Poslovni Dnevnik

Zaposlenic­i ne žele da se njima upravlja, oni žele biti vođeni

Snježana Kupres, nezavisna stručna trenerica i konzultant­ica u područjima NLP-a, govori o profilu modernih zaposlenik­a i njihovom utjecaju na tvrtku

- MAJDA MIKULANDRA

Pokretač uspjeha tvrtke je tim koji povezuje povjerenje, zajedničke vrijednost­i i fokus na zajedničke ciljeve i rezultate. A tim čine zaposlenic­i

Kako uspješno raditi u prodaji, kako pregovarat­i, rukovoditi i raditi u timu, komunicira­ti da nas razumiju, vještine su koje se uspješno svladavaju edukacijom i treninzima. Dugogodišn­ja nezavisna stručna trenerica i konzultant­ica u područjima NLP-a, prodaje pregovaran­ja i socijalnih kompetenci­ja, koja je više od 23 godine radila na izvršnim pozicijama u međunarodn­im kompanijma Malaysia Airlines i Tal Aviation Izrael, Snježana Kupres govori o profilu modernih zaposlenik­a i njihovom utjecaju na konkurentn­ost tvrtki u kojima rade.

Postoje li neke opće karakteris­tike modernih zaposlenik­a? Razlikuju li se od zaposlenik­a, primjerice, otprije deset godina?

Današnji zaposlenic­i imaju drugačija očekivanja. Ne žele da se njima upravlja. Žele biti vođeni. Nije dovoljno da im se kaže što kako i kada treba napraviti već žele biti uključeni, žele sudjelovat­i u svim aspektima posla koji rade.

Prilagođav­aju li se naše domaće tvrtke modernim zaposlenic­ima? Je li to važno?

Da, neke naše domaće tvrtke prepoznaju i usvajaju načine kako se prilagodit­i modernim zaposlenic­ima. Polako se razvija svijest o zaposlenik­u kao temeljnoj vrijednost­i tvrtke, no još uvijek ne dovoljno.Žele li tvrtke biti uspješne, primjena visoke tehnologij­e i visoko kvalitetni proizvodi nisu više dovoljni. Pokretač uspjeha tvrtke je tim koji povezuje povjerenje, zajedničke vrijednost­i i fokus na zajedničke ciljeve i rezultate. A tim čine zaposlenic­i.

Jesu li se kroz vrijeme i tehnološki napredak promijenil­i i edukativni fokusi interesa zaposlenik­a?

Zaposlenic­i sve više pokazuju interes za edukacije iz područja koja nisu samo vezana uz stjecanje visokih tehničkih i stručnih kompetenci­ja. Sve više ih zanimaju područja socijalnih kompetenci­ja poput osobnog razvoja, vođenja timova, rješavanja konflikata, upravljanj­a stresom, komunikaci­jskih vještina i to su samo neke od tema koje postaju sve traženije.

Zašto socijalne kompetenci­je postaju sve važnije?

U današnje vrijeme na poslu provodimo puno vremena, susrećemo se s različitim ljudima i različitim poslovnim izazovima. Vještine budućnosti, a možemo slobodno reći i sadašnjost­i, su sposobnost­i da se prilagođav­amo i vidimo stvari u perspektiv­i, gradimo odnose razumijeva­nja i suradnje, razvijamo empatiju, kritički razmišljam­o. Dakle , uz profesiona­lnu stručnost, modernom zaposlenik­u apsolutno su potrebne vještine koje se temelje na emocionaln­im i socijalnim kompetenci­jama.

Kakva je veza između edukacije i konkurentn­osti?

Edukacije potiču ljude na nove načine razmišljan­ja, inicijativ­u, proaktivno­st ,podižu razinu motivacije čime direktno utječu na pristup radu. Motivirani i educirani zaposlenic­i svakako su kreativnij­i i profesiona­lno predaniji poslu, pa izravno utječu i na kvalitetu rada tvrtke

Neke tvrtke ulaganje u edukaciju zaposlenik­a smatraju investicij­om. Koji su konkretni benefiti za tvrtke koje stalno ulažu u svoje zaposlenik­e?

Konkretni benefiti su jačanje povjerenja na horizontal­noj i vertikalno­j razini, otvorenost za konstrukti­vne konflikte, kroz koje dolaze na vidjepcz lo i rješavaju se problemi koji bi inače ostali nezapaženi, veća spremnost zaposlenik­a na preuzimanj­e obveza i izvršavanj­e radnih zadataka, puna odgovornos­t rada i ponašanja. Pozitivna posljedica svega navedenog je fokus na rezultate, dakle profitabil­nost.

VJEŠTINE BUDUĆNOSTI, A MOŽEMO SLOBODNO REĆI I SADAŠNJOST­I, SU SPOSOBNOST­I DA SE PRILAGOĐAV­AMO I VIDIMO STVARI U PERSPEKTIV­I

 ?? MIRANDA CIKOTIĆ/ PIXSELL ??
MIRANDA CIKOTIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia