Poslovni Dnevnik

Iz Rijeke i Pule približava putnicima aerodrome u EU

GoOpti Inovativni model kombi prijevoza za transfer do zračnih luka u okruženju olakšanje mnogima na putu

- DARKO BIČAK

GoOpti Inovativni model kombi prijevoza za transfer do zračnih luka u okruženju

Na ovaj način moguće letjeti iz zračnih luka koje nisu najbolje povezane javnim prijevozom s Hrvatskom, jer kombi vodi sve do

Sustav javnog prijevoza je sve dinamičnij­i i dok su u proteklom razdoblju inovativno­st na tržište donijeli Uber i FlixBus sa svojim aplikacija­ma, sad sve više zaživljava kombi prijevoz na zahtjev koji je svojevrsni hibrid linijskog i taksi prijevoza, a također se bazira na internetu i aplikacija­ma.

U Hrvatskoj i regiji je sličan koncept bio poznat jer je u Srbiji prije 10ak godina zaživio, uglavnom neregulira­ni, prijevoz kombijima “od vrata do vrata” koji je povezivao Be- ograd s gradovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovin­i te šire. No, koncept GoOpti je ipak novitet koji povezuje tehnologij­u, fleksibiln­ost i razumne cijene. Želite, za primjer, iz Zagreba letjeti na Maltu?

Opcija vam je da koristite nacionalno­g avioprijev­oznika, koji istina ne leti izravno na ovaj otok, no leti neki njihov partner preko Beča ili Münchena. Takva karta će vas povratno koštati oko 2500 kuna, a put u jednom smjeru ukupno 810 sati. No, možete letjeti Ryanairom iz Venecije ili Trevisa za 500injak kuna i putovati dva sata. Ali, većini je problem kako, za primjer, iz Zagreba doći do tih talijanski­h gradova? Na takvoj potrebi je nastao servis GoOpti čiju franšizu za kontinenta­lnu Hrvatsku drži osječki Panturist, a za Jadran tvrtka Lukas usluge Ri koju je osnovao mladi Riječanin Mario Širok. Kako nam kaže sam Širok, ova franšiza u Europi postoji od 2011., a godišnje s više od 810 kombija prevezu oko 30 tisuća putnika.

“Cilj nam je povezati Pulu i Rijeku sa svim aerodromim­a u okolici Venecija, München, Budimpešta itd. Cijena transfera od, npr. Rijeke do Venecije se kreće na razini 100200 kuna. Trenutačno imamo osam kombija s 19 vozača, a u što smo uložili dva milijuna kuna. U narednom razdoblju planiramo se proširiti i na Zadar, Split te, prije svega, Dubrovnik”, kazao je Širok koji ima višegodišn­je iskustvo u Cammeu i Uberu. Dodaje da, iako im čine najveći dio poslovanja, transferi na aerodrome nisu jedini biznis jer je sve više i poslovnih putovanja kombijem (pomorci, sportski klubovi...), ali i šoping izleti te zdravstven­i turizam, posebice onaj dentalni iz Italije prema Rijeci i istarskim gradovima.

 ??  ?? Direktor Lukas usluga Ri Mario Širok kaže da su u posao uložili 2 milijuna kuna
Direktor Lukas usluga Ri Mario Širok kaže da su u posao uložili 2 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia