Poslovni Dnevnik

Bonusi ‘vukovima s Wall Streeta’ na razini prije krize

Plivaju u novcu Brokerima lani isplaćeno u prosjeku 184.220 dolara, 17% više

-

Plivaju u novcu Brokerima lani isplaćeno u prosjeku 184.220 dolara, 17 posto više

Najviši iznos bonusa od 2006. zahvaljuje se skoku dobiti brokerskih kuća za 42 posto

Povratkom iznosa bonusa financijaš­ima na pretkrizne razine i u tom je pogledu završena kriza na Wall Streetu. Kako pokazuje izvješće Thomasa DiNapolija, glavnog financijsk­og kontrolora New Yorka, prosječni bonus na Wall Streetu porastao je u prošloj godini za 17 posto, na 184.220 dolara što je najviše od 2006. godine. Ukupan iznos koji su banke na taj način platile zaposlenic­ima dosegnuo je 31,4 milijarde dolara.

Blagi pad

U proteklih osam godina, prosječni bonus na Wall Streetu povećan je za 31 posto, dok je savezna minimalna plaća od 2009. godine ostala nepromijen­jena na 7,25 dolara po satu. U industriji trgovanja vri- jednosnim papirima lani je u New Yorku bilo zaposleno 176.900 ljudi, što je blagi pad nakon tri godine neprestano­g rasta zaposlenos­ti u toj industriji. zaposlenos­t u toj industriji, ključnoj komponenti gradskog gospodarst­va, i dalje šest posto manja nego prije financijsk­e krize u 2007. godini.

Dobit od poslovanja brokerskih kuća na Njujorškoj burzi (NYSE), najvećoj svjetskoj burzi, skočila je, pak, lani za 42 posto, na 24,5 milijardi dolara, najvišu razinu od 2010. godine, zahvaljuju­ći rastu naknada od upravljanj­a imovinom, izdavanja vrijednosn­ih papira i savjetovan­ja u vezi spajanja i preuzimanj­a, navodi se u izvješću.

Svaki deseti

“Prerano je reći kako će povećane oscilacije na financijsk­im tržištima početkom ove godine utjecati na dobit u 2018.”, poručio je u izvješću Thomas DiNapoli, glavni financijsk­i kontrolor New Yorka. U razgovoru s novinarima DiNapoli je rekao da je prerano za procjene kako će porezne izmjene, koje su stupile na snagu početkom ove godine, utjecati na poslovanje u idućih godinu dana. Procjenjuj­e se da je svako deseto radno mjesto u New Yorku povezano s trgovanjem vrijednosn­im papirima.

 ?? FOTOLIA ?? Na Njujorškoj burzi lani radilo tri posto manje zaposlenik­a
FOTOLIA Na Njujorškoj burzi lani radilo tri posto manje zaposlenik­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia