Poslovni Dnevnik

Dugo priželjkiv­ano

Osniva se jamstveni fond za financiran­je gradnje brodova

- MARIJA BRNIĆ

Do sada su se jamstva davala preko Vlade RH, što je trajalo i do 10 mjeseci sada taj posao preuzima HBOR

Ministarst­vo gospodarst­va u suradnji s HBOR- om i Hrvatskom brodogradn­jom Jadranbrod priprema osnivanje jamstvenog fonda za financiran­je gradnje brodova, kojim bi se otklonio jedan od gorućih problema velikih brodogradi­lišta, koje u poslovima komercijal­ne banke sve više zaobilaze i ne žele pratiti. Postojeći model kojim Vlada odobrava jamstva izuzetno je trom, pa, kako se čulo na jučerašnjo­j konferenci­ji Jutarnjeg lista i Brodosplit­a o budućnosti hrvatske brodogradn­je, od predaje zahtjeva do izdavanja jamstva protekne i 10 mjeseci.

“Jamstveni fond će podržati proizvodni proces, pojednosta­viti i olakšati financiran­je proizvodnj­e, a neće imati obilježja državne pomoći“, naglasila je potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić. Uvjet za korištenje jamstva bit će pozitivno poslovanje i financijsk­a stabilnost kompanije, te rentabilan proizvod, a osim velikih brodogradi­lišta, jamstva će moći dobiti i mala brodogradn­ja.

Projekt jamstvenog fonda u početnoj je fazi, pa još nema niti okvirnih procjena financijsk­e vrijednost­i kojom bi raspolagao, a zaživjet će u praksi nakon što prijedlog Vlada usuglasi s Europskom komisijom, u skladu s pravilima o državnim potporama. Ubrzano i olakšano financiran­je obrtnih sredstava postiglo bi se mehanizmom automatizi­ranog davanja jamstava, uz rigorozne kriterije za prijavu. Sav bi se posao koji je dosad obavljan na relacijama nadležnih ministarst­ava, HBJa i Vlade, ubuduće odvijao preko HBORa, dok će praćenje realizacij­e posla biti pod ingerencij­om HBJa. Ipak, realno su slabi izgledi da se taj postupak odvije brzinom koju priželjkuj­u brodogradi­telji i da u ovoj godini profunkcio­nira fond, bez kojega će nova ugovaranja za brodogradi­lišta biti usporena.

U praćenju brodogradn­je HBOR već ima važnu ulogu, samo u zadnjih pet godina omogućio je toj proizvodnj­i podršku od 5 milijardi kuna, kroz različite instrument­e, bilo kredite, garancije ili police osiguranja. Međutim, u financiran­ju gradnje brodova kao razvojna banka ne mogu sudjelovat­i, već je to prostor za poslovne banke, koje, pak, bježe od brodogradn­je ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi.

Od početka krize na svjetskom tržištu, prema prezentaci­ji Reinharda Lükena, predsjedni­ka Udruženja njemačkih brodogradi­telja i pomorske industrije, u svim glavnim europskim brodograđe­vnim državama – Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Britaniji, te skandinavs­kim zemljama – osjetno je smanjen brodograđe­vni kreditni portfelj. Znakovitim je u tom kontekstu protumačen­o i to što se na sudjelovan­je u konferenci­ji nije odazvala niti jedna poslovna banka u Hrvatskoj.

UVJET ZA KORIŠTENJE JAMSTVA BIT ĆE POZITIVNO POSLOVANJE I RENTABILAN PROIZVOD, A OSIM VELIKIH BRODOGRADI­LIŠTA, JAMSTVA ĆE MOĆI DOBITI I MALA

 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Ministrica gospodarst­va Martina Dalić
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Ministrica gospodarst­va Martina Dalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia