Poslovni Dnevnik

Putin i Erdogan pripremaju ulaganja od milijardu dolara

Povezivanj­e Nakon godinu i pol priprema Rusija i Turska osnovale zajednički fond

- TOMISLAV PILI

Povezivanj­e Nakon godinu i pol priprema Rusija i Turska osnovale zajednički fond

Ruski i turski državni fond uplatit će do 500 milijuna dolara, a fokusirat će se na ulaganja u infrastruk­turu, zdravstvo i IT sektor

Otvaranjem radova na prvoj turskoj nuklearnoj elektrani tijekom posjeta ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina zasjenjen je dogovor o osnivanju zajedra. ničkog investicij­skog fonda teškog milijardu dolara. Kako navode novinske agencije, ruski fond za izravne investicij­e i turski državni investicij­ski fond dogovorili su značajno ekonomsko povezivanj­e dviju država.

Ideja iz 2016. godine

Potpisivan­ju sporazuma u utorak u Ankari nazočili su predsjedni­k Putin i njegov domaćin, turski lider Recep Tayyip Erdogan. Kako prenose agencije, obje će strane u fond uplatiti do 500 milijuna dolaamerič­kih “Fond će investirat­i u projekte koji ojačavaju trgovinu, ekonomske i investicij­ske veze između Rusije i Turske. Dvije strane posebice će se fokusirati na infrastruk­turne projekte, zdravstvo i informacij­sku tehnologij­u”, stoji u priopćenju.

Čelnik ruskog fonda Kiril Dimitrijev izjavio je kako se nada da će uskoro objaviti prve zajedničke projekte. Inače, o osnivanju ruskotursk­og fonda prvi se puta počelo govoriti još u rujnu 2016. godine otopljavan­jem odnosa između dvije države nakon tenzija izazvanih rušenjem ruskog borbenog zrakoplova iznad Sirije. Da bi do osnivanja došlo, Turska je morala izmijeniti zakonsku regulativu i osnovati državni investicij­ski fond.

Za Putina nema prepreka

Vlada u Ankari u kolovozu te godine najavila je kreiranje državnog fonda čiji je zadatak osnažiti gospodarsk­i rast u idućem desetljeću, ali i ohrabriti strane investitor­e nakon neuspjelog vojnog udara u srpnju. Predsjedni­k Putin na novinarsko pitanje postoje li međunarodn­i faktori koji mogu negativno utjecati na ruskotursk­e projekte izjavio je kako ne vidi prepreke.

“Razvoj odnosa odražava se u dinamici implementa­cije glavnih projekata Turskog toka i gradnje nuklearke”, kazao je Putin. Što se tiče plinovoda Turski tok, prva dionica bit će dovršena u svibnju, tvrdi čelnik Gazproma Aleksej Miller.

O RUSKO-TURSKOM FONDU POČELO SE GOVORITI JOŠ U RUJNU 2016. GODINE OTOPLJAVAN­JEM ODNOSA NAKON TENZIJA IZAZVANIH RUŠENJEM RUSKOG BORBENOG ZRAKOPLOVA

 ?? REUTERS ?? Ruski predsjedni­k Vladimir Putin i turski lider Recep Tayyip Erdogan nazočili su potpisivan­ju
REUTERS Ruski predsjedni­k Vladimir Putin i turski lider Recep Tayyip Erdogan nazočili su potpisivan­ju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia