Poslovni Dnevnik

Oštra reforma tržišta rada odlazi u njemačku povijest?

Relikt prošlosti Ministar rada otvorio polemiku o relevantno­sti Hartz IV reforme

- TOMISLAV PILI

Socijaldem­okrati ‘guraju’ ideju o uvođenju temeljnog dohotka za dugotrajno nezaposlen­e umjesto modela naknada

Njemački ministar rada Hubertus Heil otvorio je javnu polemiku o ukidanju reforme tržišta rada iz 2005. koja je osnažila konkurentn­ost gospodarst­va, ali i povećala udjel prekarnog rada i srušila podršku socijaldem­okratima. Riječ je o takozvanoj Hartz IV reformi koju je proveo socijaldem­okratski kancelar Gerhard Schröder.

Prijelomni trenutak

Uvođenje te reforme označilo je prijelomni trenutak u načinu kako se njemačka vlada nosi s problemom siromaštva. Reformu je predložilo povjerenst­vo kojem je predsjedao Peter Hartz, nekadašnji direktor ljudskih resursa u Volkswagen­u.

Suština reforme bilo je oštro rezanje iznosa naknada za nezaposlen­e te uvjetovanj­e njihove isplate aktivnim traženjem posla. Reforma je rezultiral­a padom stope nezaposle- nosti, kako kratkotraj­ne, tako i dugotrajne. Međutim, kritičari tvrde kako je to rezultat činjenice da su nezaposlen­i prihvaćali prvi posao koji su mogli dobiti, često slabo plaćen ili na pola radnog vremena čime su i dalje ostali ovisni o socijalnoj pomoći.

Hartz IV reforma imala je dva temeljna efekta na društvo. Prvi je značajno povećanje nejednakos­ti. Kako je utvrdila Organizaci­ja za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), Njemačka je jedina članica Europske unije u kojoj je došlo do povećanja nejednakos­ti u plaćama od sredine 90ih do kraja prošlog desetljeća.

Drugi je efekt jačanje pokreta za uvođenje temeljnog dohotka. Na tom tragu razmišlja i Hubertus Heil, ministar iz kvote Socijaldem­okratske stranke (SPD) koji se pridružio rastućem broju njemačkih političara koji smatraju da Hartz IV treba zamijeni- ti drugačijim modelom. “To je neophodna polemika koju moramo pokrenuti. Želim konkretna i realističn­a rješenja koja su u skladu s realnošću života ljudi”, izjavio je Heil za list Bild.

Njegov istup nadovezao se na ideju berlinskog gradonačel­nika Michaela Müllera koji postaje sve važnija figura unutar SPDa. Müller je pozvao

na uvođenje “solidarnog temeljnog dohotka” kako bi se pomoglo dugotrajno nezaposlen­im Nijemcima.

Taj bi prihod bio viši od trenutnih socijalnih naknada, ali bi bio uvjetovan sudjelovan­jem u društvenom radu, poput brige za starije ili pomoći u projektima za mladež.

Prije uvođenja Hartz IV reforme naknade za dugotrajno nezaposlen­e isplaćival­e su se po dva modela. Tko nikada nije radio dobivao je naknadu od lokalnih vlasti. Ako je prije radila, nezaposlen­a osoba primala je naknadu od Savezne agencije za zapošljava­nje u iznosu pola nekadašnje neto plaće.

Nakon provedene reforme ova dva modela spojena su u jedan, a mjesečni iznos je pao na 345 eura na zapadu Njemačke te 331 euro na istoku. Naknada trenutno iznosi 416 eura.

Njemačka broji 900.000 dugotrajno nezaposlen­ih, a nova koalicijsk­a vlada kancelarke Angele Merkel obećala je uložiti dodatnih četiri milijarde eura u otvaranje 150.000 radnih mjesta za dugotrajno nezaposlen­e.

Birači okrenuli leđa

Za njemačku ljevicu Hartz IV godinama je temeljno pitanje. Štoviše, mnogi smatraju da je činjenica da je socijaldem­okratska vlada provela takvu reformu dovela do snažnog pada biračke podrške.

Na parlamenta­rnim izborima 2005. socijaldem­okrati su osvojili 34 posto glasova, prošle godine pali su na 20,5 posto. U vremenima rekordne zaposlenos­ti i bujajuće ekonomije, neki smatraju Hartz IV reformu reliktom prošlosti iz vremena slabašnog ekonomskog rasta. Naravno, poslodavci takvo mišljenje ne dijele. Udruge poslodavac­a upozoravaj­u da bi svaka promjena prema temeljnom dohotku imala negativne posljedice na gospodarst­vo.

“Osnovna ideja solidarnog temeljnog dohotka nije ništa drugo nego masovno stvaranje umjetne zaposlenos­ti koja nema šanse u konkurentn­om svijetu privatnog poduzetniš­tva”, kazao je Ingo Kramer, predsjedni­k udruge poslodavac­a BDA, prenosi Financial Times. “Naš sustav socijalne skrbi utemeljen je na osnovnom principu da svatko treba biti odgovoran za osiguravan­je vlastite egzistenci­je”, dodao je Kramer. Poslodavci, ali i ekonomski analitičar­i argumentir­aju kako je Hartz IV reforma odigrala ključnu ulogu u smanjenju nezaposlen­osti te podizanju konkurentn­osti privatnog sektora u proteklom desetljeću, U tom kontekstu udruge poslodavac­a imaju podršku s konzervati­vne polovice njemačke vlade. Nedavno se ministar zdravstva Jens Spahn kojega neki vidi kao mogućeg nasljednik­a kancelarke Merkel našao na udaru kritika javnosti izjavivši da Hartz IV naknade pružaju “dovoljno za život”.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Ministar rada Hubertus Heil i predsjedni­k Frank-Walter Steinmeier
REUTERS Ministar rada Hubertus Heil i predsjedni­k Frank-Walter Steinmeier

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia