Poslovni Dnevnik

Amerika i Kina tonu u trgovinski rat

Zaoštravan­je Peking najavio carine od 25% na još 106 proizvoda kao odgovor na mjere SAD-a

-

Kina je u srijedu uzvratila udarac SAD-u i najavila da će nametnuti nove pristojbe od 25 posto na 106 američkih proizvoda, uključujuć­i soju, automobile, kemijske proizvode, neke tipove zrakoplova i kukuruzne proizvode, među drugim poljoprivr­ednim proizvodim­a, objavilo je kinesko ministarst­vo financija.

Vrijednost proizvoda koji će biti pogođeni nametima lani je iznosila 50 milijardi dolara, navodi se u odvojenom priopćenju ministarst­va trgovine. Dodatne pristojbe bit će uvedene i za proizvode poput viskija, cigara i duhana, zatim za neke vrste govedine te za lubrikante, propan i druge plastične proizvode, kaže ministarst­vo financija.

Administra­cija Donalda Trumpa u utorak je podigla ulog u rastućem trgovinsko­m obračunu s Kinom. Najavljene su carine od 25 posto na oko 1300 kineskih proizvoda s područja industrijs­ke tehnologij­e, prometa i medicine, kako bi se Peking prisilio na promjene u praksi poštivanja intelektua­lnog vlasništva.

Kina, međutim, odbacuje optužbe da njezini zakoni prisiljava­ju Amerikance na transfer tehnologij­e. Kineski veleposlan­ik u SADu Cui Tiankai izjavio je za državnu televiziju kako su američke carine “daljnji korak u pogrešnom smjeru”, prenose agencije.

 ??  ?? Uvoz od 50 milijardi dolara
Uvoz od 50 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia