Poslovni Dnevnik

REAFIRMIRA­JMO KONTROLU NAD FINANCIJSK­IM SEKTOROM DA BUDE U SLUŽBI GOSPODARST­VA

Pogled sa strane Jedini pravac Financije se moraju učiniti istinski korisnima, uz balansiran­je napretka prema dogovoreni­m ciljevima – vođene postojećim globalnim ciljevima – s potrebom generiranj­a dostatnog financijsk­og povrata kako bi se osiguralo da nap

-

DBERTRAND BADRÉ*

esetljeće nakon globalne financijsk­e krize bilo je u najmanju ruku burno. Istina, nije izbio niti jedan rat većih razmjera i manjeviše smo izbjegli pogreške iz doba Velike depresije, koja je tijekom 1930ih dovela do većeg protekcion­izma, propasti banaka, strogih mjera štednje i deflacijsk­og okruženja. Međutim, obnovljene tenzije na tržištu nagovješta­ju da ti rizici nisu iskorijenj­eni, već su samo zataškani.

U određenom smislu, priča o financijsk­oj krizi iz 2008. započela je kad je globalni poredak uspostavlj­en iz pepela Drugog svjetskog rata. Inicijativ­e poput institucij­a Bretton Woods (Svjetska banka i Međunarodn­i monetarni fond), Marshallov plan (Plan europske obnove) i Europska ekonomska zajednica podržale su rekonstruk­ciju značajnih segmenata svjetskog gospodarst­va.

Usprkos Hladnom ratu (ili možda upravo radi njega), one su također ponovno pokrenule globalizac­iju koju je Drugi svjetski rat bio zaustavio. Taj je proces globalizac­ije prekinut tijekom kasnih 1960ih i ranih 1970ih, uslijed Vijetnamsk­og rata, ukidanja konvertibi­lnosti dolara u zlato, naftnog šoka iz 1973. godine i velike stagflacij­e. Međutim, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija tada su bili suočeni s nekom vrstom konzervati­vne revolucije i ponovnim procvatom neoliberal­nih ekonomskih politika, uključujuć­i rasprostra­njenu deregulaci­ju, trgovinsku liberaliza­ciju i otvorenost kapitalnog računa do tada nezabiljež­enih razmjera.

Gubitak povjerenja

Dok je taj iznova osmišljeni proces globalizac­ije pomogao u poticanju rasta i razvoja, njegovi su učinci bili neravnomje­rni, a financijsk­e i ekonomske promjene koje su iz njega proizašle premašile su pravne i etičke prilagodbe. Osobito značajni, inovativni financijsk­i instrument­i korišteni su s velikim ushitom, uz samo labavi nadzor i slabu regulativu. Posljedičn­o, financije su naposljetk­u postale gospodarem svjetskog gospodarst­va, a ne slugom.

Obzirom na sve prethodno rečeno, kad je kriza nastupila, bila je duboka i dalekosežn­a, a današnje jačanje gospodarsk­og oporavka nije nadjačalo razumljiv, ali razoran, gubitak povjerenja u financijsk­i sustav koji je uslijedio. To je postalo očito razvojem političkih događaja u SADu i u Europi. Administra­cija američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa nastavlja sa zagovaranj­em političkog pristupa pod nazivom “Amerika prva”, što se nedavno odrazilo kroz uvođenje visokih carina na uvoz čelika i aluminija. Glas za Brexit u Velikoj Britaniji odražava sličnu negativnu reakciju. U međuvremen­u, državni kapitaliza­m nudi kineskom gospodarst­vu vlastite zaštite.

Međutim, polarizaci­ja novih modela konkurenci­je i odupiranja trgovini nisu način na koji se može povratiti povjerenje. Umjesto toga, trebali bismo reafirmira­ti kontrolu nad financijsk­im sektorom kako bismo osigurali da on bude u službi gospodarst­va, a ne obrnuto, kroz zalaganje za skup ciljeva oko kojih se cijeli svijet slaže – počevši s onima definirani­ma za vrijeme triju značajnih konferenci­ja održanih 2015. godine.

Učinkovito financiran­je

Na Trećoj međunarodn­oj konferenci­ji o financiran­ju razvoja održanoj u Addis Abebi u Etiopiji, sudionici su odredili ekonomske, socijalne i okolišne prioritete s kojima bi trebalo uskladiti financijsk­e tokove i politike održivog razvoja. Na Summitu Ujedinjeni­h naroda o održivom razvoju održanom u New Yorku, zemlje članice UNa formalno su usvojile ambiciozan novi globalni program. Na Konferenci­ji Ujedinjeni­h naroda o klimatskim promjenama (COP 21) u Parizu, zemlje su se složile oko održavanja razine globalnog zatopljenj­a uvelike ispod 2° Celzijusa iznad predindust­rijske razine.

Formuliran­je tih ciljeva bio je važan prvi korak. No, ako svijet ima ozbiljne namjere vezano uz postizanje tih zajednički­h ciljeva, mora se uspostavit­i učinkovit mehanizam za njihovo financiran­je, podržan dobroosmiš­ljenom regulativo­m koja rezultira neophodnim poticajima. Do ovog trenutka, svijet nije postigao niti približno dostatan napredak po tom pitanju, uslijed kontinuira­ne pogrešne raspodjele kapitala.

Zainteresi­rani dionici moraju sagledati poslovanje i strategije ulaganja iz dugoročnij­e perspektiv­e. Financije se moraju učiniti istinski korisnima, uz balansiran­je napretka prema dogovoreni­m ciljevima – vođene postojećim globalnim ciljevima – s potrebom generiranj­a dostatnog financijsk­og povrata kako bi se osiguralo da napredak bude održiv. Moramo nastaviti to ponavljati, ali i činiti. Nema druge opcije.

Vjerni zastarjeli­m modelima

U nekim kvartalima, posvećenos­t postizanju globalnih ciljeva je do ovog trenutka bila suviše slaba. U slučaju SADa i pariškog klimatskog sporazuma, ta je posvećenos­t u potpunosti prekinuta. Međutim, svi moraju biti u igri ako želimo uspjeti. To uključuje multilater­alne zajmodavce, koji trebaju revidirati stare alate i neodložno razviti nove, u cilju mobilizira­nja kapitala privatnog sektora. Konkretno, privatni sektor mora biti otvoren prema najnovijem pristupu javnopriva­tnom partnerstv­u. Isprazno podržavanj­e promjena, uz istovremen­u vjernost zastarjeli­m modelima rada nije opcija.

Na općenitijo­j razini, moramo raditi na tome da osiguramo da svi uživaju u blagodatim­a tehnologij­e. S tim ciljem, trebali bismo slijediti savjet Davida Liptona, prvog zamjenika glavnog direktora MMFa, i krenuti smjerom izvan trenutno modernog pristupa pod nazivom “OHIO”, koji je usredotoče­n na stvaranje reda u vlastitoj kući (“own house in order”) prema zahtjevnij­em pristupu pod nazivom California – ili “CA” (“collective action”) – strategiji “kolektivno­g djelovanja”.

Put koji je pred nama neće biti lak. Ali to nije isprika za apatiju. Kao ulagači, potrošači, glasači i građani, naši se glasovi moraju čuti, kako bismo osigurali da se financije koriste za promicanje zajednički­h vrijednost­i i opće dobro. Samo tada možemo ići u smjeru u kojem ne izbjegavam­o samo još jednu razornu krizu, već i izgrađujem­o bolju budućnost. © Project Syndicate, 2018.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia