Poslovni Dnevnik

‘U ključnoj smo godini za prijavu strateških projekata’

Fondovi Europske unije Ministrica Gabrijela Žalac nakon briselskog sastanka s povjerenic­om za regionalnu politiku

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Rast ugovaranja je sada zadovoljav­ajuć i ove ćemo godine ovjeriti više od 550 milijuna eura, pojasnila je ministrica Žalac

Kada su EU fondovi u pitanju, ova je godina ključna i rezerviran­a za velike iskorake, posebice u prijavi strateških projekata. Poručila je to u srijedu ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac iz Bruxellesa gdje je s povjerenic­om Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Cretu razgovaral­a o izmjenama Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014-2020, projektu Slavonija, Baranja i Srijem te zakonu o razvoju grada Vukovara kao i novom financijsk­om okviru EU-a za razdoblje nakon 2020. Hrvatska u trenutnom programsko­m razdoblju z europskih fondova na raspolagan­ju ima 10,7 milijardi eura od čega je dosad ugovoreno 39 posto, a ovogodišnj­i je cilj, istaknula je ministrica, razina ugovorenos­ti od 60 posto.

Preusmjera­vanje novca

U tom kontekstu, a u dogovoru s EK, tražit će se preusmjera­vanje novca na projekte s kompletira­nom projektnom dokumentac­ijom, kao što je spomenuti projekt Slavonija te na one velike u urbanim područjima. “Predlažemo da se novac za te projekte preusmjere u gospodarst­vo i poduzetniš­tvo gdje imamo dobre rezultate, kao i u energetsku obnovu obiteljski­h kuća, a sve kako bi time spasio novac koji nam je na raspolagan­ju. Posebno je važno istaknuti kako se povjerenic­a načelno složila da ćemo o tome razgovarat­i kad povučemo crtu pod 2018.”, kazala je Žalac.

Problem je, pojasnila je, što se novac iz programsko­g razdoblja 2014. 2020. počeo koristiti tek 2017., a razlog t je prioritetn­ost potrošnje novca iz prethodnog programsko­g razdoblja 2007. 2013. Prema pravilu N+3, sredstva dodijeljen­a za 2013. mogu se iskoristit­i do kraja 2016. “Rast ugovaranja je sada zadovoljav­ajući i ove ćemo godine ovjeriti preko 550 milijuna eura, a prema pravilu N+3 do kraja 2018. moramo potrošiti sredstva za 2015. Duboko vjerujem da ćemo taj cilj nadmašiti i tu ćemo učiniti značajne napore”, kaže Žalac.

U zadnjoj etapi na začelju

Što se tiče isplate krajnjim korisnicim­a tu smo, veli, na 10%, a kada je riječ o ovjeravanj­u, zadnjoj etapi u postupku od odobravanj­a do uplate u hrvatski proračun, tek na 7,5 posto. “Taj nas podatak sigurno svrstava na začelje ljestvice među državama članicama”, rekla je. Ministrica je izrazila i žaljenje što projekt ugradnje dizala u stambene zgrade nije bio prijavljen u sklopu programa energetske obnove zgrada, ali i dodala kako je upit da ministarst­vo za tu namjenu povisi alokaciju s 85 na 538 milijuna eura, nerealan. Novac će se naći, ali ne u tolikom iznosu.

 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Ministrica Gabrijela Žalac
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Ministrica Gabrijela Žalac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia