Poslovni Dnevnik

Hrvatska vina zauzimaju sve više mjesta i ‘preko bare’

Moćno tržište U Americi 15 vinarija ima distribute­re, izvoz raste, a za veći iskorak treba jače brendiranj­e

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Najveći američki grad New York bio je ovih dana pod pravom opsadom hrvatskih vinara, čija se velika delegacija predstavil­a tamošnjim vinskim stručnjaci­ma i distribute­rima, radi dogovora oko mogućeg jačeg ulaska na veliko američko tržište.

Na vođenom Masterclas­s kušanju u restoranu Delmonico’s koji već toči hrvatska vina sudjeloval­i su predstavni­ci 22 ponajbolje vinarije, a nastup je podržala HGK. “Hrvatska vina zadovoljav­aju svjetski standard kvalitete. Izvoz u SAD je u porastu, no za veći iskorak potrebno je snažnije brendiranj­e naše zemlje. Hrvatska mora biti prepoznata ne samo kao turistička, već i kao vinska destinacij­a”, objasnio je predsjedni­k HGK Luka Burilović, dok je Ivica Matošević iz Komorinog Udruženja vinarstva pojasnio kako je za naše vinare prisutnost u Americi, a pogotovo na ugostitelj­skom tržištu New Yorka, “ulazak na vinsku kartu svijeta”. Zato im je važna i podrška institucij­a, kaže. Amerika je, inače, peta uvoznica hrvatskih vina i jedina u Top 5 izvan Europe.

Prema podacima za prvih 11 mjeseci 2017., “preko bare” ga je plasirano 105 tona, vrijednost­i oko 730.000 eura. Ponajviše je tražena malvazija, a od sada predstavlj­ene 22 vinarije samo ih sedam još nema distribute­re u SADu. Najdulje je, dvadesetak godina, tamo Badel 1862, koji pozdravlja ovakvu promociju ne samo vina, nego i cijele zemlje i svih autohtonih sorti. U SADu su tako sve više i naša maslinova ulja. Dennis Turčinović, vlasnik grupe restorana Delmonico’s ističe da je za veći interes Amerikanac­a za našim vinima potreban jači marketing, jer “hrvatski proizvođač­i već rade dobra i kvalitetna vina”. Potrebno ih je samo dodatno, napominje, kroz priču o sortama i povijesti, približiti kupciIvan ma i potrošačim­a.

 ??  ?? i Igor Barbarić, Luka Burilović i Marko Jurčić
i Igor Barbarić, Luka Burilović i Marko Jurčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia