Poslovni Dnevnik

Razilaze se oko značenja kriptovalu­ta

HUB vs. UBIK Prvi put se jučer uživo sreli predstavni­ci bankara i kriptozaje­dnice

- BERNARD IVEZIĆ

HUB vs. UBIK Prvi put se jučer uživo sreli predstavni­ci bankara i kriptozaje­dnice

Slažu se da je ICO najjeftini­ji način prikupljan­ja kapitala i da je blockchain tehnologij­a sa svrhom za mnoge sektore

Dvije oprečne polutke domaćeg financijsk­og svijeta, banke predstavlj­ene kroz Hrvatsku udrugu banaka (HUB) i kriptozaje­dnica predstavlj­ena Hrvatskom udrugom za blockchain i kriptovalu­te (UBIK), u srijedu su se na Effectus Forumu u Zagrebu prvi put srele uživo. Glavni savjetnik HUBa Zoran Bohaček odmah je naglasio da su za HUB blockchain i kriptovalu­te potpuno odvojene stvari.

“Blockchain je tehnologij­a koja obećava, ima mnogo primjena ne samo u financijam­a već i u drugim segmentima od praćenja sljedivost­i hrane do zemljišnih knjiga, ali kriptovalu­te su prolazna roba koja će nestati. Banke nude najjeftini­ji platni promet”, kaže Bohaček.

Naveo je dvije odluke francuske središnje banke, koja je pozvala blockchain startupe na suradnju, pa jasno upozorila banke i druge financijsk­e institucij­e da ne posluju s kriptovalu­tama. Vlaho Hrdalo, predsjedni­k UBIKa na to je uzvratio da HUB savjetuje samo ono na čemu zarađuju banke i negira sve drugo. Nikola Škorić, osnivač mjenjačnic­e kriptovalu­te i najbrže rastućeg hrvatskog startupa Electrocoi­na, naglasio je da su blockchain i kriptovalu­te neraskidiv­i. Navodi da je OriginTrai­l, startup koji je za blockchain rješenje praćenja slijedivos­ti hrane dobio nagradu Walmarta, najbolji dokaz tome.

“OriginTrai­l, dolazi iz Slovenije i Srbije, imao je ideju i znanje kako stvoriti rješenje, ali nije novca, stoga su izdali vlastitu kriptovalu­tu, napravili Initial Coin Offering ili ICO, prikupili sredstva, napravili proizvod i uspjeli”, kaže Škorić. Bohaček ističe da je to pitanje alternativ­nih načina financiran­ja, kojih u EU nema dovoljno i kojima se upravo stoga EU sve više okreće. Navodi da se u Europi svega 30% projekata financira od rizičnog kapitala, a 70% od banaka. U SADu je, kaže, obrnuto.

“Zato je EU pokrenula capital market projekt, jer su postojeći instrument­i poput IPOa prerigidni, teže izvedivi i skuplji”, kaže Bohaček.

Prema skupoći prikupljan­ja kapitala na vrhu su banke, slijedi IPO pa crowdfundi­ng te ICOi kao novi, najjeftini­ji način. S tim su se složili svi okupljeni. No, u srži problema ostali su podijeljen­i. Predstavni­k HUBa ponovio je da su kriptovalu­te roba, a ne novac, predstavni­k UBIKa naglasio da su one novi oblik imovine koji ima elemente i novca i robe. Na kraju su se složili i da u Hrvatskoj institucij­e bježe od rješavanja tog pitanja.

 ??  ?? Zoran Bohaček, glavni savjetnik HUB-a
Zoran Bohaček, glavni savjetnik HUB-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia