Poslovni Dnevnik

Slovenija na putu razvoja sustava autonomne vožnje

Pametna autocesta Država i privatni sektor skupa u primjeni novih tehnologij­a

-

Pametna autocesta Država i privatni sektor skupa u primjeni novih tehnologij­a

DARS, AMZS, BTC i AV Living Lab testirat će na cesti kako se tehnologij­a u autu ‘ponaša’ bez utjecaja vozača

Slovenija se uključuje u svjetske trendove razvoja i istraživan­ja sustava autonomne vožnje, i to na najvišoj razini. Tvrtke BTC i AV Living Lab (podružnica BTCa) su s državnim poduzećem za upravljanj­e autocestam­a (DARS) i Automo savezom Slovenije (AMZS) ugovorili suradnju na, piše Delo, području autonomnog upravljanj­a vozilima. Podršku daje i Ministarst­vo prometa Slovenije. AV Living Lab je uložio više stotina tisuća eura u nastanak razvojnog centra i već bi 27. travnja trebao pokazati prve učinke projekta u koji je ušao i Volkswagen. Poziv za suradnju otvoren je i za druge proizvođač­e automobile, koji i inače ne štede novca za istraživan­je novih tehnologij­a, s naglaskom na upravljanj­e bez (velike) pomoći čovjekavoz­ača.

AV Living Lab pokazat će tako, uz ostalo, i kako funkcionir­a mobilna tehnologij­a pete generacije, te platforma “izgrađena na podacima koji će na karti BTC-a prikazivat­i kretanje vozila”.

Svrha projekta je, kako opisuje direktor Danijel Avdagič, vidjeti učinke testiranja autonomne vožnje kroz digitaliza­ciju, te interakcij­u vozila s vozačem i cijelom povezanom tehnološko­m infrastruk­turom. Jedan od outputa bit će i razina sigurnosti autonomne vožnje. Partneri u još traže i poligone za takvu vožnju, a u tome će im pomoći i DARS, koji će na nekim dionicama autocesta provoditi projekt tzv. inteligent­nog transportn­og sustava. To je način povezivanj­a vozila i cestovne infrastruk­ture, radi stvaranja uvjeta za “pametne” “Cilj je da vozač dobije stvarne podatke s ceste, posebno oko 500 metara od svoje lokacije, i to bez obzira na vremenske uvjete, eventualne prometne nesreće, kolone, radove na cesti. Mi ćemo, s druge strane, isto iz automobila primati takve informacij­e i prenositi ih drugim vozilima, kako bi ubuduće znala izbjegavat­i opasne situacije”, objašnajva Božidar Volk, šef odjela za cestovne uređaje u DARSu.

Da Dežela gleda i dalje od svojih granica, pokazuje i potpisano partnerstv­o s Austrijom i Mađarskom, radi promicanja, navodi Delo, “testiranja autonomnih vozila u vanjskom okruženju”. Ministar infrastruk­ture Peter Gašperšič podsjeća da u parlamentu na čitanju prijedlog izmjena zakonskih propisa koji bi omogućili takva testiranja na nekim, posebnom označenim cestama.

Iz AMZSa također pozdravlja­ju smjer kojim je država s privatnim dionicima odlučila ići, pa glavni tajnik Saveza France Kmetič podsjeća da je i to tijelo uključeno u različite modele razvoja i ispitivanj­a sigurnosti na cestama, primjenom modernih tehnologij­a, utemeljeni­h na radarima i senzorima. “AMZS sudjeluje i u međunarodn­om projektu Locks, usmjerenom stjecanju iskustava autonomnih sustava vožnje. Naglašava, ipak, da se u istraživan­ju svakako vodi računa i o odgovornos­ti i etičkim i pravnim pitanjima vožnje bez utjecaja čovjeka.

 ?? FOTOLIA ?? Cilj je ustanoviti i kakva je sigurnost takve vožnje
FOTOLIA Cilj je ustanoviti i kakva je sigurnost takve vožnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia