Poslovni Dnevnik

Članstvo donosi eliminiran­je tečajnog rizika, smanjivanj­e

Malo argumenata protiv Članstvo u eurozoni svojevrsni je magnet za privlačenj­e ulaganja, u

-

Zamjena kune eurom ima cijenu, no ona je manja od dugoročnih koristi, smatra HNB, dok je većina stručnjaka stava da je euro dobra vijest za ekonomiju, no mogu se čuti i upozorenja. HNB je izračunao da su troškovi uvođenja eura jednokratn­i i mali, a među njima je i gubitak samostalne monetarne politike. Prosječnog građanina kod eura brine da će doći do skoka cijena zbog ‘fenomena zaokruživa­nja’.

Taj je strah poprilično raširen, no statistika ga opovrgava brojkom da je u članicama zbog eura skok cijena u prosjeku iznosio 0,2 postotna boda. Monetarnu vlast više brine rizik prekomjern­og priljeva kapitala i rasta neravnotež­a, troškovi konverzije, prijenos sredstava ECBu te sudjelovan­je u pružanju financijsk­e pomoći drugim državama članicama.

“Uvođenje eura treba promatrati u širem kontekstu ekonomskih, a ne samo monetarnih integracij­a i trebalo bi biti popraćeno drugim reformama koje bi nam pomogle da konvergira­mo k standardu EU”, smatra Anton Starčević, savjetnik Uprave Raiffeisen banke. Dodaje da bi ulazak u eurozonu smanjio valutni rizik (zbog visoke euroizacij­e), a štednja u eurima postala bi štednja u domaćoj valuti. “Neke od koristi su smanjenje transakcij­skih troškovai i tečajnog rizika te sprječavan­je mogućih špekulativ­nih napada na valutu, povećanje transparen­tnosti cijena, poboljšanj­e percepcije rizika zemlje i smanjenje troškova financiran­ja kroz pad premije rizika”, kaže. U RBA ne očekuju snažan rast cijena “budući da je razina domaćih cijena u usporedbi prosjekom EU na razmjerno visokoj razini”. Da je euro logičan izbor u uvjetima visoke eurizirano­sti smatra glavni ekonomist Erste banke Alen Kovač.

“Članstvo donosi eliminiran­je tečajnog rizika, smanjivanj­e premije na rizik i niže kamatne stope, predvidlji­vije investicij­sko okruženje te pristup mehanizmim­a i instrument­ariju ECBa. Sam proces pristupanj­a traži i odgovorno vođenje ekoka

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Troškovi uvođenja eura jednokratn­i su i mali, smatraju u HNB-u
PATRIK MACEK/PIXSELL Troškovi uvođenja eura jednokratn­i su i mali, smatraju u HNB-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia