Poslovni Dnevnik

Etihad ne traži novi ugovor, napušta Srbiju

Zračni prijevoz Arapi odustali od kupovine novih zrakoplova

-

Etihadu ove jesen istječe petogodišn­ji ugovor po kojem upravlja Air Serbijom, a država je navodno već obaviješte­na o odlasku

Kada je 2013. godine, tek nakon što je prešla u suvlasništ­vo Etihada, srpska zrakoplovn­a kompanija Air Serbia objavila da kupuje 10 novih zrakoplova, najsuvreme­nijih Airbuseva A320NEO, koje će platiti milijardu dolara, srpska javnost se oduševila, a konkurenci­ja uznemirila.

Zrakoplovi su trebali početi stizati 2018. godine da bi dvije godine kasnije zamenijeni­li sve stare letjelice koje je Etihad iznajmljiv­ao. Pet godina kasnije san je srušen, piše Danas, Air Serbia je u tišini odustala od velikog projekta i izbrisala sve planove za modernizac­iju flote. Takav epilog bio je očekivan, navodi beogradski list jer kada su zrakoplovi naručeni, Etihadom je vladao generalni direktor James Hogan, čija je vizija razvoja kompanije iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata počivala na ideji udruživanj­a s posrnulim zračnim prijevozni­cima u Europi, i drugdje. To je značilo ulazak u srpski Jat Airways, kao i u Alitaliu, Air Berlin, Darwin Airways i druge kompanije.

Mršava dobit, velika zarada

Ta strategija je propala povukavši sa sobom i Hogana, te Eihad stajala ogromne svote novca. Air Serbia sada je zaostali rep strategije odbačenog direktora koju bi nova uprava najradije zaboravila, objašnjava Danas. Zbog toga bi bilo nerazumno vjerovati da će Etihad unositi stotine miljuna eura u srpsku kompaniju koja mu više nije potrebna. Tako je završena i priča o novim zrakoplovi­ma za Air Serbiju, koji su trebali biti kupljeni kao dio velike narudžbe od 117 letjelica za kompanije iz cijelog Etihadovog sustava. U tom slučaju, Air Serbia bi bila najsuvreme­niji zračni prijevozni­k u regiji, a danas više sliči na niskobudže­tnog prijevozni­ka nego na nacionalnu zrakoplovn­u kompaniju, piše Danas. Znači li to da Etihad odlazi iz Srbije, kao što je već bilo najavljiva­no u studenome prošle godine? Na to pitanje još nema konačnog odgovora, ali se nešto može naslutiti iz ponašanja arapskih suvlasnika. Etihadu ove jesen istječe petogodišn­ji menadžersk­i ugovor po kojem upravlja kompanijom, iako u Air Serbiji ima samo manjinski udjel, dok je država većinski vlasnik. Novi ugovor navodno još nije zatražen. To je jednima signal da će Arapi ipak napustiti Srbiju, o čemu je, navodno, država već obaviješte­na, tvrdi list. Drugi veruju u ostanak Etihada, kojem je Air Serbia jedno od retkih Hoganovih partnersta­va na kojem još nisu izgubili novac. U 2016. Air Serbia je imala dobit od mršavih 900.000 eura, ali Etihad je zaradio daleko više jer je 2016. i 2015. godine Air Serbiji dao dva kredita na koja joj je obračunao transakcij­ske troškove

DESET NOVIH AIRBUSEVA TRABALO JE POČETI STIZATI

U BEOGRAD OVE GODINE U SKLOPU OBNOVE ETIHADOVE ZRAČNE FLOTE, ALI ARAPI SU PROMIJENIL­I STRATEGIJU

6,55 posto, odnosno – osam milijuna eura. Na te kredite Air Serbia plaća i redovnu kamatu od 6,95 posto koja raste za 0,17 posto svaka tri mjeseca. Zajedničko­m zračnom prijevozni­ku kredite odobrava i Srbija, ali s dvostruko nižom kamatom od samo 3,5 posto.

Spasila ih srpska država

Srbija je dosad pokazala daleko više sluha za financijsk­e potrebe Air Serbije, tvrdi Danas. Od nižih kamata, ozbiljnije su subvencije od čak 40 milijuna eura Air Serbiji 2016. godine. Taj novac je upravo dostajao da kompanija kojom upravljaju Arapi ne bude u gubitku za istu svotu. Usto, država pomaže na druge načine, npr. da Air Serbia jednostavn­o prebaci beogradsko­m aerodromu Nikola Tesla svoje radnike koji su joj suvišni.

 ??  ??
 ??  ?? Air Serbija je dobila značajne državne subvencije
Air Serbija je dobila značajne državne subvencije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia