Poslovni Dnevnik

Od 2013. prihodi od prodaje usluga godišnje rastu 3,7 posto

Sajam u Gudovcu Od petka do nedjelje u Bjelovaru se održava jedan od najposječe­nijih sajmova u Europi

- Nativ tim PD i VL

Na 155.000 četvornih metara moći će se razgledati sve najbolje iz domene poljoprivr­ede, gospodarst­va i obrtništva

Urazdoblju od 6. do 8. travnja na Sajamskom prostoru u Gudovcu ove se godine održava 21.Proljetni međunarodn­i bjelovarsk­i sajam, sajamska manifestac­ija koja je dobro poznata ne samo na prostoru Hrvatske nego i u širem europskom okruženju.

“To je manifestac­ija koja se na našem sajmu održava nešto kraće nego naša najstarija sajamska manifestac­ija - Jesenski sajam. No bez obzira na taj podatak ovaj sajam je po mnogu čemu jedinstven”, kaže direktor Bjelovarsk­og sajma Davorin Posavac.

Strani izlagači

Sajam se ove godine prostire na 155.000 m², od čega je za potrebe različitih priredbi prilagođen­o 6000 m² zatvorenog prostora, 1800 m² nadstrešni­ca, 70.000 m² otvorenog prostora te 75.000 m² parkirnog prostora.

Uz domaće izlagače prijavljen­o je oko 10 posto stranih izlagača koji dolaze samostalno iz inozemstva i strani izlagači koji izlažu putem zastupnika, kažu na sajmu. Kako ističu ovogodišnj­i Proljetni sajam sigurno će biti novo proljetno osvježenje sajamskih događanja na našim prostorima. Bit će i mjesto prezentaci­je novih modernih tehnološki­h dostignuća, poljoprivr­edne mehanizaci­je ali i dobre domaće hrane i poljoprivr­ednih proizvoda.

Sve potrebno za proljetnu sjetvu i zaštitu bilja bit će dostupno na jednom mjestu, a ove se godine priprema i gastro show, mjesto degustacij­e do- bre tradiciona­lne kuhinje. “Proljetni međunarodn­i bjelovarsk­i sajam iz godine u godinu raste zbog osluškivan­ja stanja gospodarsk­e situacije, praćenja trendova i prepoznava­nja potrebe i potražnje za određenom opremom, tehnologij­om. Zato ovogodišnj­i sajam ima i podmanifes­taciju 3. Drvni svijet koja sadrži prezentaci­ju opreme i tehnologij­e za šumarstvo i drvnu tehnologij­u”, kaže Posavac.

Uz to, najveća i najprepozn­atljivija ponuda Proljetnog sajma je poljoprivr­edna mehanizaci­je svih tipova traktora i potrebnih priključak­a koji se koriste od obrade oranica, vinograda do maslinika, ističe Posavac. Prošlogodi­šnji Proljetni sajam nastavio je trend pozitivnog rasta prihoda. Bez obzira na to što izlažu najveće kompanije, prostora uvijek ima i za male poduzetnik­e bez kojih sajam ne bi bio to što treba biti, kaže. Proljetni sajam ima rast prihoda od prodaje usluga koji je od 2013. godine zabilježio prosječni godišnji rast od 3,7 % . Na lanjskom Proljetnom sajmu izlagalo je 465 izlagača na izložbenoj površini od 16.803 m².

Osnivači sajma su Bjelovarsk­o bilogorska županija i Grad Bjelovar s udjelima 60% i 40%. Značaj za Grad Bjelovar i Bjelovarsk­o bilogorsku županiju je zasigurno velik s obzirom na to da u dane sajmovanja postaje cenžavanja tar zanimanja u regiji. “Proljetni sajam održava kontinuite­t uspješnost­i, te se razvija i posjetitel­jima nudi najbolje iz domene poljoprivr­ede, gospodarst­va i obrtništva. Moram reći kako je naš sajam čvrsto zauzeo svoje mjesto na europskoj karti sajmovanja i drži taj svoj visoki rejting. Došli smo u rang najposjeće­nije manifestac­ije s brojem prodanih ulaznica”, ističe župan Bjelovarsk­obilogorsk­i Damir Bajs.

Kaže kako se stalno ostvaruje poboljšanj­e uvjeta za izlagače, brojne posjetitel­je koji ga obiđu, a u konačnici se stječu i dobra iskustva svih onih koji su kroz sajam sklopili dobre poslove ili su ostvarili i financijsk­u dobit prodajom svojih proizvoda na samom sajmu.

“Sajam je prilika za turističku promociju našega kraja. Za vrijeme odr- i Proljetnog i Jesenskog bjelovarsk­og sajma naši turistički kapaciteti mjesecima ranije se rezerviraj­u. Mogu reći da za vrijeme tih sajmova u našoj županiji nećete pronaći smještaj u zadnji tren, a popunjavan­jem naših smještajni­h kapaciteta izlagači i posjetitel­ji koji ostaju više dana posežu za smještajem i u okolnim županijama”, ističe Bajs.

Važnost poljoprivr­ede

“Krajem 2014. imali smo nešto manje od 38 tisuća turistički­h noćenja, da bi prošlu godinu završili s brojkom od 85 tisuća noćenja. Rast je to za gotovo 60% u četiri godine. U to ne ulaze jednodnevn­i dolasci naših turista kojih je na nivou godine preko 400 tisuća”, ističe župan Bjelovarsk­obilogorsk­e županije kojoj 20% BDPa proizlazi iz poljoprivr­ede.

“Tradiciona­lno, cjelokupno gospodarst­vo se temelji na poljoprivr­edi i prerađivač­koj industriji, a kao podatak koji ide u prilog tome je da se 21% stanovništ­va županije bavi nekim oblikom poljoprivr­edne proizvodnj­e. Tradiciona­lno je vrlo jako govedarstv­o, po broju goveda, broju gospodarst­ava koja drže goveda, broju isporučite­lja mlijeka i količinu isporučeno­g mlijeka Bjelovarsk­obilogorsk­a županija zauzima prvo mjesto u Hrvatskoj”, kaže Bajs i nadodaje kako u županiji ima 11.279 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava.

SAJAM JE I TURISTIČKA PROMOCIJU NAŠEGA KRAJA, ŠTO POTVRĐUJU BROJKE Damir Bajs župan OVOGODIŠNJ­I SAJAM IMA I PODMANIFES­TACIJU 3. DRVNI SVIJET Davorin Posavac Bjelovarsk­i sajam

 ??  ?? Na j prepoznatl­jivi ja ponuda sajma je poljoprivr­edna mehanizaci­je DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL
Na j prepoznatl­jivi ja ponuda sajma je poljoprivr­edna mehanizaci­je DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia