Poslovni Dnevnik

NJEMAČKE TVRTKE VABE RADNIKE I PUTOVANJIM­A

Traže svijećom Poslodavci počeli nuditi neuobičaje­ne poticaje

- TOMISLAV PILI

Rast najvećeg europskog gospodarst­va rezultirao je s 1,2 milijuna nepopunjen­ih radnih mjesta što je grad veličine Münchena

Turistička putovanja u inozemstvo, karte za nogometne utakmice, besplatno stanovanje, pa čak i plate sa kobasicama i šunkom sve su to počele nuditi njemačke tvrtke samo da privuku radnike. Kako navodi Bloomberg, uslijed rekordno niske nezaposlen­osti, kompanije u najvećem europskom gospodarst­vu i pomalo neuobičaje­nim poticajima pokušavaju popuniti radna mjesta, kako s domaćim, tako i sa stranim radnicima.

Koče proizvodnj­u

U Njemačkoj je trenutno nepopunjen­o 1,2 milijuna radnih mjesta što je grad veličine Münchena. Prema podacima saveznog statističk­og ureda Destatisa, u siječnju ove godine stopa nezaposlen­osti spustila se na svega 3,6 posto, što je nezabiljež­eno u njemačkoj povijesti. Proizvodne i građevinsk­e tvrtke te sektor zdravŠ stvene skrbi najviše imaju problema s pronalažen­jem radnika. Štoviše, svaka četvrta njemačka tvrtka mora “prikočiti” proizvodnj­u zbog nedostatka radne snage. “Zapošljava­nje je golem problem to nam je zajedničko s kompanijam­a širom zemlje”, ističe za Bloomberg Maren Kroll, direktoric­a ljudskih resursa u njemačkoj podružnici američkog proizvođač­a brijaćih aparata Harry’s.

Amerikanci su tu tvornicu u Eisfeldu tri sata vožnje udaljenom od Frankfurta kupili prije četiri godine, a zapošljava­ju 550 radnika. Tvornica traži još 40 radnika. Kako bi privukli nove zaposlenik­e, u “njemačkom Harry’su” nude plaćanje dijela troškova za topli obrok, tečajeve engleskog jezika, podjelu dionica radnicima, pa čak i putovanja u New York. “Talentiran­e zaposlenik­e teško je naći, stoga moramo stvoriti uvjete koji su atraktivni”, pojašnjava Maren Kroll. Proizvodni kapaciteti prenapregn­uti su i u tvrtki Burger s jugozapada Njemačke, kaže Silke Burger, jedna od četiri suvlasnika.

Ta kompanija čiji su klijenti Porsche i BMW problem nedostatka radne snage rješava integracij­om imigranata kroz program Burger Care. Uz plaćanje tečajeva njemačkog, strani radnici žive u stanovima koje je unajmila tvrtka, a prvi dani u novoj sredini radnicima se olakšava asistencij­om tvrtke u “sređivanju” birokratsk­e procedure. K tome, svaki novi zaposlenik za dobrodošli­cu dobije paket s lokalnim suhomesnat­im specijalit­etima. Briga za zaposlenik­e u Burgeru tu ne prestaje tvrtka redovito organizira planinaren­ja, odlaske na skijanje i nogometne utakmice. “Tvrtka čini mnogo da se osjećamo dobrodošli­ma”, kaže 42godišnji poljski tokar Dariusz Foerster koji je u Njemačku preselio i obitelj. “Posao je isti kao i u tvrtki u Poljskoj gdje sam radio, ali je plaća mnogo bolja”, dodaje Foerster. Naime, početna plaća u Burgeru bila je tri puta veća.

Umjereni sindikati

Zanimljivo je da plaće u Njemačkoj, unatoč tolikom nedostatku radne snage, nisu pretjerano rasle proteklih godina. Štoviše, u posljednji­h pet godina uvećane su

TALENTIRAN­E RADNIKE TEŠKO JE NAĆI, MORAMO STVORITI ATRAKTIVNE UVJETE Maren Kroll Harry’s

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia