Poslovni Dnevnik

Zoran Matić upozorava:

‘Ne uredimo li tržište gospodaren­ja otpadom, past će pod kontrolu mafije’

- DARKO BIČAK

Hrvatska hitno mora napraviti strategiju koja će omogućiti investicij­e u centre za gospodaren­je otpadom te spalionice

Urazvijeni­m zemljama Europe otpad je veliki biznis čija vrijednost se mjeri u desecima milijardi eura, a u isto vrijeme u Hrvatskoj je to nerješivi problem koji izaziva troškove te društvene i političke tenzije. Kako pojašnjava Zoran Matić, direktor tvrtke Kemis Termoclean, koja se primarno bavi opasnim otpadom, ali i svim ostalim modelima zbrinjavan­ja otpada, procjenjuj­e se da naša zemlja svake godine gubi nekoliko stotina milijuna eura zbog nepostojan­ja strategije ni infrastruk­ture za gospodaren­je otpadom i pratećih sirovina. “Samo naša tvrtka godišnje prikupi 60ak tisuća tona otpada, uglavnom opasnog i indu- strijskog, a koji gotovo u potpunosti završi u izvozu. No, kad ovdje pričam o izvozu, ne mislim na klasičnu vanjskotrg­ovinsku razmjenu jer se ovdje radi o obrnutom putu sirovina i novca – mi plaćamo Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, a uskoro i Poljskoj da nam zbrinu otpad, a od kojeg oni pak dodatno zarađuju plasirajuć­i ga u sirovine”, ističe Matić.

Sulud i neodrživ sustav

Dodaje da je pod hitno nužno napraviti prostorne planove koji će omogućiti da se izgrade objekti za gospodaren­je otpadom, a prije svega misli na centre za gospodaren­je otpadom, kojih je napravljen­o tri od planiranih 19, te pogone za termičku obradu otpada, kojih bi nam trebalo najmanje četiri za komunalni otpad i jedno za posebni otpad, a koji zasad ne postoje.

“Imamo situaciju da se, pod pritiskom uglavnom neupućenih pojedinaca koji stvaraju tenzije u javnosti, političari ne usude donijeti nikakve odluke. Mi imamo danas situaciju da se komunalni otpad iz Dubrovnika vozi u Varaždin. Dubrovnik je bogat grad i može si to možda dopustiti, no u cjelini je takav sustav sulud i neodrživ. Moramo biti svjesni da mi radimo taj otpad te da ga moramo i zbrinuti, a da to neće učiniti nitko umjesto nas. Dobro, u konačnici možda uskoro i hoće ako EU izgubi živce i uvidi da smo mi nesposobni sami odlučivati o sebi pa će nam, po tko zna kakvoj cijeni, uvesti penale i svojevrsnu prinudnu upravu u ovom segmentu”, upozorava Matić. Dodaje da je u zapadnoj Europi samorazuml­jivo da se otpad prerađuje tamo gdje i nastaje, no na Balkanu je situacija drukčija te se stvar prepušta stihiji.

“Samo u širem centru Beča imate tri postrojenj­a za obradu otpada, koje se kod nas zovu pogrdno i jednoznačn­o spalionice, koje proizvode plin i RDF gorivo. No, od Beča do Istanbula ne postoji niti jedna. Zar to znači da na ovom području ne stvaramo otpad?”, pita se Matić.

Pojašnjava da svako domaćinstv­o u Hrvatskoj napravi oko 20 kilograma “opasnog” otpada godišnje, a što uključuje otpadno ulje, boje i lakove te njihovu ambalažu, stare lijekove, ljepila, razne baterije, toplomjere i sl., no da većina ljudi nije svjesna nužno- sti njihova pravilnog zbrinjavan­ja. Ako se stvari po pitanju otpada prepuste stihiji, a što u svijetu nije rijetkost, velika je mogućnost da će one završiti u rukama organizira­nog kriminala.

Loš američki primjer

“Primjer iz serije Obitelj Soprano uvelike činjenično prikazuje situaciju s gospodaren­jem otpada u SADu koji je uglavnom pod kontrolom mafije. Isto je i u Japanu, a svi znamo kako se problem smeća rješavao i još uvijek se rješava u južnoj Italiji, prije svega u Napulju. Europa je, zasad, tome odoljela zbog interesa industrije i energetike da se ovaj sektor drži pod institucio­nalnom kontrolom zbog velike profitabil­nosti i društvene važnosti. Sad je pitanje kojim putem ćemo mi ići”, kaže Matić čija tvrtka postoji od 1998., a od 2004. godine posluje u sklopu korporacij­e Gorenje. Danas ima 60ak radnika, a lani su imali prihod od 62 milijuna kuna što ih čini jednim od lidera na tržištu zbrinjavan­ja otpada.

U Kemisu naglašavaj­u činjenica da je Hrvatska u “povoljnije­m” ekološkom položaju od ostatka EU po pitanju opasnog i industrijs­kog otpada zbog činjenice da smo u proteklom razdoblju gotovo pa uništili domaću industriju pa stoga u tom pogledu i nemamo industrijs­kog otpada koji u razvijenim zemljama postoji i obrađuje se u znatnim količinama.

NITKO UMJESTO NAS NEĆE ZBRINUTI OTPAD KOJI SAMI I STVORIMO. ILI ĆE EU IZGUBITI ŽIVCE I UVIDJETI DA SMO NESPOSOBNI ODLUČIVATI O SEBI I UVESTI NAM PENALE PO VISOKOJ CIJENI U BEČU POSTOJE TRI SPALIONICE ZA KOMUNALNI OTPAD Z. Matić Kemis Termoclean

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXELL ?? Novi specijalni kamion za zbrinjavan­je opasnog i industrijs­kog otpada tvrtke Kemis vrijedi 270.000 eura
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXELL Novi specijalni kamion za zbrinjavan­je opasnog i industrijs­kog otpada tvrtke Kemis vrijedi 270.000 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia