitanika smatra da društvene mreže pozitivno utječu na demokracij­u. Njih 60 posto smatra suprotno.

Za sada je prerano reći hoće li pad povjerenja dovesti do manjeg korištenja Facebooka, istaknula je za Reuters Debra Williamson, analitičar­ka eMarketera. “Platforme poput Facebooka prilično su integriran­e u živote korisnika”, dodala je Williamson. Podaci pokazuju da je proteklog tjedna korištenje Facebooka ostalo relaNajloš­iji tivno stabilno.

 ??  ?? rezultat među tehnološki­m tvrtkama
rezultat među tehnološki­m tvrtkama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia