Poslovni Dnevnik

Posao će se s Izraelcima pregovarat­i 2 do 3 mjeseca

Siže nam F-16 Kada Vlada ‘zapečati’ jučerašnju odluku, na redu su detalji ugovora

- DAVOR IVANKOVIĆ/VL

Bude li sve u redu, ugovor o kupnji F-16-ca mogao bi biti potpisan uoči ljeta, za kada se očekuje dolazak izraelskog ministra obrane

Nakon 15 godina maštanja, Hrvatska odlučuje o kupnji borbene eskadrile zrakoplova, a povijesni je to događaj i zato što je riječ o dosad najvećoj financijsk­i pojedinačn­oj kupnji naoružanja, vrijednoj više od tri milijarde kuna (u 10 godišnjih rata). MiGovi 21 odlaze za koju godinu u muzeje, a hrvatski će piloti kroz tri godine već letjeti na prva dva isporučena borbena lovca. Prema preporuci stručnjaka iz povjerenst­va Ministarst­va obrane (MORH) nad našim će nebom letjeti rabljeni, no moćni i modernizir­ani izraelski F16 C/D Barak

Do 2022. trebala bi biti kompletira­na cijela eskadrila 10 jednosjeda i dva dvosjeda, koji služe i za obuku pilota, ali i kao borbeni lovci. Prije tri mjeseca ovakvu je preporuku jednoglasn­o prihvatio Odbor za obranu Hrvatskog sabora, a onda se čekalo na sjednicu Vijeća za obranu. Premijer Andrej Plenković želio je još jednom provjeriti ponude za nove i rabljene F16ice iz SADa, Grčke Izraela i Švedske (za JAS39 Gripen), a stigla su i jamstva da u poslu s Izraelcima nema tzv. skrivenih troškova i mogućih problema s održavanje­m i pričuvnim dijelovima.

Povijesni posao

Kako je ovdje riječ o pojedinačn­oj nabavci naoružanja u iznosu od minimalno 400 milijuna eura (na 10godišnji kredit), kupnja se već naziva “povijesnom”. Sjednica Vijeća za obranu tu je važna jer se odlu- ka donosi u politički kvalificir­anom sastavu i uključuje troje predsjedni­ka, Kolindu GrabarKita­rović, Gordana Jandrokovi­ća, Plenkovića, te ministre Damira Krstičević­a, Mariju Pejčinović­Burić, Zdravka Marića, načelnika Glavnog stožera OSRH generala Mirka Šundova, predsjedni­ka saborskog Odbora Igora Dragovana i savjetnika predsjedni­ce Vlade Galića. Što se izbora zrakoplova tiče, koplja su se mjesecima lomila između izraelskog F16 Baraka i švedskog Gripena. Obje opcije imale su pluseve i minuse, no čime se vodilo povjerenst­vo u preporuci kupnje rabljenog i starijeg zrakoplova a ne novog Gripena, bit će jasno kada budu objavljeni nalazi povjerenst­va, koje je uspoređiva­lo stotine varijabli unutar ponuda.

Generalno, s obzirom na to da je MORH naručio nabavku višenamjen­skog zrakoplova, onog kojeg HRZ može upotrijebi­ti u svim uvjetima i koji pored nadzora zračnog prostora biva opremljen i za gađanje ciljeva na zemlji, elektronsk­o ometanje i napadačke aktivnosti u dubini prostora protivnika, Izraelci su uvjete zadovoljil­i za 400 milijuna eura. Švedska odgovaraju­ća ponuda približila se milijardi eura, a ona iz SADa, primjerice svoti od 1,5 milijardi eura.

Kritike zbog nabavke “izraubanih” Izraelaca još će se nastaviti sve dok stručnjaci MORHa ne pojasne kako i zašto ove avione ne drže starim, nego, naprotiv, modernim, efikasnim i sposobnim da izdrže još oko 2800 sati naleta. Prednost je data i strateškoj vojnoj i industrijs­koj suradnji s Izraelom.

Rokovi, obuka, troškovnic­i...

Nakon odluke Vijeća za obranu, završnu donosi na sjednici vlade Plenković. Tada MORH i Izraelci počinju izrađivati konkretni ugovor gdje će precizirat­i detalje oko obuke pilota i tehničara i troškovnik­e, rokove i sl. Predviđeno je da će ti pregovori oko ugovora trajati dva do tri mjeseca.

Bude li sve u redu, ugovor o kupnji F16ica mogao bi biti potpisan uoči ljeta, za kada se očekuje dolazak izraelskog ministra obrane Avidora Liebermana u RH.

STIGLA SU I JAMSTVA DA U POSLU S IZRAELCIMA NEMA TZV. SKRIVENIH TROŠKOVA I MOGUĆIH PROBLEMA S ODRŽAVANJE­M I PRIČUVNIM DIJELOVIMA

 ?? WIKIMEDIA COMMONS ?? Odluka je pala - kupuju se izraelski borbeni lovci F-16
WIKIMEDIA COMMONS Odluka je pala - kupuju se izraelski borbeni lovci F-16

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia