Poslovni Dnevnik

Vijećanjim­a nema kraj

Savjetnik za maloprodaj­u dao ostavku, hoće li biti jedini?

- JADRANKA DOZAN

Peruško je barem pošteđen današnjega odlaska na Odbor za gospodarst­vo jer je Kosor odgodio sjednicu

UAgrokoru i oko njega događaji i sastanci izmjenjuju se kao na pokretnoj traci. Uz novu rundu vijećanja izvanredne uprave i vjerovnika, jučer je obznanjeno da je Teo Vujčić, savjetnik izvanredne uprave za poslovnu diviziju maloprodaj­e, dao ostavku na sve funkcije u koncernu, uključujuć­i i članstvo u Nadzornom odboru Leda i Zvijezde. Iako upućeni tvrde da je takvu odluku iz osobnih razloga najavio prije dosta vremena, tajming se poklopio s pojačanom nervozom i na razini rukovodsta­va operativni­h kompanija, a posljednji­h dana prisutne su i spekulacij­e da to neće zadugo ostati jedina ostavka.

Pregovarač­ki alati

Istodobno, jučerašnji sastanak Agrokorove uprave, savjetnika i vjerovnika nije ispao krnji iako je još dan prije iz redova dobavljača bilo najava da će ga gotovo sigurno sabotirati. Mahali su nedolaskom jer izvanredni povjerenik Fabris Peruško nije predvidio da se na njemu raspravlja o reguliranj­u isplate preostalog graničnoga duga (s naglaskom na onaj Konzumov), a njima je to, kako tvrde, pretpostav­ka za razgovore o ostalim elementima nagodbe.

Kako je 10. travnja kao “originalni” rok za postizanje barem načelnog dogovora o nagodbi jako blizu, prijetnje su očito pregovarač­ki alat za kojim se češće poseže. Moguće je da su upravo one potaknule sastanak kod potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić u utorak poslijepod­ne. Tek nakon njega potvrđen je odaziv Peruškovu pozivu, uz opasku da će ga napustiti ne bude li govora o problemu graničnog duga.

Prema svemu sudeći, i idućih dana u Agrokoru će se intenzivno sastančiti. Povjerenik Peruško pošteđen je barem današnjega odlaska na ogled sa saborskim zastupnici­ma na Odboru za gospodarst­vo. Ta je sjednica odgođena za dva tjedna, a predsjedni­k Odbora Darinko Kosor to je objasnio upravo završnim pregovorim­a o nacrtu nagodbe, ali i time što bi uz Peruška na toj sjednici trebala biti i potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić, o čijem se opozivu tek očekuje saborsko glasovanje. Mogu li domaće kompanije vjerovnici u idućim danima ispregovar­ati još ponešto u pogledu statusa preostalog graničnog duga, ostaje vidjeti, ali financijsk­i vjerovnici predvođeni Sberbankom i obvezničar­ima očito diktiraju igru.

Raskomadan Agrokor

“Kakav je deal postignut između Sberbanka i obvezničar­a (Knighthead­a i ostalih) ne znamo, a to je zapravo bitnije od onoga što se dogovorio Peruško sa Sberbankom”, smatra Goranko Fižulić. Ključno je, kaže, kako će Agrokor na kraju biti raskomadan i prodan dalje, a i to je u prvom redu pitanje dogovora bondholder­a i Sberbanka.

KAKAV JE DEAL POSTIGNUT IZMEĐU SBERBANKA I OBVEZNIČAR­A NE ZNAMO, A TO JE BITNIJE OD ONOGA ŠTO SE DOGOVORIO PERUŠKO S RUSIMA, KAŽE GORANKO FIŽULIĆ

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Teo Vujčić, savjetnik za diviziju maloprodaj­e bio je i u NO-ima Leda i Zvijezde
GORAN STANZL/PIXSELL Teo Vujčić, savjetnik za diviziju maloprodaj­e bio je i u NO-ima Leda i Zvijezde

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia