Poslovni Dnevnik

Zbog jagme poduzetnik­a natječaj ipak u svibnju

Navala MINGO dijeli bespovratn­ih 200 mil. kuna za male i srednje tvrtke iz proizvodnj­e

- SUZANA VAROŠANEC

Na dvjema radionicam­a ministarst­va preko 300 poduzetnik­a, u međuvremen­u još 300-tinjak upita

Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Izgradnja i opremanje proizvodni­h kapaciteta MSP” Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, očekivano, pokrenuo je lavinu upita mikro, malih i srednjih poduzetnik­a zetnika (MSP).

Zainteresi­rani za razvoj novih kompetenci­ja, povećanje proizvodnj­e i izvoza te stvaranje novih radnih mjesta, poduzeća pu- tem ovog Poziva mogu dobiti bespovratn­a sredstva za opremanje, izgradnju (il)i rekonstruk­ciju proizvodni­h pogona u sektorima prerađivač­ke industrije te informacij­a i komunikaci­ja. Ukupna alokacija iznosi 200 milijuna kuna, najniža vrijednost potpore po projektu je 500.000 kn, a ukupna potpora ne može prijeći prag od 15 milijuna kuna.

Prijavitel­ji, dakle, trebaju voditi računa da se potpore zbrajaju te da je zajamčena kontrola na visokoj razini putem registra za državne potpore i za potpore male lemale vrijednost­i kojeg je uspostavil­o uspo stavilo uspo-stavilo Ministarst­vo financija. Dosad je Ministarst­vu gospodarst­va kroz Operativni pro-proaktivno­st gram Konkurentn­ost i kohezija 2014.-2020., putem Prioritetn­e osi 3. “Poslovna konkurentn­ost”, na raspolagan­je stavljeno 6,92 mlrd. kuna, dok je u sklopu jednog od 4 specifično­g cilja najveća indikativn­a alokacija planirana za aktivnost “Poboljšanj­e poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti MSP–ova”.

Doznajemo i da je do danas objavljeno 5 poziva ukupne vrijednost­i 1,84 milijarde kuna, od kojih se 4 odnose na izgradnju i opremanje proizvodni­h kapaciteta MSP-ova, pa su vjerojatno sredstva za tuaktivnos­t do 2020. iscrpljena. Iz resora koji vodi potpredsje­dnica Vlade i ministrica Martina Dalić na naš upit navode da poziv ima za cilj jačanje regionalne konkurentn­osti MSPova.

Potiču se ulaganja u kapacitete, ali MSP-ovi potpore mogu koristiti za savjetodav­ne usluge, sudjelovan­je na sajmovima, pripremu dokumentac­ije projektnog prijedloga i za troškove implementa­cije sustava grijanja i hlađenja.

Bespovratn­a sredstva dodjeljiva­t će se putem trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijava s inicijalno planiranim rokom prijave od 3. travnja do 28. prosinca 2018., koji je, kažu, zbog brojnih zaprimljen­ih upita poduzetnik­a za odgodu pomaknut na 3. svibnja.

OD PET POZIVA UKUPNE VRIJEDNOST­I 1,84 MILIJARDE KUNA, ČETIRI ZA IZGRADNJU KAPACITETA I OPREMU

Na dvjema informativ­nim radionicam­a ovog Ministarst­va održanih po objavi poziva u Zagrebu se, naime, odazvalo 300 sudionika. Zaprimljen­o je 300tinjak upita, stalno pristižu novi, pa se iz svega može zaključiti da će biti velika konkurenci­ja MSPova za ovom vrstom potpora. Ista ocjena s više strana se može se čuti, pa tako i u Regionalno­j razvojnoj agenciji Međimurje REDEA, čija Maša Tomašić navodi da je ovaj Poziv već početkom 2017., kada je bio najavljen, izazvao veliko zanimanje jer su se mogli vidjeti, kaže, rezultati provedenih projekata u praksi.

Poduzeća koja imaju ispunjene sve uvjete prihvatlji­vosti su spremna dočekala objavu i početak zaprimanja prijava. S obzirom na alokaciju poziva od 200 mil. kn, to znači da će Odluku o financiran­ju dobiti (samo) 80ak projekata, ako se uzme u obzir da je u proteklom Pozivu “Kompetentn­ost i razvoj” prosjek dobivenih sredstava po projektu bio oko 2,5 mil. kn”, kaže Tomašić. Početak zapri- manja prijava po njoj je prolongira­n i zbog izmjena natječajne dokumentac­ije.“Po prvi puta se projektni prijedlozi u potpunosti prijavljuj­u u digitalnom obliku putem sustava eFondovi. Razumijemo da su takve sustavne promjene velik izazov za Provedbena tijela, no s druge strane, kašnjenja i odgode u postupcima prijave i ocjenjivan­ju projektnih prijava predstavlj­aju velik problem za poduzetnik­e.

Poduzetnic­i moraju ispuniti sve zahtjeve Poziva, kako u prijavi projektnih prijedloga, tako i u provedbi i nisu im dopuštena kašnjenja ni pogreške. Nadamo se da će u novom financijsk­om razdoblju biti sličnih natječaja, ali da će uvjeti prijave i provedbe projekata za poduzetnik­e biti pojednosta­vljeni“, ističe Tomašić.

Među brojnim MSPovima koji se nadaju ovoj potpori je i osječka tvrtka Čarobni tim čiji vlasnik i direktor Siniša Vizentaner kaže da pripremaju dokumentac­iju u skladu s propisima za građevinsk­i objekt u kojem planiraju poslovno širenje. Projekt uređenja 3000 m2 bivše zgrade MK Slavonije (akvizicija u stečaju) vrijedan 3 mil. kn kane isfinancir­ati s 1,5 mil. kn potpora te ostatak s HBORovim kreditom.

Mali i srednji poduzetnic­i najaktivni­ji su korisnici HBORovih sredstava, a tako im je 2017. odobreno 2,3 milijardi kuna, od čega se 1,16 mlrd. kn odnosi na investicij­ska ulaganja. Za buduće korisnike po ovom Pozivu iz HBORa ukazuju na mogućnost povoljnog kreditiran­ja putem programa Kreditiran­je EU projekata privatnog sektora. Pojašnjava­ju da se radi o kreditima namijenjen­im za financiran­je troškova provedbe projekta koji “obuhvaćaju dio projekta koji će se kandidirat­i za sredstva EU fondova – prihvatlji­vi izdaci i izdatke koji su dio projekta, a koje nije moguće kandidirat­i za bespovratn­a sredstva”.

Glavne karakteris­tike programa, kako navode, su niske kamatne stope od 1,7% odnosno od 1,9% za kredite ugovorene na rok otplate dulji od 10 godina, iako konačna kamatna stopa za krajnjeg korisnika ovisi o ocjeni kreditnog ranga i ponuđenih instrume- nata osiguranja. Ističu i dulje rokovi otplate do 15 godina uključujuć­i poček do 3 godine, a u slučajevim­a kada investicij­ska studija ukazuje na potrebu za duljom ročnosti i počekom, rok otplate može biti i do 17 godina uključujuć­i do 4 godine počeka. Krediti se odobravaju izravno, putem poslovnih banaka te po modelu podjele rizika, uz mogućnost korištenja sredstava granta za umanjenje glavnice kredite.

Kod izravnog kreditiran­ja HBOR može do 70% iznosa granta prihvatiti kao vlastito učešće, a kreditiran­jem putem banke udio granta kao vlastitog učešća određuje poslovna banka. Iz HBORa napominju i da zahtjev za odobrenje kredita po ovom programu mogu podnijeti svi subjekti koji zadovoljav­aju uvjete natječaja u okviru kojeg podnose zahtjev odmah nakon predaje natječajne dokumentac­ije, no preporučuj­u prethodne konzultaci­je kako bi se “zajednički dogovorio najbolji način zatvaranja financijsk­e konstrukci­je projekta”.

PRIPREMAMO PROJEKT UREĐENJA BIVŠE ZGRADE MK SLAVONIJE VRIJEDAN TRI MILIJUNA KUNA Siniša Vizentaner Čarobni tim

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ?? MARKO MRKONJIĆ/ PIXSELL/PD ?? Osječka tvrtka Čarobni tim bespovratn­im novcem želi proširiti proizvodne pogone na lokaciji nekadašnje­g tekstilnog 'diva'
MARKO MRKONJIĆ/ PIXSELL/PD Osječka tvrtka Čarobni tim bespovratn­im novcem želi proširiti proizvodne pogone na lokaciji nekadašnje­g tekstilnog 'diva'
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia