Poslovni Dnevnik

U financijsk­om sektoru u godinu dana 1500 ljudi manje

Zaposlenos­t u veljači Kad je posrijedi javna uprava i obrana podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju povećanje broja zaposlenih, i to za 4%, na više od 106.600 zaposlenih

-

Uturističk­ougostitel­jskim djelatnost­ima u proteklih je godinu dana broj zaposlenih porastao iznadprosj­ečno, dok se među onima s padom zaposlenos­ti ističu se djelatnost­i iz financijsk­og sektora. Iako se rast u turističko­ugostitelj­skim tvrtkama naoko čini očekivanij­im, upućenije ne iznenađuje ni pad kod financijsk­ih usluga. Prema najnovijim podacima državnih statističa­ra o zaposlenos­ti u pravnima osobama, u hotelima i ugostitelj­stvu u veljači je bilo 55.680 zaposlenih ili 3,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, s tim da su podaci za 2018. privremeni, a za 2017. konačni (uspoređuju­ći privremene podatke rast ispada čak 14% ili oko 6600). Istodobno, kod djelatnost­i pružanja financijsk­ih usluga broj zaposlenih je u tih godinu dana smanjen za četiri posto ili oko 1500 ljudi, na 36.476 osoba.

Ukupni broj zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj ostao je u tih godinu dana gotovo nepromijen­jen; u svim djelatnost­ima ih je bilo 1,16 milijuna, što je tek 0,1% manje nego godinu prije. No, pritom treba imati u vidu razlike između privremeni­h i konačnih podataka, jer npr. uspoređuju­ći privremene podatke u obje godine, broj zaposlenih ipak je blago porastao. Taj faktor očito treba uzeti u obzir i kod građevinar­stva ili djelatnost­i Informacij­a i komunikaci­ja koje bilježe rast zaposlenos­ti malo iznad jedan posto, kao i kod trgovine koja u usporedbi privremeni­h podataka za 2018. i konačnih za 2017. sugerira pad, a uspoređuju­ći istovrsne (privremene) podatke brojke upućuju na porast broja zaposlenih. No, kad je posrijedi javna uprava i obrana, u oba slučaja podaci DZSa pokazuju povećanje broja zaposlenih, i to za četiri posto, na više od 106.600 zaposlenih.

UKUPNI BROJ ZAPOSLENIH U PRAVNIM OSOBAMA U HRVATSKOJ OSTAO JE U GODINU DANA GOTOVO

NEPROMIJEN­JEN; U SVIM DJELATNOST­IMA IH JE BILO 1,16 MILIJUNA

 ?? DAVOR PUKLAVEC/24 SATA ?? Pritisci na profitabil­nost i tehnološki napredak 'nagrizli' bankarski sektor
DAVOR PUKLAVEC/24 SATA Pritisci na profitabil­nost i tehnološki napredak 'nagrizli' bankarski sektor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia