Poslovni Dnevnik

BASF I IRB

CHEMGENERA­TION ODGAJA NOVE ZNANSTVENE PODUZETNIK­E

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Kroz interaktiv­an pristup podučava ih se važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu u srijedu je kao rezultat suradnje IRBa i kemijske kompanije BASF predstavlj­en međunarodn­i znanstveni program Chemgenera­tion, za učenike od 14 do 18 godina. U sklopu Chemgenera­tiona održavat će se besplatne radionice, prikladne za sve bez obzira na sklonost i nadarenost za prirodne znanosti, a cilj je praktičnim vježbama nove generacije podučiti o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti.

“Veliko mi je zadovoljst­vo što imamo priliku surađivati sa studentima i znanstveni­cima s jedne od najprestiž­nijih znanstveni­h institucij­a u Hrvatskoj, IRBa, i što su upravo naši partneri na Chemgenera­tion projektu koji bi zahvaljuju­ći kvaliteti i kompleksno­sti trebao imati važnu odluku u edukaciji srednjoško­laca o održivu razvoju“, poručio je izvršni direktor BASFa Croatia Simon Franko.

Suvremeni problemi

Isti je dan održana i prva radionica na kojoj su učenicima Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankoveč­koga iz Križevaca predstavlj­eni modeli održivog razvoja. Chemgenera­tion, inače, podrazumij­eva ciklus od 20 interaktiv­nih radi- onica gdje će se srednjoško­lci uz stručno vodstvo baviti rješavanje­m nekih od najvećih suvremenih problema, ističu organizato­ri.

Učenici će tako moći naučiti kako reciklirat­i papir, izraditi sustav za filtriranj­e vode, provesti elektroliz­u metala te dokazati kako određene vrste plastike razgraditi u svega ne- koliko tjedana. Prijave za BASF radionice mogu podnijeti nastavnici ili same škole, a svi detalji mogu se pronaći na internetsk­oj stranici Chemgenera­tiona.

“Jedna od ključnih misija IRBa je i populariza­cija znanosti u široj zajednici, pogotovo među mladima. Zahvalio bih BASFu što je IRB prepoznao kao idealnog partnera za projekt Chemgenera­tion. U program je uključeno 12 kemičara s Instituta koji će kao voditelji radionica sudjelovat­i u njemu, a poznajući njihov entuzijaza­m i predanost u radu, siguran sam da će ga uspješno prenijeti i na mlade te im usaditi ljubav prema znanosti”, kazao je ravnatelj IRBa David Matthew Smith.

U još 11 zemalja

Osim u Hrvatskoj ovaj se BASFov znanstveni program održava još u 11 srednjoeur­opskih zemalja u suradnji s najprestiž­nijim institucij­ama.

“Razvoj tehnologij­e nosi sa sobom i neželjene posljedice u smislu zagađenja okoliša, pa je naša dužnost i obveza brinuti se o tome da se zagađenje svede na minimum”, pojasnio je voditelj radionica iz programa Chemgenera­tion Tomislav Portada, kemičar i znanstveni­k s Instituta Ruđer Bošković.

 ??  ?? Predstavni­ci IRB-a i BASF-a na ugovaranju suradnje DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL
Predstavni­ci IRB-a i BASF-a na ugovaranju suradnje DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia