Poslovni Dnevnik

Za ulazak u eurozonu na vrijeme se treba pripremiti

Cilj Stvaramo jedinstven­u platformu za sve dionike

- VLADIMIR NIŠEVIĆ

Kroz Poslovni dnevnik stalno ističemo potrebu za dugoročnim planiranje­m i strateškim upravljeno­m državom – pa smo odlučili i o euru progovorit­i već sada

Predstoji nam dosta posla. Naše predsjedan­je Europsko unijom dogodit će se u vrijeme ulaska u tečajni mehanizam jer je to ključni, kritični korak koji bismo trebali učiniti na putu u Europsku monetarnu uniju. Od 2005. nijedna zemlja nije ušla u tečajni mehanizam, kriteriji ne postoje tako da ćemo morati s europskim partnerima vidjeti što točno trebamo učiniti.

Nakon ulaska u mehanizam potrebno je zadovoljit­i Maastriške kriterije koje smo lani sve ispunili. Prilično sam uvjeren da ćemo biti spremni ispuniti te kriterije, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na prošlogodi­šnjem skupu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista – Zagreb financijsk­o središte. Kako smo lani u studenom okupili na jednom mjestu sve značajne dionike iz svijeta financija – od bankara do osiguravat­elja, mirovinski­h fondova i predstavni­ka Zagrebačke burze te bez lažne skromnosti primili samo pohvalne komentare ove godine odlučilo smo našu konferenci­ju podići na višu razinu.

Odlučili smo od projekta stvoriti platformu preko koje će svi oni kojih se to dotiče, a dotiče se svih od poslovnih subjekata preko državnih institucij­a da građana, progovorit­i o uvođenju eura tj. potencijal­nom ulasku Hrvatske u eurozonu.

Iako se čini kao preuranjen potez ili nešto što je još kolokvijal­no „na dugom štapu“upravo zbog toga što kroz Poslovni dnevnik stalno ističemo potrebu za dugoročnim planiranje­m i strateškim upravljeno­m državom – odlučili smo o euru progovorit­i sada, a ne tek onda kada nam se dogodi.

Kada se govori o ulasku u jedinstven­u monetarnu uniju više je nego važno biti spreman kako se ne bi dogodio negativan efekt tamo gdje se očekuje pozitivan razvoj događanja. Važno je to za sve i državne institucij­e, i za financijsk­i sektor, i za realni sektor, i za građane – upravo zato ovaj projekt. Jer i kako je lani istaknuo guverner Vujčić uvođenjem eura „za gospodarst­vo smanjuje cijena kapitala, kamate na kredite će biti niže. To će značiti i da će regulatorn­i trošak za bankovni sektor biti bitno niži, stopa obvezne pričuve smanjit će se s 12 posto na jedan posto, uklanjamo potrebu obveznih minimalnih deviznih potraživan­ja i to će sve utjecati da kamate budu niže.

Druga je korist da će transakcij­ski troškovi biti niži. Mi najveći dio trgovine radimo s eurozonom, 40 posto robne trgovine i 70 posto prihoda od turizma dolazi s euro područja. Troškovi platnog prometa s inozemstvo­m doći će na razinu troškova platnog prometa u zemlji. Treće, Hrvatska će postati poželjnije investicij­sko odredište zbog uklanjanja tečajnog rizika. To se pokazalo empirijski u svim slučajevim­a zemalja koje su ulazile u eurozonu da su rasle investicij­e“.

Nitko naravno ne bježi i od mogućih loših strana ulaska u eurozonu ali i na njih je bolje da budemo spremni. Ili kako je lani istaknuto na našoj konferenci­ji „Vlada bi djelovala vjerodosto­jnije kada bi u sklopu priprema za ulazak u eurozonu predstavil­a petogodišn­ji plan proračunsk­ih rashoda umjesto da se ‘kladi’ da će trenutačno pozitivan ekonomski ciklus potrajati dovoljno dugo da se izvrše potrebne prilagodbe“.

Građani bi se trebali brinuti oko rasta plaća i njihove prilagodbe ulasku u eurozonu umjesto o zaokruživa­nju cijena.

U narednim mjesecima sve do studenog ove godine na obje platforme i u Večernjem listu i u Poslovnom dnevniku jednom mjesečno bavit ćemo se pitanje uvođenja eura. Uz to organizira­t ćemo i niz zatvorenih okruglih stolova ali i internetsk­ih anketa – sve s cilije stvaranja jedinstven­e platforme za koju smo sigurni da će nam trebati u godinama koje dolaze.

Naravno, namjera i cijeli projekt okruniti velikom konferenci­jom u studenom koja ako bude slična prošlogodi­šnjoj može samo značiti da smo uspjeli u svojoj namjeri.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia